Feng shui - boje

Boje su posvuda okolo nas. Oblačimo odeću u bojama, pogotovo u onim trendovskim, jedemo hranu u svim bojama, biramo aute u omiljenoj boji. O bojama pričamo, razmišljamo i izražavamo se kroz njih. Neko kroz slike, neko kroz odeću, a neko kroz reči, kao npr. pocrvenio od besa ili poplavio od zime. Neko boje obožava, a neko ih se plaši. Bilo kako bilo, boje su vrlo važan deo našeg života i imaju veliki uticaj na nas, iako ponekad toga nismo svesni.

Kroz boje možemo puno toga reći o sebi, čak i onda kada to ne želimo. Boje mogu biti tople i hladne, muške i ženske, jake i slabe. Pokušajte osetiti boje, tako će vam one najbolje pomoći, kada će vam ta pomoć trebati:
1. uzmite nešto u toplo žutoj boji, može biti komad tkanine ili buket narcisa,
2. zagledajte se u to, osetite, zatvorite oči,
3. recite kakve osećaje izaziva ta boja u vama, je li vam toplo ili hladno, koje asocijacije ta boja budi u vama, koje zemlje vam priziva, koje mirise...,
4. uzmite tada nešto nežno ružičasto i pokušajte osetiti gde bi na vašem telu godilo nešto ružičasto
5. razgovarajte s plavom bojom i pogledajte gde će vas odvesti

Ovo možete shvatiti kao igru no to je više od toga. Pomoću boja možete otkriti komadiće sebe i svoje duše. Istraživanja o bojama Rađeni su mnogi pokusi sa bojama i došlo se do nekih fantastičnih rezultata. Utvrđeno je da su određene boje potaknule neke molekularne promene na enzimima i hormonima, neke su boje uticale na kretanje enzima, a neke su boje u potpunosti zaustavile enzimske reakcije.

U Rusiji je provedeno istraživanje koje je pokazalo da slepi ljudi boje doživljavaju preko vrhova prstiju. Za crvenu boju su rekli da je topla i gruba, a za plavu da je glatka i hladna. Ovo istraživanje dokazalo je da boje ne utiču na nas samo dok ih gledamo, nego deluju i onda kada spavamo ili imamo oči zatvorene. Danas se zna da boje deluju na naša energetska tela, a to su znali i stari Egipćani koji su među prvima koristili boje za isceljivanja.

Danas se sve više snaga boja koristi i u savremenoj medicini, tako se plava boja koristi za lečenje žutice kod novorođenčadi. Zna se da izlaganje crvenoj, naranđastoj i žutoj boji povećava krvni tlak, za razliku od toga izlaganjem plavoj i zelenoj boji smanjujemo krvni tlak, brzinu pulsa i disanje. Bilo bi jako dobro kada bi u bolničkim sobama bilo više boja koje bi sasvim sigurno svojom snagom pomogle u oporavku bolesnika.

U američkim zatvorima se sve više koristi ružičasta boja za smirivanje agresivnosti, a učinak je vidljiv već za par sekundi. To je svakako novi i humaniji pristup jer su se za to pre koristile umirujuće droge ali i batine.

Šta je boja? Sunčeva svetlost je sastavljena od brojnih elektromagnetskih valova, no samo 1% stiže na Zemlju. Tu spadaju električni valovi, radio valovi, x zrake, infracrveni valovi, ultraljubičasti valovi, gama zrake, svemirske zrake i vidljivi elektromagnetski valovi, a to su boje. Jedino je boja vidljiva za naše oko te se smatra da se ljudska reakcija na vidljivu svetlost razvijala od početka ljudskog veka. Najveću valnu dužinu ima infracrveno svetlo, a najkraću ljubičasto. Sve druge boje se nalaze tih dveju i pretapaju se kao dugine boje.

SIMBOLIZAM BOJA

Crvena boja Uz crvenu boju vežu se pojmovi kao snaga, moć, vatra, autoritet. To je boja strasti i užitka. Kada je u pozitivnom značenju onda je to boja ljubavi, hrabrosti, rodoljublja, života, revolucije. Kada je u negativnom značenju onda je to boja prolivene krvi, agonije , požara, žrtve... Iza Francuske revolucije mnogi su aristokrati oko vrata nosili crvenu maramu u znak sećanja na one koji su završili pod giljotinom. Poznat je i simbolizam crvenih makova kao i karanfila. U Kini je crvena omiljena boja, u toj boji su novogodišnje čestitke, a i vrlo često se i novac daje u crvenoj kuverti. Nekada su se i sveti spisi pisali crvenom tintom, kako bi se sačuvali od negativnih energija, baš kao što je iz istih razloga crvene boje bio i pečatni vosak s kraljevskih dvora. Ako osećate da vam manjka energije, mogli bi razmisliti da crvenu boju uvedete u vaš dom. Crvena boja paše odlično u dnevnu sobu, blagovaonicu, a njene nježnije nijanse ostavite za spavaću sobu. Ako imate hiperaktivno dijete, nemojte mu u sobu stavljati crvenu boju, rađe se odlučite na neke mirnije nijanse. Ako vam se bojanje zidova u crveno čini preradikalno, onda crvenu boju unesite kroz predmete. Par crvenih sveća u vašoj spavaćoj sobi sasvim sigurno mogu doprineti senzualnom ugođaju, a crveni okvir na ogledalu može podići energiju u hodniku.

Žuta boja

Žuta boja je najizbalansiranija boja spektra. To je izrazito topla boja koja vas čini stabilnim i zaštićenim. Nije čudo da se žuta boja veže uz energiju elementa zemlje. Ona donosi optimizam, leči tugu, odlična je za komunikaciju i jasnoću misli. Ona predstavlja snagu samog Sunca, a time i snagu života, pobede svetla nad tamom. Možete ju obilato koristiti u svim prostorijama, koristeći mnoštvo njenih nijansa od nježno žute, sunčevo žute, žute kao žumanac do oker žute. Kad god ju pogledate, u vama će izazvati veselje i radost. U nekim starim civilizacijama te boje je bila odeća vladara, pogotovo u staroj Kini .

Narančasta

Narančasta poput naranče, jesenske bundeve, prekrasna je boja koje tako malo ima u našim domovima. To je boja veselja, radosti, druženja. Stoga, ako se osećate tužno i osamljeno, obojite npr. svoju blagovaonicu ili hodnik u narančastu i prepustite se blagotvornom delovanju te boje.

Zelena boja

Zelena predstavlja ravnotežu između toplih i hladnih tonova. Kao simbol ona je znak nade, mira, proljeća, mladosti i zdravlja. To je smirujuća boja i iscjeljujuća boja. Zeleno se nalazi posvuda u prirodi i govori o obilju i blagostanju. Ako se osećate bolesno, uzmite nešto od zelene boje. To mogu biti svijetlozeleni zidovi vaše spavaće sobe, sveže zeleni ručnici u vašoj kupaonici ili zelene boje posteljina. Radije uvek koristite svežije tonove kao npr. boju tek izrasle trave ili limete nego jako tamnozelene nijanse.

Plava boja

Keltskim druidima to je bila sveta boja jer je bila znak Neba. Ona smiruje i obnavlja. Uništava mikrobe i djeluje protiv boli. Plava boja simbolizira uzdizanje duha pa su se nekada kraljevske ložnice bojale u plavo, a i danas se ta boja vrlo često koristi u spavaćoj sobi. U stanu se plavo može koristiti svuda gdje želimo postići osećaj mira. U radnim sobama nije preporučljiva jer nas može uspavati. Kako odabrati boje?

Odabir boja je vrlo osoban i stoga mu pristupite pažljivo. Svaka boja i svaka nijansa u vama mogu izazvati različite emocije. Prije nego odete u trgovinu s bojama napravite malu meditaciju kod kuće.

1. iskopčajte telefon i budite neko vrijeme u tišini,

2. otiđite u sobu koju želite bojati,

3. sednite na pod u sredinu sobe,

4. osetite njezinu energiju,

5. pokušajte ju zamisliti u različitim bojama,

6. za jednu boju ćete točno osetiti da je ona prava .

Savjet više ako bojite sami

Ako možete, obojite sami svoj dom. Niko s toliko ljubavi vam to neće napraviti kao vi sami. Možda će trajati duže, ali energetski će biti najbolje. Pre no što počnete bojiti, posudu sa bojom stavite između vaših ruku i predočite si obilje svetlosti koja se uliva u boju. Počnite bojiti i nakon nekog vremena napravite stanku. Sednite na pod i promatrajte kako se osećate. Dozvolite da boja uđe u vas. Ako ste sretni i prepuni uzbuđenja, krenite dalje i uživajte u promeni sobe. Ako osetite strah ili nervozu, pustite farbanje i razmislite što je boja dotakla u vama. Popričajte s nekim ili sami sa sobom i vidite možete li dalje. Setite se da su boje vrlo moćne i da pomoću njih možemo nešto naučiti o sebi.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice