Feng shui i analiza pojedinačnih prostorija u stanu

Kada se upoznate sa nekim osnovnim gledištima feng šuija, videćete da je primena vrlo jednostavna. Ja obično pri pogledu na neke prostorije intuitivno uvidim gde čuči problem, a ono što je fascinatntno da mnogo ljudi bez prethodno ikakvog znanja o feng šuiju uspeva da uredi svoje stanove ispravno, pa im ovo posluži samo kao fino podešavanje.
Dve najznačajnije prostorije su kuhinja i glavna spavaća soba.

Kuhinja
Tradicionalno se tretira kao najznačajnija prostorija doma, razlog je što se tu nalazi štednjak, koji predstavlja središte porodičnog bogatstva. Zato je od vitalnog značaja njegov položaj. Važna je količina i kvalitet hrane koja se sprema, jer ima snažan uticaj na porodično zdravlje, ali i na obilje i bogatstvo cele porodice. Štednjak, rerna, mikrotalasna pećnica treba da se nalazi na takvom mestu da onaj ko kuva može lako da ugleda svakog ko ulazi u prostoriju. Ne treba da je smešten tako da gleda na ulazna vrata, vrata kupatila i ulaza u glavnu spavaću sobu. Štednjak treba da se održava u čistom stanju i da bude ispravan, zaštićen od loše energije koja dolazi od grede, ili pak toaleta postavljenog na gornjem spratu. Najbolje je da se nalazi dijagonalno u odnosu na kuhinjska vrata, a pri tome da se ne sučeljava sa frižiderom, ostavom ili sudoperom, nikada ne sme da se nalazi tik uz nju. Izbegavajte ogledala jer ona čine dvostruko veći uticaj vatre. Sve što ne radi onako kako bi trebalo, izaziva ljutnju. Nepovoljan položaj može da prouzrokuje zbog svoje simbolike - središta porodičnog bogatstva, probleme na radnom mestu, pa čak i mogućnost da hranitelj porodice izgubi posao. Prostorija treba da bude dobro osvetljena. Sve ovo doprinosi da onaj ko sprema obede, bude dobro raspoložen u toku same pripreme obroka, i na taj način neopipljivim silama vas hrani podrškom i ljubavlju.

Trpezarija
Prostorija u kojoj se porodica okuplja da bi obedovala, određuje ukupnu porodičnu sreću i utiče na međusoban odnos članova, a istovremeno na sposobnost porodice da stvara i održava svoju sreću i bogatstvo. Zbog toga najbolji položaj je kada ona zauzima središte doma i tako biva - srce doma. Trebalo bi da se nalazi u blizini kuhinje, ali što dalje od ulaznih vrata. Mora da odaje utisak prostranstva, vrlo je važno da osobe mogu da ustanu sa svakog mesta za stolom, a da im pri tome ne smetaju zidovi ili nameštaj.
Stolovi za ručavanje mogu biti bilo kojeg oblika, najinspirativniji su okrugli dovoljno velike površine, položeni na jednoj velikoj i čvrstoj nozi. Pravilan položaj je od izuzetne važnosti, vodite računa da se nikada ne nalazi između dvoja vrata na takozvanoj "vatrenoj liniji", potom da se ne nalazi ispod noseće grede što svojom simbolikom označava gušenje sreće svih koji sede za njim. Prostorija treba da bude dobro osvetljena, da bi protok vitalne energije bio nesmetan, tek pod tim uslovom večera obasjana svetlošću sveća će biti ono što očekujete.
Prostor treba da deluje prostrano i prijatno, pa, se u delu za obedovanje koriste ogledala koja pored toga što vizuelno stvara utisak prostranstva, isto tako simbolički udvostručuje količinu hrane koja se služi izazivajući osećanje obilja i blagostanja.

Dnevna soba
Prostor u kome se okupljaju članovi porodice da bi se odmarali, takođe mesto na kome primamo goste. Shodno tome ona treba da odražava ličnost i interesovanje ukućana. Kao i za ostale prostorije doma idealno bi bio da je pravilnog oblika. Nameštaj bi trebao da odslikava sklonosti ukućana, da bude udoban i u skladu sa dimenzijama prostorije. Na policama mogu da se izlože predmeti koje sakupljate, ili pak knjige o temama koje zanimaju ukućane, fotografije mogu biti okačene na zidove ili izložene na pomoćnom stolićima. Važno je imati meru, predmete držati grupisane i na adekvatan način osvetljene. Domaćin uvek treba da sedi u položaju iz koga ima pogled na glavni ulaz u sobu.

Spavaća soba
Od posebne važnosti je feng šui spavaćih soba, jer ima izuzetan uticaj na kvalitet odnosa sa voljenom osobom, a tada se ta harmonija manifestuje na sve oblasti vašeg života. Uživaćete na poslu i u svim vezama sa drugim ljudima. Dizajn, ravnoteža i harmonija su neprikosnovena pravila feng šuija, tako da kada isključite sve što je u suprotnosti s njima bićete na dobrom putu. Poznato je da oko trećinu života provedemo u snu, tako da ona mora da bude prostorija u kojoj možemo sigurno i duboko da uživamo. Po lokaciji najbolje da je najudaljenija od ulaznih vrata, ulaz ne bi trebao da bude u direktnoj liniji sa ulaznim vratima, jer to odnosi intimnost, isto tako ne bi smela da budu u direktnoj liniji sa kupatilom, ili kuhinjom. Od izuzetnog je značaja položaj kreveta. On treba da se nalazi na takvom mestu da osoba koja leži može da vidi svakog ko ulazi na vrata. Obično je najbolji položaj dijagonalno u odnosu na vrata. Možete da odaberete pravac koji želite, shodno vašim povoljnim pravcima definisanim vašim kua brojem, u zavisnosti od svojih ličnih težnji, ali nikada ne spavajte u krevetu koji je previše mali za vas, tako nešto vam ozbiljno ograničava napredovanje u karijeri i biznisu. Najčešće se krevet postavlja na polje zdravlja ili dugovečnosti.
U svakom slučaju krevet ne bi trebalo da stoji na mestu koje deluje neskladno ili čudno bilo kome ko pogleda unutra. Ukoliko ne možete postaviti krevet na mesto koje želite, postavite bar uzglavlje usmereno u pravcu shodno aspiracijama vaših pozitivnih pravaca. Uzglavlje treba da bude u dodiru sa zidom što simbolikom stvara potporu vašim željama, i ne bi trebalo da se nalazi direktno ispod prozora jer vam to može doneti osećaj nesigurnosti. Ukoliko želite jedna strana kreveta može da dodiruje zid, u cilju dodatne potpore, uz napomenu da je takva postavka odgovarajuća samo ako želite da spavate sami. Dok ste u krevetu trebalo bi da kada se probudite ugledate neki prijatan prizor. To može biti privlačan pogled kroz prozor ili slika na zidu koja vam pruža svojom tematikom ono što želite prvo da vidite kad počne novi dan. Svako od vas ima spoznaju šta je to što mu pruža blagonaklonu suštinsku energiju. Proučavanje vaše sobe, dakle svih premeta, slika i drugih ličnih stvari mora biti zasnovano na zdravom razumu, a ako pri tome imate osećaj da vas nešto uznemirava oslonite se na svoje osećaje i uklonite ga. Boje treba da budu u skladu sa ličnim elementom osobe ili u kombinaciji sa gamom boje koja prethodi ličnom elementu u produktivnom ciklusu.
Ogledala u spavaćoj sobi mogu biti veoma inspirativna, a po feng suiju gotovo tabu,no ako je to nešto čega ne želite da se odreknete potrudite se da nakon što ispune misiju budu prekrivena, dajte svojoj kreativnosti nek se razmaše svilom, čipkom, bitno je da ostane sakriveno!
Lampe iznad uzglavlja takođe nisu povoljne, bolje je da se nalaze sa strane.
A sveće, mirise i ostale đakonije prepuštam vama na izbor nije ukusno da tu zalazim, ipak je to vaša spavaća soba.

Toalet i kupatilo
Predstavljaju finansijski položaj stanara, jer su to mesta na kojima se koristi voda (novac). Shodno tome ne bi trebalo da su lokalizovana u području bogatstva, jer toalet "spira" sve povoljne prilike stanara, i nikako u sredini stana jer na ovoj lokaciji će slati negativnu energiju do svakog dela kuće. Treba da su neupadljivi, ne preveliki; stoga je bolje da kupatilo bude u posebnoj prostoriji.
Kako ovo u mnogim stanovima nije izvodljivo, odvojite ih bar poluzidom ili nekom pregradom, zavesom, kako bi ste obezbedili određen stepen privatnosti, i pri tome vodite računa da poklopac toaleta uvek bude spušten, a vrata prostorije zatvorena. Prirodno je da budu besprekorno čisti. Slavine i cevi koje cure ukazuju na novac koji se iskrada iz kuće, tako da čim se pojavi problem treba ga otkloniti.

Poslednjih godina veoma su postala in kupatila u nastavku spavaće sobe, nažalost prema principima feng šuija trebalo bi da postoji jasna pregrada, a ukoliko je to vaš slučaj vrata držite sve vreme zatvorena..

Divna stvar kod feng šuija je to što za skoro svaku situaciju postoji lek. Vredno je truda da se životni prostor uredi i oplemeni tako da bude jedan od segmenata vlastite sreće koja nastaje kao plod naših postupaka i stavova.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice