Share to FB





Oprezno sa pametnim telefonima

Podesiti pravilno aplikacije, isključiti automatsko ažuriranje i ograničiti upotrebu interneta preko androida, naročito u inostranstvu gde su cene paprene. Svakako, racionalna upotreba interneta na mobilnom telefonu se preporučuje i kada je korisnik u svojoj zemlji.

Reklamacije zbog visine računa za mobilni telefon sve su češće od kada u ponudi mobilnih operatera u Srbiji preovlađuju android i drugi „smart” telefoni. Ove vrste prigovora bile su najčešće koje je Redakcija „Potrošača” dobila u poslednjih mesec dana.

Korisnici se žale na paprene račune i komentarišu da od zaposlenih nisu dobili dovoljno informacija o pravilnom korišćenju prilikom kupovine „androida” (i drugih „pametnih” telefona). Sa druge strane, operateri tvrde da iscrpno informišu klijente, uz posebnu napomenu da ograniče upotrebu interneta kako ih računi ne bi neprijatno iznenadili, posebno ako planiraju da telefon koriste na letovanju u inostranstvu. Pregledanje pošte, čitanje vesti ili pristup Fejsbuku iz inostranstva skuplje je i deset puta nego u domaćem saobraćaju.

Šta korisnici treba da znaju pre nego što kupe telefon i potpišu dvogodišnji ugovor sa operaterom i koje su to informaciju koje moraju obavezno da dobiju od prodavca. Po kom cenovniku se tarifira internet za one korisnike koji nemaju besplatan prenos podataka u paketu. Kako koristiti besplatan internet (vi-fi) u zemlji i inostranstvu, bez bojazni da će nam usluga biti naplaćena. I posebno, koje aplikacije već fabrički instalirane u „androidu” imaju najveću potrošnju i kako da ih podesimo da najracionalnije, istraživali smo u ovom broju „Potrošača”.

-------------------------------------------------------------

Ako zaokružujemo da je jedan megabajt 1.000 kilobajta (jer je precizno 1MB=1024 KB) onda dobijamo da megabajt u romingu košta od 700 dinara pa naviše (zavisi od roming zone i operatera), što je neuporedivo više od 50 dinara koliko za jedan megabajt treba platiti u Srbiji.

-------------------------------------------------------------

Telenor

Ukoliko kupuju telefon sa android operativnim sistemom, prodavac obično korisniku daje informaciju o ceni po kilobajtu (KB), odnosno megabajtu (MB). Naši prodavci se trude da svakome ko putuje u inostranstvo skrenu pažnju na to da se pojedine aplikacije ažuriraju automatski (prema fabričkim podešavanjima), što generiše internet saobraćaj, odnosno potrošnju i pokazuju im kako se isključuje data saobraćaj (tj. prenos podataka) u nacionalnom saobraćaju i prilikom boravka u inostranstvu. Jedina aplikacija od preinstaliranih na android OS kod „Telenora” koja se sama ažurira je vremenska prognoza, ali to je uglavnom zanemarljiva promet saobraćaja. Naravno, prema fabričkim podešavanjima, ukoliko korisnik promeni interval ažuriranja, potrošnja može biti mnogo veća.

Cena kilobajta zavisi od paketa, uglavnom, kreće se oko 50 dinara (za mb) u nacionalnom saobraćaju. Što se tiče cena u romingu, cena prvih 5 kb se naplaćuje 5,9 dinara (upravo zbog čestih, a manjih ažuriranja). Uveli smo ovakvo tarifiranje jer pametni telefoni, ukoliko se ne podese, u romingu sami prave mnogo kratkih sesija pa smo odlučili da korisnicima na taj način smanjimo trošak. Nakon toga potrošnja se zaokružuje na 100 kb čija cena zavisi od roming zone i kreće se od 81,42 dinara do 116,82 dinara na 100 kilobajta.

Korisnicima android mobilnih telefona (telefona sa naprednijim operativnim sistemima i aplikacijama) savetuje se da provere i eventualno isključe funkcije automatskog ažuriranja softvera i preuzimanja elektronske pošte, jer je osnovna odlika pametnih telefona njihova potreba za stalnim prenosom podataka sa interneta. Bilo da je reč o osvežavanju vremenske prognoze, proveravanju elektronskog sandučeta ili ažuriranju instaliranih aplikacija, ovi telefoni pristupaju internetu i kada mi to ne vidimo, stvarajući dodatne troškove kojih postajemo svesni tek kada dobijemo račun.

Cene internet saobraćaja u romingu variraju od zone do zone. „Telenor” ima jednostavno tarifiranje roming saobraćaja –zemlje su podeljene u četiri zone pa svaka ima svoju cenu. Cene interneta obračunavaju se po tarifama koje se znatno razlikuju od tarifa u nacionalnom saobraćaju.

Vip

Najvažnije je da korisnik donese odluku o izboru paketa i telefona na osnovu svojih realnih potreba, mogućnosti i navika u mobilnoj komunikaciji. Kolege na prodajnim mestima su tu da pomognu i u izboru odgovarajuće ponude.

Svi smart telefoni, uključujući i one sa android platformom, dizajnirani su da pruže vrhunsko iskustvo prilikom korišćenja interneta na mobilnom telefonu i jedna od glavnih karakteristika im je što mogu konstantno da budu „onlajn”. Namenjeni su korisnicima koji žele da u svakom trenutku imaju pristup njima važnim informacijama i podacima, gde god da se nalaze.

Ovi napredni uređaji namenjeni su kako poslovnim, i zahtevnijim korisnicima koji ove telefone najčešće koriste za prijem i slanje elektronske pošte ili pristup poslovnom kalendaru, vestima, berzi, tako i privatnim korisnicima kojima oni služe za zabavu, multimediju, pristup društvenim mrežama... Zato je prvi savet koji dajemo korisnicima na prodajnom mestu i preko korisničkog servisa da dobro upoznaju svoj mobilni uređaj, prouče uputstvo za upotrebu, njegove karakteristike i mogućnosti što uključuje i načine na koji se telefon povezuje na internet.

S obzirom na veliku popularnost smart uređaja, većina naših postpejd paketa već sadrži megabajte za prenos podataka. Ukoliko korisnik izađe iz okvira mesečnog paketa u postpejd i smart tarifi, jedan kilobajt (KB) prenosa podataka tarifira se po ceni od 0,05 dinara u nacionalnom saobraćaju, i od 0,7 dinara do 1,15 dinara u romingu. Zaokruživanje data saobraćaja se vrši na 100 KB i to je najmanji iznos koji korisnik plaća (u Vipu je to pet dinara za nacionalni saobraćaj, i od 70 do 115 dinara u romingu).

Bez obzira na to da li su preinstalirane ili preuzete od korisnika aplikacije (vremenska prognoza, društvene mreže, igrice, servisi za mejl, mape itd.) same po sebi nisu uzrok visoke potrošnje ukoliko se racionalno koriste i ukoliko su podešene da ne vrše automatska ažuriranja softvera, što je posebno važno u romingu.

Korisnici često zaboravljaju činjenicu da se cene u romingu znatno razlikuju od onih u nacionalnom saobraćaju, pa ustaljene navike u mobilnoj komunikaciji ne menjaju kada su na putu. Svakako, racionalna upotreba interneta na mobilnom telefonu se preporučuje i kada je korisnik u Srbiji.

Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imaju pristup internetu, korisnici treba da podese opciju za zabranu prenosa podataka. Tada neće imati pristup internetu ali mogu da koriste osnovne funkcije telefona – pozivaju i primaju pozive i SMS-ove. Ono što stvara dodatni saobraćaj je, recimo, otvaranje priloga mejlova, pregled ili postavljanje video materijala i fotografija na društvenim mrežama i slično. Na našem sajtu se nalazi sekcija – praktični saveti gde korisnici dodatno mogu detaljnije da se upoznaju sa savetima za korišćenje telefona u romingu. http://www.vipmobile.rs/o-vipu/prakticni-saveti/kako-koristiti-telefon-dok-ste-u-romingu.1582.html

Telekom

Smart telefoni posebno su zanimljivi korisnicima koji žele konstantno da pristupaju internetu. Telefoni sa android operativnim sistemom su popularni među našim korisnicima, a takav trend beleži se i u svetu za pristup internetu preko mobilnog telefona. Ovi modeli telefona se odlikuju raznovrsnošću i velikim brojem aplikacija, tako da korisnici na brz i jednostavan način mogu da dođu do sadržaja koji ih najviše zanima, bilo da su to društvene mreže, igrice, razni informativni sadržaji bilo aplikacije.

U Telekomu Srbija preporučujemo korisnicima koji se odlučuju za ove telefone da izaberu neki od paketa sa data prenosom podataka zato što ovi telefoni koriste internet, a ponekad se dešava da koriste internet i bez znanja korisnika ukoliko imaju neku unapred instaliranu aplikaciju od strane proizvođača.

Korisnicima se stoga preporučuje da prilikom kupovine nekog od modela smart telefona izaberu neki od tarifnih profila koji i u okviru mesečne pretplate imaju besplatan saobraćaj za prenos podataka, pored minuta za razgovore i SMS-ova.

Cena internet saobraćaja zavisi od tarife koju korisnik odabere, a o svim cenama korisnici se mogu informisati ili na sajtu Telekoma Srbija ili u nekoj od naših poslovnica. Korisnicima koji putuju u inostranstvo savetujemo da isključe automatsko ažuriranje aplikacija i njihovo povezivanje na internet i da ih vrlo pažljivo koriste kada se nalaze u romingu, baš zbog toga što su roming tarife koje u najvećoj meri zavise od inostranih partnera i po nekoliko puta veće nego kada se korisnici nalaze u Srbiji.

-------------------------------------------------------------

Korišćenje besplatnog interneta

Ukoliko koriste vi-fi u inostranstvu, korisnici bi trebalo da obrate pažnju na to da li je isključen data saobraćaj u romingu ili uopšte (postoje obe opcije na android operativnom sistemu). To napominjemo jer se može dogoditi da korisnik misli da je na vi-fiju, a da u stvari pristupa internetu preko dži-pi-er-esa, ističu u Telenoru.

U Vipu preporučuju korišćenje lokalne vi-fi mreže, gde god je ona dostupna, ali imaju isti savet kao i konkurentska kompanija „ukoliko dođe do prekida vi-fi signala, aparat automatski prebaciti na dži-pi-er-es mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira prema cenovniku za roming”.

"Politika"

portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice