Uredite dnevnu sobu po feng-shui-ju

Skladno uređenje doma prema tradiciji Feng shui najviše zavisi od odnosa između prenatrpanosti i raštrkanosti stvari. Dnevna soba bi trebalo da bude mesto sa gostoprimljivom, ali i smirujućom atmosferom. Izbegavajte sklonost da punite sobu neusaglašenim stvarima koje ste dobili u nasledstvo, pretrpavate zidove porodičnim fotografijama ili izlažete mnogobrojne kolekcionarske artefakte. Imajte uvek na umu da je prema tradiciji Feng shui manje- više.

S obzirom na to da je dnevna soba mesto gde porodica i prijatelji dele vreme i energiju, potrudite se da stil kojim ćete urediti mesto okupljanja oslikava pozitivna iskustva koja želite da razvijete. Izbegavajte stroge, geometrijske i apstraktne kompozicije, koje se mogu činiti hladnim i uznemiravajućim. Takođe, izbegavajte preterano ozbiljne predmete koje mogu biti uznemiravajuće na nesvesnom nivou.
Dnevna soba je idealno mesto da se izloži jedan od najpovoljnijih Feng shui božanstava. Skulptura mudrog i nasmejanog Bude će inspirisati dobru volju za uživanjem kod svih koji ga vide. On će takođe blagosiljati porodicu dobrom sudbinom.
Uređivanje dnevne sobe može ići teško, jer se u njima najčešće nalaze veliki komadi nameštaja kao što su kauči i stolovi. Uložite vreme zamišljajući kako bi energija proticala kroz prostoriju. Takođe obratite pažnju na obrazac kretanja ljudi. Cilj je da se napravi raspored koji će dozvoljavati energiji da teče slobodno. Najveće šanse su da će ovakav razmeštaj biti najatraktivniji, sa najbolje iskorišćenim celinama u prostoriji.
Raspored nameštaja u kružnom obliku će stvoriti osećaj jedinstva i komfora, i obezbediti zdrav protok chi- ja (pozitivne energije). Izbegavajte nepodesne i opasne uglove koje mogu stvoriti "otrovne strelice". Ne pretrpavajte sobu nameštajem, pogotovo onim koji su preveliki za vašu dnevnu sobu. Postavljanje sofe uza zid će obezbediti osećaj udobnosti i podrške onima koji sede na njoj. Tepisi i prostirke na podovima imaju suštinski uticaj za kretanje pozitivne energije i ukupan karakter sobe.
Keramičke i mermerne pločice na podu dnevne sobe, iako stilski zahvalne i lake za održavanje, mogu da stvore pomalo hladnu i neudobnu atmosferu. Drvo pruža prirodnu toplotu koja je u isto vreme veoma privlačna. Tepisi su uobičajeni izbor, ali bi trebalo da uzmete u obzir materijal od kojih je napravljen. Otkriveno je da sintetički tepisi ispuštaju obilje toksina, koji su problem svakome ko želi da stvori zdrav životni prostor.
Ukoliko je vaša dnevna soba direktno povezana sa trpezarijom ili kuhinjom, trebalo bi da pronađete kreativan način da napravite odeljak između prostorija. Stvorite vedru i prijatnu atmosferu paljenjem zdravih mirisnih štapića i sveća. Ove jednostavne sitnice će dosta pomoći da vaša soba bude smirujuće i prijatno mesto za boravak.
Izbegavajte da stavljate televizor na centralno mesto u prostoriji. Ne bi trebalo da to bude prva stvar koja se primeti na ulasku. Dajući TV aparatu centralno mesto, neizbežno ćete stvoriti neuspeh u komunikaciji u porodici. Bilo bi idealno da "čarobnu kutiju" držite zatvorenu u ormanu, pa da je otvarate po potrebi.
Veliko saksijsko cveće u dnevnoj sobi ublažiče "sha chi" (negativnu energiju). U nepodesne uglove stavite biljke sa okruglim listovima. Kaktusi i drugo šiljato bilje nisu preporučljivi za držanje u zatvorenom prostoru. Mali okrugli stolovi su takođe dobar izbor za nepristupačne ćoškove.
Teške zavese na prozorima mogu da budu utočište za prašinu i mirujuću energiju, ali ako su one vazdušaste i prozračne, stvorićete bezbedno i udobno utočište. Previše staklenih ukrasa će proizvesti veoma brzo kretanje energije, što može stvoriti grub osećaj nelagodnosti. Izloženo staklo treba da bude upotpunjeno sa drugim organskim materijalima u raznim bojama.
Pri izboru boja za dnevnu sobu, imajte na umu da zemljane boje kao što su krem i bež donose osećaj stabilnosti i pouzdanosti u kući. Nijanse bele su takođe preporučljive, jer bela boja donosi snagu i dobru sreću. Izbegavajte upotrebu crvene boje, koja izaziva svađu i tenziju. Plavu boju bi trebalo koristiti umereno, pošto simboliše element vode. Previše plave boje, pogotovo plavi zidovi, mogu uvući porodicu u dugove i slične probleme.
Ukoliko težite izobilju u životu, postavite akvarijum ili fontanu u južnom ili južnoistočnom delu dnevne sobe. Ako se odlučite za akvarijum, u njemu držite isključivo prirodno kamenje i bilje, sa ribicama vedrih i živopisnih boja.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice