FENG ŠUI

 

Feng šui je drevna kineska tehnika uređenja prostora kojom se čovek usklađuje s okruženjem. Cilj tog prilagođavanja je da se postigne hramonija i ravnoteža s okruženjem. U osnovi je najvažnije pravilno postaviti kuću, rasporedititi prostorije i razmestiti nameštaj. Sve to će doprineti da se iskoriste metafizičke kosmičke sile oličene u  ČIJU – kosmičkom dahu. To drevno znanje pomoći će da se iz okruženja prizove sreća. Ako ima dovoljno čija i ukoliko se nesmetano i sporo kreće, to je dobro, feng šui će dati povoljan rezultat.

 

Svako od nas nije podjednako sretan, niti nas sreća prati isto. Stoga, ukoliko niste bogatun, onda vas ni feng šui neće pretvoriti u milionera, ali će vam umnogome olakšati život. Da aktivirali sreću, morate se odrediti prema nečemu u životu i dozvoliti svakome da radi ono što mu najviše leži i što mu je posao. Svako od nas zna mnoge poslove, ali jedan mu najbolje ide. Zato se i vi opredelite i odredite prema nečemu i pustite druge da vojuju svoju bitku. A vi vašu dostignutu sreću nemojte kriti, ako možete pomozite i vi drugome. Ne bojte se, vaša sreća je samo vaša i niko vam to ne može  zeti, ali je lepo kada oko sebe imate sretne ljude, pogotovu ako ste tome vi zaslužni. Ponavljam, uvek kada možete, pomozite drugome u prizivanju njegove sreće.

 

Postoje razne tehnike po kojima i na osnovu kojih se uredjuje prostor, ali je najtačnija kompasna metoda. Koristim ovu priliku da vam na početku ukažem na najvažniju stvar u feng šuiju, a to je da  kada obrađujete neki deo,  sektor ili element, nikada ga ne sagledavajte samog za sebe, već UVEK u odnosu na nešto drugo. Jer ništa nije toliko dobro ili loše samo za sebe, nego u odnosu ne nešto drugo (!?)

 

Neko može postaviti pitanje opasnosti primene feng šuija. Ne, nema nikakve opasnosti. Ne može se naneti nikakvo zlo nikome kada se priziva sreća. Ali ako ne budete poštovali principe na kojima se zasniva šeng šui, tada jednostavno neće biti nikakvih efekata, tj. rezultata. Inače, najviše grešaka se počini od strane samog čoveka, jer se feng šui zasniva na subjektivnom osećaju za prostor.

 

Sreća je svuda oko nas, a da li ćemo uspeti da doprinesemo harmoniji s okruženjem, olakšati i uneti sretne okolnosti u naš život, zavisi isključivo od predhodne procene procenitelja (nas). Da ne bi došlo do greške, mora čovek imati osećaj i iskustvo i zdravorazumski da se postavlja u odnosu na problem, a sve to govori da svako od nas može time da se bavi. Ukoliko se ne napravi velika greška u proceni, uvek feng šui donese neki boljitak, ali ponavljam da moramo biti jako pažljivi u procenama i donošenju odnosnih mera.

Kakave mere? Mere usklađivanja i kompenzacije s ciljem aktiviranja i obezbeđivanja pozitivne energije čija. Ali zapamtite i ovo da feng šui ne može 100% rešiti odnosne probleme jer čovek ne može da ga napravi 100% ispravnim!

Primenom feng šuija, do promena dolazi vrlo brzo, ali postupno – nikada odjedanput.

I nikada ne činite ništa što bi drugome nanelo štetu – jer to uopšte nije feng šui.

 

Feng šui nije pusto ostrvo, pa stanje i  situacija u okruženju se reflektuje i na vas, čaki s udaljenosti od jedan kilometar. Svi objekti koji emituju ubistveni dah, uništavaju tu preko potrebnu harmoniju s okruženjem. Tada, jedino što možemo izvući je „nerešen reziltat“, tj. Kompenazacija takve situacije. To je najočitije kada su vam ulazna vrata naspram neke velike zgrade ili objekta ili ste u blizini groblja, bolnice, policijske stanice...

Ili je npr vazno da se u S-Z sektoru ne nalazi ostava, kupatilo ili kuhinja jer je to MESTO OCA. Isto tako na J-Z ne bi trebalo da se nalazi kupatilo vec, npr spavaca soba jer je to MESTO MAJKE i „bračni ćošak“.

 

LO ŠU I KORNJAČA

 

Prema kineskom predanju, brojeve je donela kornjača na svojim ledjima koji su rasporedjeni u LO ŠU kvadratu , prema slici.

 

4

9

2

3

5

7

8

1

6

 

Ovaj raspored brojeva, kažu, predstavlja magiju feng šuija..

 

EKSTERIJER I ENTERIJER - VALITET LOKACIJE I ANALIZA OKRUŽENJA

 

Šta neki predeo čini povoljnim, prema starim metodama feng šuija, simbolički odgovor daju četiri nebeske životinje.

 

CRNA KORNJAČA

Leđa ili sever predstavljaju mesto crne kornjače koja daje sreću u vidu podrške i zaštite porodice. Kornjača donosi lagano, ali stabilno poboljšanje, uvećanje sreće i kvaliteta života. To je brdo ili planina(e) koje se nalaze isključivo iza kuće – nikako ispred kuće ili sa strane. Ukoliko živite u zgradi, tada neka druga velika gradjevina može da zameni brdo, a u krajnjem slučaju, na severnom zidu u stanu postavite figuru kornjače od keramike ili postavite terarijum s živom kornjačom.

 

TAMNOCRVENI FENIKS

Mesto tamnocrvenog feniksa, kao simbola izdizanja iz pepela, povratka, ponovnih prilika za realizaciju snova, ili neočekivana pomoć, nalazi se ispred kuće, naspram ulaznih vrata ili na jugu. U suštini to je neko uzvišenje koje može predstavljati i hoklica, ali je najbolje da to bude brdašce od npr 1m visine. Ako nemate baštu, tada slika bilo koje ptice može da simbolizuje feniks: petao, paun, flamingo.

 

ZELENI ZMAJ

Zeleni zmaj predstavlja najvažnije nebesko stvorenje u kineskom panteonu legendarnih stvorenja. Zelenom zmaju najviše odgovara istok. Gledajući iz doma, s leve strane potreno je da postoji brdašce ili uzvišenje u odnosu na desnu stranu koja treba biti niža. To omogućava zelenom zmaju da dominira okruženjem. Tada postoji zeleni zmaj koji simbolizuje sreću i svaku vrstu materijalnog uspeha: bogatstvo, uticaj, moć.  Ali ono što je najvažnije – zmaj štiti od siromaštva i gubitaka.

 

BELI TIGAR

Najviše mu odgovara zapadna strana (iz svega proizilazi da je najbolje da su ulazna vrata kuće na jugu!!!). Beli tigar postoji a ko je prisutan zeleni zmaj, a simbolizuje sreću u zaštiti. Tj. on štiti porodicu od pljački, nezgoda ili poraza. Kažu da se ne sme podceniti sreća belog tigra. Jer ukolio je zemljište sa desne strane višlje, nećemo imati zelenog zmaja da kontroliše belog tigra, pa se beli tigar može okrenuti protiv ukućana. Ukoliko je tako, treba izvršiti kompenzaciju ili korekciju kako bi se on kotrolisao. Zato nije dobro unutar kuće kačiti slike tigrova.

 

OBLIK ZEMLJIŠTA - PEJZAŽ

Kako izgleda najpovoljnije zemljište za dom?

To je neki neravan bujan travnati teren sa blagim uzvišicama, brdima i dolinama, sa dosta svetlosti ali i hladovine, na kojima vetrovi ne duvaju suviše jako i gde protiče manja rečica.

Znači da idealno ravno zemljište nije najpovoljnije jer ono nema zmaja. Tu ćete morati sami, veštački da stvorite neravnine jer je ravno zemljište previše jin. Treperavu jang energiju će nadomestiti visoke zgrade, kamenje i razni objekti.

Ali ni suviše strmi predeli nisu povoljni jer su previše jang, vatreni. Rešenje je, ako je moguće, zaobliti brda, što će privući zmaja. Takodje, dovodjenje veštačkih vodenih tokova, jin energije, ublažićemo nepovoljan uticaj brda.

 

ZNAČI: PLANINA UVEK MORA BITI IZA. Odnosno da je velika ili visoka gradjevina iza. Tj. da ulazna vrata nisu naspram neke visoke gradjevine, odnosno brda jer to donosi konfrontaciju.

Ako je nivo zemljišta višlji sa desne strane tada nemamo zmaja, ali kompenzacijom, tj postavljanjem viosokog stuba sa svetiljkom, s leve strane,  dobićemo ga. Inače feng šui neće biti povoljan. Ili napravite manje brdo sa zmajeve strane.

 

Kada sam spominjao planine i brda Kinezi najviše vole da žive na sredini, ni u podnožju  niti na vrhu gde nema zaštite niti potpore. Najnepoželjniiji je vrh a naročito ako duvaju snažni vetrovi i ima magle. To isto važi i za poslednje spratove zgrada, a naročito ukoliko ima vode na vrhu, što može biti jako opasno jer vas to čini ranjivim. Možete živeti na poslednjem spratu ukoliko vaša zgrada nije najvišlja.

 

U gradovima, neki visoki zid ili zgrada mogu biti poput planine i nalaziti se ispred ulaznih vrata. Jedan od izlaza iz neugodne situacije je i premestiti ulazna vrata, a postojeća koristiti kao pomoćna. Jer u konfrontaciji s planinom, čovek je UVEK gibitnik.

Inače, ukoliko se preseljavate, pogledajte dobro da vam buduća stambena zgrada nije previše priklještena i da se na levoj zmajevoj strani ne nalazi niža zgrada nego na desnoj jer se to ne može ispraviti pa se kaže da zgrada ima loš feng šui. Ali ukoliko vam vaša zgrada dominira, onda nije važno s koje strane je višlja a skoje niža zgrada - i kaže se da feng šui ne trpi nikakav uticaj.

 

Kinezi veruju da su planine uzvišeno mesto za stanovanje, ali ne na svakom delu. Jako su važni oblici vrhova i strmost padina koje su u vezi pet elemenata, znači klasifikacija na osnovu njihovog izgleda posmatrano iz nizine - procena poželjnosti života na njoj.

Osnovno je da su blage padine uveg povoljne, a oštre uopšte nisu jer se povezuju sa smrtonosnim strelama. Prosperitetne su tri vrste, elemenata: dreta, metala i zemlje. Talasasti oblici s blagim vrhovima su elementa vode, previše jin . Suprotno njima oštre ivice su elementa vatre i jang. Oba tipa su nepovoljna. Osim ukoliko vaše rodjenje nije u harmoniji sa dotičnim elementom.

Brda u obliku elementa drveta ili Jupitera ukazuju na rast i stoga su izuzetno povoljna. To su planine slične visoravnima, sa zaobljenim vrhom, poput balvana.

Planine zemljanog elementa su kvadratnog oblika, sa  ravnim vrhom su i elelmenta metala i odnose se na Saturn.

Planine metalnog elementa su neravne, široke osnove, vezuju se za zlato i smatraju se prosperitetnim.

 

REKE, POTOCI, VODA

Voda u blizini vašeg doma, povoljna je kada je u potpunosti vidljiva s ulaznih vrata. Ako se voda nalazi iza, to ukazuje na mogućnosti i prilike koje su vam van vašeg domašaja . Ugovori, dogovori i obećanja se lako mogu ne ispuniti. U feng šuiju voda uvek predstavlja novac i dobro je kada voda teče ispred vrata, ali  mora imati ispravan smer da bi bila korsina.

 

OBLICI ZGRADA , POSEDA I STRUKTURA

Kada govorim o ovome mislin da dotična celina ima svoju celovitost, simetriju, i da joj ne ne dostaje nijedan ugao.

Povoljni oblici su okrugli, valjkasti, kvadratni, kockaksti, pravougaoni, osmougaoni

Nepovoljni oblici: trouglasti, krstasti, trapezasti.

Kada biramo parcelu za gradnju treba izabrati što pravilnijeg oblika, što bliže kvadratu i bolje je da ide u dubinu nego u širinu. Širok ulaz ili prednji deo u odnosu na zadnji se smatra nedostakom sposobnosti za štednju. A ukoliko je zadnji deo širi to odslikava vreću s novcem u pozitivnom smislu.

 

 

IZBOČINE

 

Kvadratni oblici: pripadaju elementu zemlja. Oni uvećavaju sve što predstavlja element metala i dobri su  na zapadnim uglovima. Lošu sreću donose kada su na severnom uglu ili kada su vrata na severu.

Kružni i polukružni oblici: pripadaju elementu metala i dobri su na severu i zapadnim uglovima. Lošu sreću donose na istoku i jugoistoku, ukoliko se u njima nalaze glavna vrata.

Pravougaoni oblici: izbočine ovog oblika pripadaju elementu drveta i donose sreću na istoku, jugoistoku i jugu ili kada su u tim sektorima glavna vrata. Sreću umanjuju na j-z i s-i. Kaže se da jug uništava drvo-vatra ga sagoreva.

Trouglasti oblici su vatrenog elementa i povoljni su na jugu, j-z i s-i, ali umanjuju sreću na s-z i zapadu.

Talasasti oblici: pripadaju elementu vode i povoljni su na severu, istoku i jugoistoku, a štetni na jugu.

Stepenasti oblici se posmatraju sa sumnjom,

A svi oblici kojima nešto nedostaje se smatraju štetnima.

 

DOBRE KOMBINACIJE OBLIKA

-         trougao-kvadrat

-         krug – kvadrat

-         pravougaonik - trougao

-         talasast – pravougaonik

 

 

NEDOSTAJUĆI UGLOVI

 

Nedostajući uglovi izazivaju neravnotežu, i oduzimaju sreću delu koji nedostaje. Dok izbočine ojačavaju energiju tom delu.

Drugo je pitanje nepravilnih oblika. Na primer, oblik slova „L“, „U“ ili „Z“ koji su takodje nepovoljni. A koliko će to smetati prosperitetu porodice, zavisi od mnogo faktora.

Korekcija nedostatka ugla može se izvršiti na više načina.

 

PODRUČJA, UGLOVI, STANA  I LO-ŠU KVADRAT

 

JUGOISTOČNI

JUŽNI

JUGOZAPADNI

ISTOČNI

CENTAR

ZAPADNI

SEVEROISTOČNI

SEVERNI

SEVEROZAPADNI

 

JUG utiče na reputaciju i popularnost stanara

JUGOISTOK predstavlja novčanu sreću, ako taj deo nedostaje, prihodi se smanjuju,

ISTOK utiče na sreću u vezi sa zdravljem

SEVEROISTOK utiče na sreću u učenju

JUGOZAPAD se odnosi na brak i ljubavne veze i naziva se majčinski ugao

ZAPADNI UGAO se odnosi na sreću dece.

SEVEROZAPADNI deo se naziva očinski ugao i odnosi se na pomoć važnih ljudi.

 

Nacrtajte kancelariju ili stan u dve dimenzij ei postavite ovu mrežu područja stana. Videćete koji vam delovi nedostaju a koji štrče. Terase i zatvoreni balkoni su izbočine. Nedostajući uglovi će vam umanjivati sreću tog dela, dok će ga izbočina uvećavati

Stanite na sredinu stana prenesite svoih osam linija strana sveta uzetih iz kompasa.

Napomena: ukoliko vam je neka prostorija vrlo važna tada i nju možete podeliti na devet sektora kako bi definisali ili utvrdili odnosna polja, naravno, poštujući strane sveta.

 

 

 

ČLANOVI PORODICE U ODNOSU NA UGLOVE STANA

 

J-I, najstarija ćerka

J, druga čerka

J-Z, majka

I, najstariji sin

 

Z, najmlađa ćerka

S-I, najmlađi sin

S, drugi sin

S-Z, otac, glava porodice

 

Povoljne i nepovoljne strane sveta za svakog člana mogu se izračunati i odrediti pomoću Pa kua Lo šu formule.

 

 

ENERGIZOVANJE (INICIJACIJA) PET ELEMENATA

 

Najednostavniji metod stvaranja dobrog feng šuija je energizovanje elemenata na pojedinačnim sektorima kompasa. Ali treba paziti da neki element ne bude previše zastupljen, jer previše vode davi, a previše vatre pali, itd. Zato nikada ne treba izgubiti iz vida da je suština feng šuija u ravnoteži i harmoniji (elemenata).

 

VATRA je snažan jang element koji mora da se stvori jer sama od sebe se ne može stvoriti. Energija vatre donosi uspeh u javnom životu, slavu, priznanje, popularnost onima koji je uspešno aktiviraju. Vezuje se za jug i mora se držati pod kontrolom jer može biti fatalna. Kamin na jugu povećava je.

 

VODA je element bogatstva i prosperiteta. Moćna je i lako se otme kontroli. Ona teče na niže i kada se izlije donosi guditke i destrukciju. Važno je dobro uskladiti s ostalim elementima da bi donela bogatstvo izvan očekivanja., Vezuje se za sever. Vodeni motiv na severu donosi sreću u karijeri. Ili postavite činiju s vodom.

 

ZEMLJA je element koji se vezuje za matrijarhat i S-I, centrom doma, i J-Z. Energija koja stvara oslonac, harmoniju i veliku porodičnu sreću. Globus smeštem u ova polja donosi savršenu sreću. Kristal u S-I je jako koristan za učenje i đake i dobro je u tom uglu postaviti keramičku posudu.

 

DRVO je simbolizuje energiju rasta, ekspanzije i napretka, vezuje se za istok i J-I. Donosi sreću u pogledu materijalnog uspeha, koja se širi. Jedini element koji u sebi sadrži život. Drvo donosi sreću potomcima, naročito sinovima. Balvan može povećati ovu energiju. A u oba ugla može se postaviti saksija sa cvećem ili biljkom

 

METAL je energija koa donosi sreću i pomoć moćnih ljudi. Metal je element zapada i S-Z, simbol je snage i moći oca. Vezuje se za zlato i srebro, gusta je energija i teče ka unutra. Ukoliko se uspešno aktivira, život će biti ispunjen moći i velikim uticajem. Ako želite da energizujete (inicirate) sreću koja donosi pomoć drugih ljudi, jedan od najboljih metoda je da okačite malo zlatno zvono u S-Z sektoru vašeg doma. Ili potkovicu na zapadu.

 

Evo i rasporeda elemenata po sektorima kuće.

 

J-I, DRVO

J, VATRA

J-Z, ZEMLJA

I, DRVO

ZEMLJA

Z, METAL

S-I, ZEMLJA

S, VODA

S-Z, METAL

 

 

Zapamtite:

Voda je dobra za drvo, ali drvo iscrpljuje vodu

Drvo je dobro za vatru, ali vatra iscrpljuje drvo

Vatra je dobra za zemlju, ali zemlja iscrpljuje vatru

Zemlja je dobra za metal, ali metal iscrpljuje zemlju,

Metal je dobar za vodu, ali voda iscrpljuje metal.

 

Evo kombinacije elmenata koje UVEK moramo izbegavati jer dovode do destrukcije:

Element metala nikada u sektor drveta jer ga uništava, osim ako taj metal nije minoran u odnosu na veličinu drveta.

Isto i vatra koja uništava metal, ali mala količina vatre stvara nakit.

Voda gasi vatru i zato je loša za nju. Ali u određenim okolnostima vatra od vode stvara vodenu paru, tj. Pokretačku energiju!

 

 

 

JIN I JANG

 

Da nema jina i janga ništa se ne bi kretalo, a samim tim ni postojalo. To su dve pokretačke, kompatibilne i dopunjujuće sile iliti energije od kojih se sačinjeno sve.

 

JIN je tama, mir, smrt, noć, negativno, hladno, dole, voda, pasiva, prljavo, zadimljeno, bolest, žensko.

JANG je svetlost, jasnoća, svežina, čistoća, BORBA, rast, Sunce, akcija, zvuk,vatra, snaga, pokret, život, planina, zmaj, muško, oporavak, vrelo, gore.

 

Primer za ova dva principa je noć koja smenjuje dan i dan koja smenjuje noć i tako u beskonačnost. Kada ih kvalifikujemo, jako ćemo pogrešiti ako bilo koga proglasimo dobrim ili lošim.

Jako je važno poznavati ovaj princip i primeniti prilikom uredjenja jer npr. previše jang energije u spavaćoj sobi nije poželjno, već treba da dominira jin energija – odmaranje, ali ne sme da bude dominantna i isključiva jer će doprineti bolesti.

Dok npr tržni centri treba da budu ispunjeni treperavom energijom. A kancelarije npr. Treba da budu osvetljene, da se čuje muzikai da bude zasadjeno cveće ili biljke.

S druge strane, dom ne bi trebao biti prepun jin energije jer donosi bolesti pa treba obezbediti da svira muzika, ili dovestikućnog ljubimca, akvarijum, posaditi biljke. I sve što neće dozvoliti da dominira jin, ali istovremeno da ne biude previše jang. Eto, u tome se zasniva filing za feng šui.

Ukliko vam je prostorija prepuna svetlosti, a nemate pogodne zavese, postavite da vise kristali koji će tu preteranu i ubistvenu količinu svetlosti da razlože u dugine boje koja je zdrava i daje uravnoteženje, a za bisnis svetlost duge je je jako dobra jer privlači energiju rasta. Suprotno tome, kući ostavlajte uključeno svetlo kako se ne bi akumulirala jin energija.

A kada je previše janga nastupa nervoza, pa suprotstavite se mrakom i navlačenjem zavesa, smanjenjem svetla i muzike.

 

POZITIVNA ENERGIJA , ZMAJEV KOSMIČKI DAH - ČI

 

Zmajev kosmički dah je centralna tema feng šuija. To je simbolički naziv za povoljnu energiju za koju se kaže da kruži prostorom. Opisan kao magična životna sila ČI, ispunjava ceo univerzum i kruži njime. Cilj feng šuija je upravo da u što većoj količini privuće i zadrži či.

ČI ili šeng-či je spor, krivudav,  tamo je gde postoji ravnoteža jina i janga, on zahteva čist i svež vazduh. Dobar či, koji nije ustajaoi ili prvljav, prepun je snage i pokreta, daje snagu čoveku i umešnost majstorima. Kineska metoda lečenja se zasniva na iznalaženju mesta u čovečjem organizmu gde je či blokiran. Tako i u domu, či, ne sme ničim biti blokiran. Ne smeju biti blokirane instalacije jer donose nesreću porodici. U isto vreme, prozore i vrata tako postaviti da či vijuga po kući, a ne da se prodstire pravolinijski jer tada jako ubrzava i postaje štetan. U tom smislu zabranjena je postavka troja vrata u pravu liniju. Takodje je nedozvoljeno postavljanje ogledala u kome se ogledaju ulazna vrata jer takoči ulazi i odmah izlazi kao strela napolje. Kada se u ogledalu ogledaju ulazna vrta, glava porodice može podleći bolesti. Či se primiruje uvek kada naiđe na vodu.

 

 

UBISTVENI DAH, OTROVNE STRELE, ŠAR-ČI

 

Neprijateljske energije iz okruženja mogu uzrokovati veliku nesreću. Ponekad donesu i smrt stanovnicima zgrade ili prostorije koje je pogodio ubistveni dah. Te ubistvene energije uništavaju sve na svom putu. Smatra se da ubistveni dah nastaje od prirodnih i struktura koje čovek stvara, a koje odašilju tajne otrvone strele pravolinijski. Npr, ljudi oboljevaju, gube posao, novac, prijatelje, raskidaju, kvare odnose, razlogom neprijateljskih energija koje direktno udaraju u ulazna vrata svojim otrovnim stelama. Osnovni primeri tome su uglovi zgrada koji su se ivicom i dijagonalom usmerili prema nama ili pravi putevi koji su se poput strela usmerili na naša ulazna vrata. Smisao feng šuija je upravo da preusmeri te otrovne strele. Taj ubistveni dah se naziva Šar-či.

Zato je dobro da izbegnete i da ne živite pored puta, jer či tu stagnira i nema vam pomoći ukoliko zapadnete u neku nevolju jer nema pokretačke energije. Možda sam put neće praviti probleme, ali će se iskazati u periodima kada vam krene loše uvećavajući nesreću.

A smrtonosan či pravog puta može se blokirati ogradom, zidom ili nekim drvećem. Ako vam je kuća pored krivine, tada je bolje da je smeštena s unutrašnje strane krivine jer uživa pozitivni dah. Kuća na spoljnoj strani  krivine ima nepovoljan feng šui. Najubitačniji je put koji direktno ide prema kući ili zgradi, jer je smrtonosan, naročito ako ima pad ka kući. Ako je kuća iznad puta, šar či mu ne može ništa, ali se ipak pazite. Ukoliko je kuća ispod puta, tada je najbolje da izgradite jedan sprat kako bi bila iznad ili da postavite svetiljku koja nadvisuje put. Zato Kinezi ne vole da stanuju u podrumima, jer či nikada ispod puta nije povoljan iako bašta može da donese izvesnu kompenzaciju. Spavanje ispod nivoa puta donosi nesrećan či za stanare. Takođe neka kompenzacija u smsilu „izdizanja“ zgrade iznad okoline je postavljanje svetla koje je usmereno naviše. Šar či se javlja i kada se vaša kuća nalazi u sendviču dve višlje kuće. Nemojte živeti u kući oko koje je nešto višlje od nje i blokira povoljan či da udje kroz vaša ulazna vrta, bilo da je to zid ili zgrada, jer je izvesna bolest i nesreća. Takodje nemojte živeti pored prometnog puta kojim se vozila kreću brzo. Ako se kreću sporo bez zastoja, to ne utiče na dobar feng šui. A nadvožnjaci su ubistveni i ako možete posadite drveće između vas i nadvožnjaka ili se odselite.

 

Dah koji stvaraju oštre ivice objekata, njihovih krovova i uglova, a koji su veći i višlji od vašeg i usmerena su na vaša ulazna vrata,  baš deluju opasno i preteće. U tom slučaju pomoći će ako zasadite drveće ispred vaših ulaznih vrata.I da je dobro i obesiti zvonce!

GLAVNA VRATA na severozapadu donose dobrobit majci. A najbolje ih je postaviti prema nekom parku, fudbalskom terenu, ili praznom prostoru, jer to stvarno donosi sreću pošto tu nema ubistvenog daha. Ali mi dosta često imamo ispred sebe neki zid, zgradu, padinu brdo. Tada je nabolje premestiti ulazna vrata. Ako ne možete da ih premestite, instalirajte svetlo koje će goreti veći deo noći, a ako obojite vrata u svetlo-crveno to će inicirati neophodnu jang energiju, i dobroje obesiti zvončiće.

Inače drveće je idelno da se suprotstavite štetnoj či energiji, ali ono teško da može kompenzovati negativan uticaj  mostova, trafo-stanica, gradjevine od betona i čelika, tornjeva, dalekovoda, bandera i dimnjaka fabrika i njihovom ubistvenom dahu. Jedini je izlaz ne živeti u njihovoj blizini. A ako ne možete onda premestite vrata na suprotnu stranu i izmedju zasadite drveće. A lek za uticaj puta i raskrsnica koji su usmereni na vaša ulazna vrata:

- Ako put dolazi sa istoka i jugoistoka, okačite nož sa drvenom drškom na varata.

- Ako put dolazi sa severa postavite veliki zaobljeni kamen izmedju puta i i vrata.

- Ako put dolazi sa zapada ili severozapada postavite jaku svetiljku iznad vrata i usmerite je ka putu.

- Ako put dolazi s juga postavite ispred kuće posudu s vodom.

- Ako put dolazi sa severoistoka ili jugoistoka posadite drveće ispered kuće.

Ukoliko je mesto suviše jin, jer se nalazite pored groblja, klanice, bolnice, policijske stanice, delotvorno sredstvo odbrane je da obojite ulazna vrata u žuto, crveno, belo ili narandžasto. Život pored takvih mesta nije zdrav i ljudi postaju melanholični i ravnodušni, nemotivisani. Stoga ofarbajte ulazna vrata, pustite muziku neka non-stop svira, i upalite mnoštvo svetiljki. I blokirajte pogled ako može. Držanje domaćih životinja i mnoštvo biljaka u bašti povrećava jang energiju.

Takođe ispred vrata nemojte držati ikakvu kantu za đubre jer zadah i smrad doprinose lošem feng šuiju. Nikakvo đubre ne sme gledati u vaša ulazna vrata.

 

SKRETANJE UBISTVENOG DAHA

 

Često i najobičniji predmeti mogu biti upotrebljeni da bi ispravili feng šui probleme. Skoro sve može da se kompenzira osim objekata koji su enormno veliki.

PA KUA OGLEDALO je vrlo moćno zaštitno sredstvo i postavlja se iznad ulaznih vrata kada nema drugih mogućnosti jer odbija šar či prema izvoru. Nikada se ne sme držati u kući. Stoga, jer može nekoga ozlediti. Dobar je protiv pravih puteva i daha kosih i oštrih krovova.

OBIČNA OGLEDALA ne mogu da skreću ubistveni dah, a naročito nije eobro u spavaćoj sobi. Jednostavno, često ogledalima želimo da rešimo jedan problem, a stvorimo drugi. Zato pažljivo s njima. Naročito vodite računa da se u njima ne vidi odraz ulaznih vrata jer će vam otići bogatstvo napolje.

          BILJKE su predivni lekovi jer zdrave biljke unose zdravu energiju u prostoriju. Mrtvo drvo, međutim, to ne čini. A bolesne biljke donose loš feng šui. Prirodne biljke su bolje od veštačkih jer emituju više jang energije. Suvo cveće je mrtvo cveće koje emituje jin energiju pa ga izbegavajte. Kakatusi NISU dobri u kući jer emituju ubistveni dah, ali u firni su dobri pored ulaznih vrata spolja jer efikasno kompenzuje situaciju vrata koja gledaju na stepenište ili vrata lifta. A puzavica neutralizuje ubistveni dah izbočine zida ako se postavi na njenu ivicu.

Štapovi od bambusa su delotvorno sredstvo na koji se vezuje crvena traka, jer se njime loš či pretvara u spor i dobar. Štapovi ne moraju biti dugački.

ZVONČIĆI u vidu šupljih cevčica su dobro sredstvo kao i bambusov štap, ali moraju biti šuplji. Jer kanališu energiju kroz sebe, transformišući je. Nije važno od kojeg su materijala ali se vezuju za element sektora u kome će biti postavljeni, pa možda i budu od drveta.  Zvončići koji se suprotstavljaju šar čiju moraju imati pet cevčica. Ako se koriste za uvećanje energije uglova tada moraju imati odredjeni broj cevčica za svakiugao, i to:

 

4

S=9

2

E=3

 

W=7

8

N

6

 

U svakom slučaju , zovnčiće uvek obesite što višlje da bi ohrabrili či da ide gore.

 

ZASTORI I PREGRADE su dobri kao korektivno sredstvoza prostorije koje imaju nepravilan oblik, ali vodite računa da imaju na sebi prirodne motive a ne geometrijske oblike, naročito ne kvadrate. A zastore obavezno vešajte na plafon i učvrstite na podu i nikako ih ne postavljajte u harmoniku jer tada emituju šar či.

 

SLIKE ŽIVOTINJA na slikama ili na zidu ili keramici su jako dobri:

Jelen i ždral simbolišu dugovečnost,

Slon je simbol snage i dobre sreće,

Tigar i lav, štite i čuvaju.

(Kod Kineza su tri zvezdana boga uvek prisutna: Fak(bogatstva), Lak(zdravlja), i Sau(dugovečnosti)

Sau je skoro uvek prikazan sa jelenom i breskvom, takođe simboli  dugovečnosti, pa i bor koji je takođe simbol dugoivečnosti.

 

BROJEVI, Kinezima je najsretniji broj 8 i 9, 7. A 4 se smatra negativnim jer označava smrt problem gubitak, 14 je kao nama 13, ali 44 je sretan.

 

LIČNI KUA BROJ

 

Dobija se iz tabela zajedno sa pravcima i stranom sveta. Na osnovu dobijenog broja iz tabele povoljnih pravaca, aktivirajte onaj koji vam najviše odgovara.

 

Izračunavanje ličnog kua broja je na osnovu datuma rodjenja i pola.

 

 

 

Kaže se da je feng šui dobar ako se čovek jednostavno lepo oseća. A to znači da nam je dobar raspored prostorija i da se či polako i vijugavo kreće kroz kuću. Kada živite u kući koja ima dobar feng šui, primetićete stvarno da se dobro osećate. Bićete zdravi i puni energije. Ako ste ujutro mamurni to već ukazuje na nezdravu jin atmosferu. Vaš kua broj će vam dosta reći , a naročito ukoliko ne spavate u smeru koji vam se preporučuje po predhodnim tablicama.

Konsultujte feng šui – zašto se ne bi budili puni energije, da vaša karijera  glatko napreduje uvek imate šanse za napredovanje. Prihodi vam se vremenom uvećavaju a vaši odnosi sa drugima su dobri. Deca su uspešna u školi, a muž i žena osećaju ispunjenost i u zajedničkom i pojedinačnom životu.

 

A u stanu sa lošim feng šuijem, sve što može krenuti naopkao, krenuće naopako.

 

Loš feng šui treba ispraviti što je pre moguće. Krenite kroz kuću, pronađite problematična područja i ispravljajte ih jedan po jedan.

 

Znajte, najčešće su rešenja vrlo jednostavna i delotvorna. Svako ko je paspoložen, može ga praktikovati - nije vam potreban super-stručnjak, jer feng šui nije stvar magije, već veština zasnovana na nauci i fizičkim pojavama.

 

NAPOMENE ZA DOBAR FENG ŠUI:

 

Pazite da vam prozori i vrata nisu u ravni pa da či čim uđe, odmah i napusti stan. A to važi i za glavna i sporedna vrata. Drugo. Sve otrovne strele moraju biti blokirane ili skrenute.

 

Kuću postaviti tako da okruženje doprinosi da či ide ka njoj a ne od nje.

Stan u više nivoa je neuravnotežen i donosi ozbiljne finansijske gubitke.

Važnost severoztapada, sektora oca porodice. Tu ne bi trebaloda se nađe kuhinja ostava, garaža, toalet, jer to odnosi sreću oca zbog njihove jin energije. Neka to polje bude živahno, s puno jang energije, naročito ako želite da poboljšate reputaciju, prestiž i bogatstvo oca porodica. Energizujte taj prostor metalnim zvončićima. Ukoliko želite, u ovaj prostor možete staviti televizor zbog jang energije.

 

Ulazna vrata nikada ne treba da se otvaraju prema prenatrpanom prostoru, direktno naspram kupatila, prostora, stepeništa, stuba ili ogledala.

Vrata je najbolje da su okrenuta prema jugu jer odatle potiču mnoge dobre stvari, prema f.s., pa i tamnocrveni fenix. Ukoliko su vam ulazna vrata okrenuta prema J-Z,J,S-I, tada ispred i iza ulaznih vrata treba postaviti kristalni luster, Ukoliko su vam ulazna vrata okrenuta prema S-Z, tada  bar jednom nedeljno nekoliko sati držite otvorena vrata kako bi ušla nebeska energija u kuću.

Ako pripadate istočnoj grupi, velike koristi ćete imati ako su vam vrata okrenuta prema S ili J. Ako ste zapadna grupa tada taj ložaj  neće uopšte valjati.

A sada da vidimo šta može uzrokovati feng šui probleme iznutra, to jest da blokiraju šeng či da uđe unutra, a omogućiti šar čiju da uđe. Ulazna vrata su najvažniji uslovni element harmonije i dobrog feng šuija, pa ona moraju biti povoljno okrenuta.

1. Važno je da se na spratu iznad ulaznih vrata ili ulaznog hodnika ne nalazi kupatilo ili wc. Ako je to tako, koristite neka druga kao glavna ulazna vrata. Ako to nije moguće, tada ne koristite više gornji wc. Ako ni to nije moguće primenite lekove: postavite jako svetlo na plafon u hodniku. To donekle čisti lošu energiju od gore.

          2. Glavna vrata ne bi trebalo da se otvaraju prema toaletu jer će sva sreća koja uđe u kuću otići vodom iz toaleta. ZATO je važno da vrata toaleta budu stalno zatvorena i dobro je na njih postaviti ogledalo, ali da se u tom ogledalu ne ogledaju ulazna vrata.

          3. Ulazna vrata ne bi trebalo dsa budu direktno naspram stepeništa. Nije važno da li idu gore ili dole, ali što je duže to je šteta po dom veća. Lek je postaviti neku pregradu da blokira pogled na stepenište ili obesite zvončiće na  zid spolja iznad vrata i instalirajte jako svetlo. Ako su stepenice još i pokrivene svrenim tepihom - to donosi veliku nesreću.

          4. Ukoliko neka oštra ivica ili stub ugrožavaju ulazna vrta to predstavlja smrtonosnu nesreću. Lek je postavit neku biljku ili puzavicu uz tu opasnu ivicu.

          5. Kada su dvoja vrata jedna naspram drugih kaže se da su u sukobu, postoji mogućnost da ukućani budu nestrpljiviu međusobnim odosima.

          6. Kada su troje vrata otvrajaju jedno prema drugima, može doći do učestalih svađa ukućana. Ali ako su u trouglu tada svađe i nerazumevanje biće uobičajena pojava. Ta negativna energija se može izlečiti ako u centar trugla postavite zvončiće ili ppostaviti jako svetlo u tom koridoru.

          7. Ako se ulazna vrata nalaze naspram nekog prozora to nije dobro jer sreća odmah izađe napolje (či treba da vijuga i da ide što sporije). Zid naspram ulaznih vrata treba biti bez otvora, a prozori sa strane, ali nikako pored ulaznih vrata.

 

Hodnici u stanu. Što je hodnik duži to je lošiji uticaj. Biljke će usporiti či, kao i zvončići ili bambusovi štapovi vezani crvenom trakom.

Ukoliko imate dvoja ili više vrata u pravoj liniji, to je smrtonosni feng šui. APSOLUTNO je neprihvatljivo da su jedna od njih ulazna a jedna zadnja vrata!. Stavljanjem paravana ili ukrasnog zastora, usporava se brzi šar či, ili čak prepreka u vidu visoke komode. Manje delotrvorni su zvončići. Uradite ŠTO PRE NEŠTO dok još nije kasno jer je to NAJGORA stvar u freng šuiju. Potrudite se da sva troja vrata ne budu istovremeno otvorena. Ukoliko je na kraju hodnika neka soba, onda sva šteta ide onima koji tu spavajaju ili obitavaju.

         

Dnevna soba treba da se nalazi u spoljašnjem delu kuće, bliže glavnim nego sporednim vratima.

Luster, doprinosi jang energijji i faktor je harmonije u domu. Najbolje je da kupite veći kristalni luster i obesite ga u centar dnevne sobe. On privlači novac i uspeh za sve članove porodice. Dobre strane su za njega, J,JZ,SI, ili ako je prostor elementa vatre ili zemlje.

Kuhinja teba da bude u unutrašnjosti stana, bliže zadnjim nego glavnim vratima.

Trpezarija i sobe članova porodice, treba da budu locirane u centrallnom delu, zbog harmonije u kući. Nivo trpezarije je dobro ako je višlje od dnevne sobe.

Kupatila, bilo bi dobro da ne budu locirana u S-Z ili J-I delu. Kupatila treba da budu što manja i zatvorena sve vreme, kao i poklopac WC šolje. Vrata za ulazak u kupatilo ne bi trebala da budu naspram nekih drugih vrata, stepenica, kreveta illi trpezarijskog stola. Ne preterujte s kupatilima, što manja to bolje, jer ona umanjuju sreću.

          Ukoliko vrata toaleta nisu naspram ulaznih vrata, tada na njih postavite ogledalo da simbolično nestanu, jer toalet nije dobar u stanu (da, znam da nismo na selu da bismo ga izmestili u poljanu).

 

Spavaće sobe treba postaviti u najvišljem nivou kuće. I što je dalje od ulaznih vrata to je bolje. Nikada u sobi ne držite nikakvo cveće jer tu ne donosi sreću, uzima vam energiju.

Bazeni nisu dobri po ukućane i na koju stranu se postave tu će se i reflektovati nepovoljno jer je to ogromna količina vode koja ne može da se kontroliše.

Prilazni putevi, dom na raskrsnici je jako nepovoljno. Ako su jako uzani donose probleme na poslu i bolesti. Situaciju možete popraviti postavljanem svetla , što višlje, čak do krova, pa ako treba i iznad njega. Nije dobro ni kuća naspram slepe ulice (nema rešenja), ili kružnog toka jer uzrokuje česta oboljenja, disharmoniju, bolest dece. Prevelika količina jin energije uzrokuje nervozu, svađe, i veliku nesreću u svim poduhvatima. Farbanjem vrata u svetlocrvenu boju, postavljanjem dvoje svetala ispred i zasaditi drveće koje će zakloniti vidik od puta, jedino je rešenje. Prilazni put nikada ne bi trebao biti prav ka ulaznim vratima. Prilazni kružni put s fontanom u centru su najbolji. Dve kapije takodje nisu dobre jer doprinose oticanju novca – na dve strane. Prilazni put treba da bude u istom nivou kao i dom. Loš je feng šui kada je kuća niža od puta. Nije najbolje ni da je kuća višlja, iako nije loše. Put ne sme da se sužava ka napolje jer donosi nesreću. Put mora biti iste širine i dobro osvetljen. A kada se put sužava prema kući to donosi do teškoća da se novac uštedi. Najbolji je put paralelan sa ulaznim vratima ili krivudav.

Ograde i kapije, ograda treba da bude u nivou kapije jer ako je niža to utiče da ugrožava bogatstvo zbog nestabilnosti. Pune ograde su bolje od šupljih, bolje od cigala nego od rešetaka. I ništa šiljato ne stavljati na ogradu ili krstasto jer usmerava šar či prema kući.

J,JZ,SI delovi ograde treba praviti od cigala ili betona. Na Z,S-Z, i S idealna je ograda od čelika ili nekog drugog metala, a ograde na I, JI treba praviti od drveta.

 

Ogledala, kada se postavljaju u domu treba jako voditi računa šta se u njima ogleda. Ako se ogledaju ulazna vrata, tada će sva sreća da vam izađe napolje. Nije dobro ni da se ogleda kupatilo, wc ili stepenište. Ali ogledalo na zid trpezarije u kome se ogleda bašta, voće i hrana je jako dobro jer se sve to udvostručuje. Paravan je i ovde rešenje.

 

Plafoni i Tavanske grede,   na njih treba obratiti dužnu pažnju i obavezno ih zamaskirati feng šui lekovima. Od gore emituju šar či, jer oštre ivice stvaraju lošu sreću, opterećenje i bolesti. Pokušajte da izbegnete boravak ili spavanje ispod njih. Lek je postavljanje puzavica po ivicama ili bolje, obesite o gredu bambusove štapove vezane crvenom trakom čime ćete neutralisati šar či. Najbolje i elegantno je i rešenje postavljanjem spuštenog plafona.

 Plavfoni trebaju nbiti ravni.  Bez ikakvih ukrasa, gipsanih modela, i bez ikakvih ogledala jer stvaraju nered u domu. Previše ventilatora i lustera takodje nije dobro. Otvori na plafonu za ulazak svetla su dobri ako nisu na sredini doma. Ali, dobro je imati vreliku količinu svetla na plafonu, naročito je dobar veliki kristalni luster. Ako imate vidljive grede na plafonu, uradite spušteni plafon – poenta je da bude van vidokruga.

 

Oštri uglovi i stubovi, ako i postoje treba ih uvek maskirati, a naročito ako su usmereni iznutra ka ulaznim vratima ili mestu gde obitavate ili spavate jer stvaraju ubistveni šar či. Metode za lečenje oštrih uglova: neposredno ispred i iznad oštrog ugla postavite zvončiće, ili okačite šupalj bambusov štap vezan crvenom trakom, ili postavite ispred oštrog ugla saksiju s biljkom koja ima raskošno lišće. A možete koristiti i veštačke biljke i menjajte ih jednom godišnje, a suvo cveće izbacite iz upotrebe jer to je mrtvo, jin cveće, pa samo time jedan problem menjate za drugi..

Stubovi okrugli nisu toliko loši koliko su loši četvrtasti, ali je jako dobro postaviti lijane puzavice i slično da bi maskiranjem poboljšali feng šui. Ako možete svaku ivicu zaoblite ili „smekšajte“. A ako možete prekrijte ih ogledalima i nestaće iz vidokruga, simbolički će nestati.

 

Stepenice, prenose či iz jednog nivoa na drugi.  Kružne stepenice u kući donose puno boli. A naročito je loše ako su u sredini doma ili ako su prekrivene crvenim tepihom jer tada „srce krvari“. Otarasite ih se! Otvoreni prostor između gazišta nije dobar jer kroz te otvore „curi sreća“. Najbolje su pune stepenice i nikada ih ne prekrivajte crvenim tepihom. Neka budu negde sa strane a ne u centru. Jer se odražava na porodičnu slogu i sreću. Postavite snažno svetlo na plafonu iznad stepeništa  kako bi odagnali loše uticaje, a svetlo neka gori što duže. I nikada da vam stepenice gledaju u bilo koja vrata – postavite prepreku ili zastor između te dve neharmonične strukture. Ako nema mesta za prepreku tada promenite smer prva tri stepenika.

 

Slike, planinskih i predela iz prirode odlični su za feng šui, naročito ako postavite u ispravne sektore. Sliku planine (potpora) postavite iza prostora u  kome sedite, a sliku vode ispred sebe.  Slike cveća donose sreću, naročito (božur, hrizanteme, orhideje), a dobro je da to budu motivi na kutijama ili vazama, grnčariji, ali nikako apstrktne slike ili kvadrati.

Na sllikama izbegavajte bilo šta je preteće jer to priziva nevolje! Izbegavajte divlje životinje, tužne slike, stare ljude, sumornu atmosferu koji stvaraju ubistveni dah u spavaćoj sobi. Umesto njih opredelite se za slike koje inspirišu, i deluju srećno, ukazuju na zdralje i prosperitet. Najbolja slika je porodice na kojoj svi izgledaju srećno. Izbacite iz kuće suvrnire iz lova.

 

Nameštaj izbegavajte motive koji su oštri, sa šiljcima, odaberite kružne motive i zaobljene linije.

 

Podovi, tepisi treba da budu jednobojni, najbolje. A neravni pod govori o preprekama i teskoćama u žiovotu, pa je dobro da bude gladak.

 

BOJE u stanu

Koristite donju tabelu kako bi primenili prilikom unutrašnjeg uredjenja doma.

 

J-I, ZELENA

J, CRVENA

J-Z, OKER

I, ZELENA

CENTAR - OKER

Z, BELA, metalna

S-I, OKER

S, PLAVA-CRNA

S-Z, BELA, metalna

 

Vatra, jug, jang boje: sve nijanse crvene, žute, narandžaste, daju potporu zemljanim bojama tj oker boji, ali nisu dobra kombinacija s belom.

 

Voda, sever, sve nijanse plave i crne, jin boje: produktivno se uklapaju sa zelenom i smeđom.  Štetne s u s crvenom, jer voda gasi vatru.

 

Drvo, istok i jugoistok, sve nijanse zelene i smeđe boje. Jang boje koje donose rast. Dobre su u kombinaciji s crvenom jer uvećavaju njen uticaj nebrojeno puta. Manje su prikladne za zemljane boje.

 

Metal, zapad, i jugozapad), sve nijanse bele, srebrne i zlatne boje. Boje sa moćnom jang energijom. Izuzetno se slažu s vodenim bojama, posebno dobro se slaže ljubičasta sa srebrnom. Metalne boje nikada ne treba kombinovati sa zemljanim jer to ubija rast.

 

Zemlja, jugozapad, centar, severoistok, sve nijanse oker, bež i smeđe boje. Ove boje su jin i stvaraju haos u kombinaciji s  vodenim bojama. Dve jin energije stvaraju nevolje. Crnu boju ne treba kombinovati sa zemljanim.

 

Plavo se vezuje za vodeni element i vodite računa o tome da ako nije kompenzirana da izaziva značajne gubitke

 

NEPOVOLJNE KOMBINACIJE BOJA:

- crveno/plavo, crveno-crno

- crveno/metalno

- zeleno/žuto

- plavo/žuto

- zeleno-metalno

 

POVOLJNE KOMBINACIJE:

- zeleno-crveno

- žuto/crveno

- metalno/žuto

- plavo/metalno

- zeleno/plavo

 

Boje se mogu naći kako na zidovima, tako i na podovima, mebl štofovima, zavesama, krevetima, prekrivačima itd.

Osnovne prostorije koje treba pažljivo tretirati s bojama su ulazni hol, ulazna vrata, dnevna soba, trpezarija, spavaća soba.

 

ENERGIZOVANJE PROSTORA

 

Ključno: kako biste imali uspešnu karijeru?

 

Jug osvetlite i obojite u crveno to vam donosi časti poštovanje.

Na zapadu u bašti zakopajte pet srečnih novčiča koji donose bogatrstvo potomcima.

Na isktoku posadite bambus kako biste uživali u dobro zdravlju i dugovečnosti.

Naseveru postavite lotos u činiju s vodom

 

Energizovanje dnevne sobe je bitno jer se u njoj porodica okuplja, pa odatle ona direktno utiče na harmoniju i odnose u porodici. Zato je najbolje u domu energizovati ovu sobu. Važno je da bude pravilnog oblika, dobro osvetjena i pažljivo raspoređenim nameštajem, a pod treba biti gladak i ravan zbog dobrog feng šuija dnevne sobe. Ulazna vrata ne bi trebalo da se otvaraju u dnevu sobu, već van. Pod od parketa je dobar ali ako šare nisu u obliku krstova i trouglova. Plafo može ergizovati feg šui ali i stvoriti nevolje ukoliko su ukrasi oštrih ivica. Doboro je na sredini postaviti kristalni luster. Ako imate kos plafon, na toj strani postavite svetiljke da bi podigli či. Ovde izbegnite spiralne stepenice. Jer stvraraju negativnu energiju. Pokušajte da ih pretvotrite u obične. Statue ne stavljajte u dnevnu sobu i antikvarni nameštaj jer zrače jin energijom, samo ako morate.

Energizovanje dnevne sobe. Važno je da se dnevna soba podeli na devet sektora i da se shodno elementu koji vlada tim delom sobe, tj. Sektorom, i aktivira odnosni element - izvršiti energizaciju tog dela sobe. I NE PRETERUJTE!

- Istok i jugoistok energizujte zdravim biljkama jer tim sektorima vlada element drveta.

- Sever energizujte akvarijumom ili minijaturom fontanom jer to donosi bogatsvo na severu gde vlada voda.

- Jug energizujte crvenom bojom i s puno svetla. Tu lampe donose čast i poštovanje porodici.

- Jugozapad i severoistok energizujte kristalima zbog elementa zemlje.

- Zapad i severozapad enegizujte vončićima ili bilo čime od metala. Dobro je tu postaviti televizor ili stereo uredjaj čime se lako aktivira element metala.

 

Nameštaj treba rasporediti nekako u krug oko stola ili stočića. I u stan NE UNOSITE stari nameštaj koji je pun neke svoje tragike. Naročito treba izbegavati starinske krevete. Stoga kupujte nov i savremen nameštaj osim ako niste antikvar. Sofe sa visokim uzglavljima i rukohvatima su odlične i bolje od onih koji ih nemaju. Sofe rasporedite u pravilan oblik, kvadrat, pravougaonik, najbolje, u osmougaonik, odnosno dodajte taburee do broja 8.  Raspored sofa u obliku L ili U govori da nešto nedostaje.

 

Komode se mogu unositi ali pazite da nemaju oštre uglove, već zaobljene. Takođe ne unosite duborez sa opasnim životinjama. Komode sa šiljcima, krstovima ili dijamantima donose lošu sreću vlasnicima. Znači komode sa običnim linijama i bez krstova. Takođe se opredelite za nameštaj koji ima vrata a ne otvorene police jer predstavljaju opštu pretnju po vas, pa u lošim perioduima života naročito će se negativno odraziti otovorene police za knjige.

Nameštaj ne sme blokirati či, tj njegov nesmetan prolaz kroz sobu. Nameštaj ne sme odavati strele ka vratima ili ka mestu gde sedite, rekli smo to već. Ugrađeni plakari su pravo rešenje.

 

Energizovanje trepezarije, koja treba da bude u što bliže centru doma i najbolje između dnevne sobe i kuhinje. To stvara sreću porodicu, i harmoniju između dece i roditelja. Sav nameštaj treba biti pravilnog oblika a isturene ivice treba maskirati biljkama ili ukrasnim nameštajem. Najgora pozicija trepzarije je ispod toaleta. Trpezarija treba da bude jang, svetla i srećna. Ako ima previše jin energije, to vodi ozbiljnoj nesreći. Važno je da se upoznate sa rasporedom prostorija iznad vas. Štete ne donose samo toaleti već i šporeti, klaviri, veš mašine. Trpezarija ne bi trebalo da ima dva naspramna prozora jer to utiče na pirinać u činiji. A ne treba ni da deli zid sa kupatilom, naročito ako se na tom zidu deli hrana. Trpezarija ne sme da ima pogled na ulazna vrata ili da bude preblizu njih, postavitre paravan ili zastor. Slike mrtvih predaka ne bi trebalo da budu tu, pre je to dnevna soba ili predvorje. Prostorija ne treba da bude previše jang, ublažite uticaj sunca. Stari nameštaj i staute ovde im nije mesto jer su previše jin. Iznad glave gde sede ukućani ne bi trebalo da bude greda jer one stvaraju zgdravstvene probleme. Zamaskirajte ih.

A šta sme? Pa postavite na ceo zid ogledalo kako bi se ogledala hrana na trpezarijskom stolu, to je jako povoljno. Prosperitet će se povećati ako na polici od ogledala postavite i tri Zvezdana boga – Fuk, Luk i Sau. Ali pazite, ogledalo u kuhinje je jako opasno ako se ogleda šporet.

Pod trpezarije treba da bude višlji od ostalih prostorija a ko to nije tada treba u uglovim apostaviti visoke biljke ili svetlo napod da bi se podigao či. Uvek je dobro imati biljke u trpezariji jer predstavljaju simbol rasta. Trpezarijski sto može biti kvadratan, ovalan ili okrugao. Okrugli stolovi su najbolji i (element metal) govore o  bezgraničnoim jedinstvu porodice. Izbegavajte čeitiri stolice, A šest i osam stolica su dobre. Članove porodice rasporedite prema strani sveta zbog dobrog feng šuija za vreme obroka.

Slike u trpezariji treba da prikazuju hranu ili voće. Jer je to simbol dobrog života i obilja hrane. Slike breskve simbolišu dugovečnost, a pomorandže i ananas označavaju dobro došlicu bogatstvu. Isto važi i za dekorativne predmente.

 

Energizovanje spavaće sobe, je važno je rutiče na bračnu sreću para. Ako je či harmoničan. U suprotnom biće mnogo nesreće, nerazumevanja, razdvajanja. Kako obezbediti dobar feng šui sobe? Prvo neka bude pravilnog oblika. Odvojte kupatilo ako je povezano sa spavaćom sobom. L oblik sobe treba ispraviti paravanom zbog stele. A ako je na plafonu greda treba je zamaskirati bambusima sa crvenom trakom. Bilo koja od predshodnih postavki može uzrokovati ozbiljnu nesreću za one koji spavaju u toj sobi. Takođe krevet ne postavljati uza zid kupatila. Nikakvu vodu ne držati u spavaćoj sobi. A eventualne stubove maskirati visokim komodama ili puzavicama, može i veštačkim.

Vrata spavaće sobe ne treba da gledaju u vrata kupatila jer to donosi nesreću, ako je tako postavite paravan da bi skrili vidik. Vrata ne treba da budu naspram nikakvog stepeništa, ako je tako instalirajte svetlo iznad vrata i stepeništa.  Konfrontacije su moguće kada su vrta naspram drugih.

Ona je mesto za odmor pa energija treba da bude više jin. I zato bez mnogo simbola i bez vode u njoj jer je to smrtna greška, jer ćete imati finansijske gubitke. Voda je za dnevnu sobu i baštu a to se odnosi i na slike koje prikazuju more, reke vode, akvarijume, vodopade. Plava boja je odbra za spavaću sobu ali ne i crna.

Biljke nisu za spavaću sobu, naročito one koje rastu jer donose jang energiju. U ženskoj sobi biljke uništavaju svu ljubavnu sreću a u sobi bračnog para, cveće dovodi do neverstva, ne reporučuju se ni slike cveća. Jedino ako se neko oporavlja u sobi nije loše povremeno doneti cveće.

Ogledalo u spavaćoj sobi uništava brak, kao i televizor.

Ako imatre otvorene police za knjige bez vrata, samo je pitanje vremena kada ćete se razboleti, a to važi za bilo koji deo stana.

Nikada ne spavajte u vodenim ili okruglim odnosno,  nestavilnim krevetima. Sreća u ljubavi može se obezbediti poboljšanjem J-Z sektora u spavaćoj sobi,  stavljanjem pogodnih predmeta – par drvenih mandarinskih pataka ili par ljubavnih ptica. A takođe i slika srca ili obestite mali kristalni luster koji će goreti i noću par sati.

Znači izbregnite ogledalo, tv, gredu, da nije toalet iznad, da krevet nema dva dušeka, bolje je i da spavaju u dva odvojena kreveta

 

Stariji ukućani inače treba da spavaju na zapadu a mladji na istoku jer je tu jang energija

.

PRAVCI SPAVANJA. Kao prvo krevet ne sme biti ugrožen otrovnim strelama, a potom izaberite smer koji vam najviše odgovara porema tabeli koja je predhodno data na osnovu PA kua Lo šu formule. Pravac (položaj glave) spavanja odredite prema sreći koji želite da aktivirate: sreća i uspeh u svim poduhvatima vezano pre svega za karijeru, drugi je pravac zdravlja koji je dobar za oporavak, potom pravac porodice (braka) i ljubavi. A to zanči, ako nikako ne možete da nađete odgovarajuću osobu, tragate za ljubavlju, želite decu, spavajte s glavom u tom pravcu. Četrvrti pravac samorazvoja odnosi se na uspešnost učenje i studiranje.

Kada se pravci razlikuju među supružnicima mora se učiniti kompromis i doneti teške odluke, aki se mora ispoštovati glava porodice.

 

SIMBOLI SREĆE u spavaćoj sobi. Za dodatniu zaštitu ili privlačenje dobrih prilika, postavite simbol dve ribe ili u vidu crteža ili zlatnih pločica, ispod madraca na strani na kojoj vam se nalazi glava. Ukoliko želite da generišete sreću velikih putovanja i posao komunikacija, postavite školjku ispod madraca, najbolja je šiljata kao ženska punđa. Ukolio želite da imate srećan brak i da imate decu, postavite kineski simbol sreće ispod kreveta. Da biste privukli dobru energiju dok spavate, postavite ovaj mistični čvor vezan crvenom trakom ispod madraca. On simboliše neprekidni ciklus dobre sreće.

 

Energizovanje kuhinje, pravac vašeg totalnog gubitka vam je nabolji položaj za kuhinju, jer vatra šporeta najbolje potiskuje nesreću. Povoljan odnos vode i vatre doneće ogromnu sreću, a pogrešan će voditi teškim posledicama. Ključni su položaji sudopere i šporeta. Da bi voda i vatra u kuhinji bili u ravnoteži, nemojte šporet i rernu stavljati naspram sudopere i frižidera jer ih na taj način dovodite u sukob. A da ne bi bili suviše blizu,  obavezno postavite neki od neutralnih elemenata izmedju.

Priprema hrane. Dobar položaj šporeta vezuje se za ložište a električni za utičnicu, odnosno ulaz plina. Nemojte šporet postavljati naspram ulaznih vrata, naspram toaleta. Uvek da budu zatovrena vrata kupatila dok se sprema hrana. Šporet nikad ispred prozora, niti prozor iznad šporeta jer to ukazuje na nedostatak potpore. Greda nije dobra iznad šporeta ili na spram izbočenja na  zidu. Šporet između dva elementa vode donose tugu u porodici, tj između frižidera i sudopere. Kažu da vatra između vode proizvodi plakanje. Šporet u uglu nije dobar zbor kuvara naspram ugla. Špret nikako na centar doma, a ni kuhinu u centar doma, nikako naspram stepenica, ili ispod toaleta na gornjem spratu, niti šporet ispod vodenog tanka na krovu koji gasi vatru i stvara izuzetno lošu sreću. Šporet ne u S-Z sektor kuhinje jer je to opasna situacija, „vatra na nebeskoj kapiji“. Dobro je u kuhinii staviti mali stočić za doručkovanje jer će dodatno lepo podeliti vodu i vatru.

 

Hrana, dobar feng šui podrazumeva stalno pun frižider.  A mesto gde vam se nalazi odsnovna hrana za pripremu, pirinač i slično postaviti crveni paketić s novčičima, ako ste sujeverni jer to vam donsi dobru finansijsku situaciju i „uvek dovoljno para za hranu“. Kinezi vole mnogo da je jedu, pa im je hrana  simbol sreće. Taj paketič menjajte jednom godišnje.

Sve elemente kuhinje, lonce šerpe i li čaše držati zatvorene u a ne obešene o zid ili bilo gde vidljivo.

 

FENG ŠUI,  POSAO I FIRMA

 

Primena feng šuija ne može doneti ništa loše, a traži minimalna ulaganja. Važan faktor dobrog šeng šuija na poslu je kao i kod stana spoljni faktori, jer ako oni nisu dobri, ne možete ni očekivati pozitivne rezultate. Zato te parametre prvo morate da proverite. Nije dobro ako je vaša zgrada visoka, sama i najvišlja. Dobro je da kao i stan, vaša zgrada ima zelenog zmaja. Nije dobro ako imate neki visoki toranj u blizini vaše poslovne zgrade, ali ako je pozadi vaše zgrade onda se simbolički pretvara u crnu kornjaču.

Kvadratni oblik zgrade je dobar i pripada elementu zemlje koji donosi dobrobit za sve. Pravougaoni je povoljan i pripada lelmentu drveta. Nije dobro da kao i stanu, neka strela bude usmerena ka vašoj zgradi odnosno ulaznim vratima zgrade, od nekog objekta ili vece zgrade. Lek je već poznat, blokirajte pogled ka izvoru problema ili premestite ulaz. Znajte da nadvožnjaci, toranj ili dizalica donose loš feng šui. A najgore efekte može stvoriti skulptura koju ste stavili ispred sopstvene zgrade, ako odašilje strele, ali ako je niža i zabljena može predstavljati feniksa i biti jako korisna. Znači bez visokih skulptura sa oštrim ivicama koje deluju preteće. Negativan uticaj je i od izdignutih pruga ili puteva. Negativna dejstva ka zgradi mogu se umanjiti ili čak i eliminisati ako zgradu „obučete“ u ogledala. Uticaj autoputa i velike brzine vozila se ne može izbeći, pa vam jedino ostaje da se iselite.

Stoga ispred firme ne bi trebalo da bude ičega, osim zelenih površina, vode, vodoskoka ili da teče ka zgradi a ne od nje i da bude u vidokrugu. Voda treba da teče, s vaših vrata, sleva na desno, ako su glavna vrata na glavnim kardinalnim pravcima, a suprotno ako su glavna vrata na sekundarnim pravcima (jugoistok,....).

Zgrada treba imati samo jedan ulaz i jedan pomoćni, glavni i jedan hol.. Zgrada spuno ulaza nema dobar fengšui, tu neće vladati mir. Takođe ne dozvolite da ijedan sprat bude prazan a naročito osnova zgrade. Parking treba da bude ispred zgrade. U skladu sa stranama sveta, hol treba tako izvesti da adekvatno energizujete svaki deo. Na severu, u holu, naspram ulaznih vrata postavite akvarijum sa devet zlatnih ribica, osam crvenih i jednu crnu, to uvećava sreću firmi, a može i barske kornjače. Predhodno je naročito povoljno ako je hol na severu. Ako je hol na jugu jugozapadu ili severoistoku u njega postavite veliki kristalni luster, jer lusteri blizu ulaznih vrata donose dobar fengšui. Ako je hol na jugozapadu, severoistoku, severozapadu ilizapadu, napravite simulaciju zida od cigala ukrašenog nekim metalnim detaljima ili bojama, što će delovati moćno i uvečaće sreću. Ali pazite da ulazna vrata ne gledaju na lift ili spenište pa ćete morati da upotrebite lekove, npr. Jako svetlo između ulaza i liftova, i zelene biljke uz stepenište, a ako ulaz ima nekoliko ulza eliminišite ih sve osim jednog.

Za dobar feng šiui važan je dobar položaj kancelarija., ali sve kancelarije ne donose sreću, neke čak donose nesreću. Osobe čiji se lični Kua broj poklapa i slaže sa položajem i pravcem u kome se kancelarija nalazi imaće koristi od nje a najmanje bićemu dobro. Kancelarija mora biti pravilnog oblika. Ako u kancelariji ili firmi nedostaje neki ugao, tojest sektor, to će govoriti o nekoj neravnoteži i direktno će se odnositi na već poznate pojmove:

Sever, teškoće u napredovanju u karijeri

Jug, puno tračeva i ogovaranja

Zapad, radnici u kancelariji će imati porodičnih problema,

Isotočni sektor, patiće od lošeg zdravlja,

Severozapad, nedostatk podrške kompanije ili šefa,

Jugozapad, puno prepirki i svađa među zaposlenima, bez sreće u međuljudskim i društvenim odnosima.

Jugoistok, se odnosi na finansijsku situaciju.

Severoistok , radnicima će biti teško da se usavršavaju.

Svaki nedostatak ugla se može nadomestiti postavljanjem velikog ogledala i jakim osvetljenjem u tom uglu. Ali ogledalo ne sme biti iskrivljeno jer nanosi  štetu, da bude dovoljno veliko da pokrije ceo nedostajući prostor, da bude od poda do iznad najvišeg čoveka u kancelariji, i da pravi odraz onoga što će biti uvaćavano dva puta u smislu blagostanja: novac, kasa, šef, direktor, itd.

 

 

Raspored kancelaria u firmi i pravilan raspored sreće

 

Severozapad, mesto za direktora ili najvažnije muške osobre.

Jugoizapad, mestonajvažniježenske osobe.

Jug, je z atrgovece, prodaja, marketing,odnosi sa javnošću, sketor medija, publiciteta

Jugositok jemesto z aljude koji barataju novcem, finansijama, računovodstvo

I topomogućnostidanajvažniji ljudibudu u prizemlju.

 

Kancelarija

Ona treba biti pravilnog oblika jer inače donosi nerazumevanja i neuspeh, bez uticaja, a ako ste šef neće vas poštovati. Uz pomoć paravana, nameštaja  zamaskirajte uglove i nedostatke. I što manje nameštaja. Postavite biljku na sto ispred sebe i vidite da li će početi da vene, a kose desi vi je zamenite ali i krenite da tražite odakle dolazi otvrovna strela koja vam donosi mnogo nevolja. Na istoku i jugoistoku štapovi od bambusa su delotvorni za neutralizaciju oštrih uglova ili obesite zvončiće za pet šupljih štapova u uglove koji se nalaze na zapadu ili severozapadu. Jako svetlo ka uglu čudnog oblika rastvara njegovu lošu energiju, ali ne koristite reflektore, jer je to previše jang energije koja iscrpljuje i dobro je okačiti šuplje bambuse s crvenom trakom.

Srećne kancelarije se nikada ne nalaze naspram lifotova, stepenica i na kraju dogog hodnika. Hodnik se PONAŠA kao otrovna strela, lek je postaviti cveće dužh odnika, dobro ga osvetliti i obesiti zvončiće inad vrata i izvan prostorije ili bambus štapiće. Vrata naspram vrata - nedostaje dobra volja, loša su osećanja, a neprijateljska raspoloženja uzrokuju svađe i razmirice. Lek je i pa  kua ogledalce.

 

Nameštaj

Jako je važno u kom pravcu sedite dok radite. Uvekje dobro sedeti dijagonalno u odnosu na ulazna vrata ili licem ka njima, i važno je da vam šef bude iza leđa u smislu potpore. Nikako ispred šefa jer to ukazujena sukobe i nerazumevanja pa ida je bilo ko ispred vas. Nikada naspram ulaznih vrata jer će vas to povrediti uvek sklonite sto sa putanje ulaska energije u prostoriju. Vrata držite stalno zatvorena. I odbro je postaviti kristal na sto akoi mate hodnik u kancelariji ili negativna energija ide ka vama ili stavite biljku ili cveće na radni sto i menjajte ih redovno. Obezbedite prazan prostor ispred vas. Nikada ne sedite leđima okreniuti ulaznim vratima jer to omogućava izdaju i zabadanje noža u leđa od strane ljudi kojima verujete, ljudi vas varaju ako ste šef, puno nepoštenja, izmiču unapređenja, a ako ste radnik okriviće vas za nešto što niste uradili, možete postati žrtveno jagnje za sve što pođe naopako. Važno je da sa stola vidite svakog ko ulazi u kancelariju. Ali ako ste  naspram vrata, razbolećete se i bićete duže odsutni s posla. Obezbedite da uvek sedite ispred jakog i moćmnog zida kojiće vaš štititi ,a ako je prozor iza, navucite zavesu. Sedenje ispred prozora ukazuje na nedostatk podrške na poslu za bilo koji vaš plan. Projekti će teško počinjati, a koje započnete neprestano će nailaziti na teškoće i prepreke. Bežite od prozora i ako je to najpovoljniji položaj. Ali ostanite tu ako se s prozora vidi lep prizor: banka, planina – simbolična podrška  - pa stavite sliku banke ili planine ako vam treba njihova podrška, ili morske kornjače. Kažu da je najbolja slika Mont Everesta. Ali ne stavljajte sliku sveta. Ne sedite iza otvorene police sa knjigama bez vrata, jer ćete dobiti nož u leđa i doživeti izdaju – i bolove u leđima!!! Sedenje pored stepenica govori o padu bez povratka. Nikako naspram vrata toaleta – fuj, grozno! Gubi se koncentracija kada se sedi naspram ogledala. Ne sedite leđima okrenuti akvarijumu ili vodi jer vas mogu udaviti. Sedite naspram vode. I ne sedite okrenutih leđa vratima. Pretrpanost stola nije dobra feng šui.

Prostor uvek mora biti uredan, čist, osvetljen. Jer džumbus onemogućava da sreća dođe do vas.

U kancelariji na istoku ili jugoistoku postavite neku biljku ili fontanu koja će vam obezbediti predivan uspeh i finansijsku sreću. Na jugu obesite crvenu zavesu, to omogućava da budete primećeni. Na zapadu ili severoistoku obesite zvončiće, a na jugozapadu postavite prirodni kvarcni krostal da biste uvećali svoj društveni život.

Na stolu nikada ne držite ostatke hrane i pića i nikako da prenoće tu. Sudove operite uveče.

Iza sebe postaivite sliku palnine ALI NIKAKO VODU, ali zato može kornjača.

S leve strane stola postavite cveće, to simulira zmaja, a može i dekorativni predmet u obliku zmaja.

Malu stonu lampu ili kristal postavite na centar stola ispred sebe – stona lampa privlači sreću, naročito u levom gornjem uglu stola.

Ako ste šef obezbedite što već isto. Neambiciozni ljudi imaju male stolove.  Isto sto treba biti zatovren fijokama. Stolica sa što višljim uzglavljem i  naslonom za ruke. Nisko uzglavlje nema potporu a nedostsatak naslona za ruke odražava se nedostakom sreće i zelenog zmaja. Ako gradite karijeru na ovo obratite pažnju.     

 

AKTIVIRANJE SREĆE

Nemojte osećati krivicu ako želite svu sreću ovog sveta – prigrabite svešto vam se nudi inače ode u nepovrat! Zato pažljivo aktivirajte svih osam sektora sreće. Tih osam tipova sreće određuju parametre ispiunjenog i srećnog života. I moraju biti uravoteženi. Ali znajte da nikakvo aktiviranje sreće neće dati nikakve rezultrate ukoliko postoji jedna otrovna strela koja sve može uništiti. Odbrambeni feng šui je stoga osnov svemu i prvo što treba uraditi – obezbediti se od negativnih uticaja.

 

Osam tipova sreće:

1. Bogatstvo i prospreitet – sreća u sticanju novca.

2. Srećan brak – sreća u ljubavi.

3. Dobra deca, naročito sinovi – sreća potomaka.

4. Dobro zdravlje – sreća dugovečnosti,

5. Časno ime i poštovanje – sreća uticaja.

6. Prisustvo ljudi koji će vam pružiti pomoć – sreća moći,

7. Obrazovaje – sreća samorazvoja,

8. Dobra karijera – sreća uspeha.

 

 

Feng šui boljih prihoda

Voda predstavlja osnov i simbol novca. Pa stoga u vaš životni prostor uvedite vodeni element. Ali ne mora biti velik jer može i on sam postati opasan. Ako ikada u feng šuiju imate nedoumicu, uvek se opredelite za manje nego za veće. Evo šest načina za poboljšanje prihoda:

IZGRADNJA JEZERCETA ISPRED KUĆE VELIČINEIZMEĐU 104 i 110cm, i da bude s leve strane ulaznih vrata, gledajući s vrata napolje, ako je s desne strane s novcem se će pristizatii konkubine. Jezercetu obezbedite  neprestani dotok vode i prečišćavajte je. Riba je simbol obilja, a naročito šaran, pa ih stavite devet komada u jezerce. Sve osim skalara je dobro jer doprinose  gubitku prihoda. Ako vam ugine neka riba, kupite novu jer je preuzela nesreću na sebe umesto da se ispolji na vama. Umesto  riba možete posaditi lotos koji donosi ogromu sreću – sveti cvet budizma.

KORNJAČA U SEVRRENOM SEKTORU, to može biti živa ili keramička kornjača koje donosi bogatstvo i sreću. Kornjača donosi novac i pomoć drugih ljudi. Dobra ideja je držati kornjače u terarijumu. Ako imate baštu, napravite joj malo jezerce i hranite je povrćem i ribom. I neka bude samo jedna jer ona voli da je sama a broj 1 ogdovara severu.

AKVARIJUM SA ZLATNIM RIBICAMA U JUGOISTOČNOM SEKTORU u dnevnoj sobi, ako nemate baštu. Ne treba da bude velik već da stane devet ribica od kojih je jedna crna, da bi apsorbolvala nesreću koja vam je namenjena. Neka akvarijum ima pumpicu i neka se pod uticajem svetla voda odslikava na plafonu. Arovana je najskuplja slatkovodna riba za akvarijum, i najbolja.

DRŽANJE KRASULJE U JUGOISTOČNOM SEKTORU, kojom se privlači prospreritet. Bilo koja mesnata biljka i tamnozelena, okruglo i srcolikim lišem biljka može predstavljati biljku novca. Ako je vaš Pa qua broj vezan za ovaj pravac obavezno ga energizujte u dnevnoj sobi jer od toga možete imati ogromnu dobrobit.  A ima mala tajna, ako je to vaš najgori pravac, sva dobrobit ide drugome u kući, tojest, vašoj pordici. Zato ovaj pravac obavezno energizujte nekim predmetom, bilo korisno za vas ili ne.

MALI VODOPAD U BAŠTI, ispred kuće i još ako je to ispred ulazih vrata, ali nikako ako je to jug. Veštački vodopad ispred kuće donosi prosperitet. Ako voda ide prema kući, ka ulazu a ne od jega, jer voda tada odnosi vašu sreću. Vodopad treba da bude udaljen 2 do 4 metra od vrata i treba da je s leve strane vrata. Vodopad donosi jednu od dve šanse da se ozbiljo obogatite. Vodopadi su katalizatori velikih šansi. Ali doosi i naporan rad  da šansu pretvoriš u opipljiv rezultat. A da li ćete postati bogati, to zavisi kako ćete iskoristiti pružene prilike i šanse; zavisi i od vaših ambicija, aspiracija i odlučosti.

JAKO SVETLO U PREDVORJU. Donosi dobru sreću. I jako je  dobro ako ispred kuće imate dobro osvetljen prostor. Najbolji su kristalni lusteri, ali  su dobri i reflektori.

 

FEGŠUI SREĆE U LJUBAVI

 

 

Uz feng šui, možete poboljšati brak, obezbediti nove prijatelje, poboljšati međuljudske odose, nađete partnera, jedom rečju, obezbediti porodičnu sreću. Sve to se odosi na jugozapad. I evo primera ako vam je potreba sreća u ljubavi:

ZAŠTITA JUGOZAPADA, osnovno je ne postavljajte toalet na jugozapad i sektor vašeg doma jer će se parteri razići, a sinovi i čerke će imati problema da zasnuju brak. Ako je to tako, oda ga ne koristite ili postavite ogledala na vrata, ali obavezno držite zatvorena vrata.

ENERGIZOVANJE JUGOZAPADNOG DELA POSEDA, pojačavanje zemljanog elemeta u bašti postavljanjem u tom delu ukrasnog kamenja ukupono 9 komada, ali da se dva ističu više od drugih i oko kojih ćete vezati crvene trake. Ovaj sektor možete osvetliti tokom noći. Drugi način je da 1m zarijete u zemlju šuplji štap bar 1,5m i da  na njegovom vrhu instalirate svetlo. Sinovi će bez problema nalaziti žene, čerke će nalaziti časne muškarce, a vama će doneti isto sretne ljubave trenutke.

ENERGIZOVANJE JUGOZAPADOG SEKTORA UNUTAR DOMA, ako nemate baštu. Postavite portret srećne porodice na jugozapadnom sektoru dnevne sobe ili na zid s koga će članovi sa slike gledati na jugozapad. Ova slika daje srećne vibracije porodice bilo gde da je okačite. Ili, postavite kristale i svetlo u jugozapadnom delu sobe. Kristal treba biti osvetljen bar tri sata dnevno. Lampa sa kristalnim delom je najbolje rešenje.

LJUBAV U SPAVAĆOJ SOBI. Ako imate ozbiljni bračnih problema okrenite krevet u „ljubavnom“ pravcu. Iizbegnite spavanje između dvoje vrata da biste izbegli svađe.

 

 

FENG ŠUI SREĆNE DECE

 

Sreća muških potomaka, ili ako imate problem da imate dece i da bezbedno i sretno rastu. Obratite pažnju kua broj muža i uzmite njegov treći po redu povoljan pravac – ljubavi, i odredite u domu sobu postavljenu u tom pravcu odnosno strani sveta. Koristite tu sobu za spavanje, a oboje spavajte sa glavama usmerenim u pravcu ljubavi muškarca. Sve ovo važi ukoliko nemate nekih ozbiljnih prirodnih probelma da zatrudnite.

ODABIRANJE SOBA ZA DECU, dok su mali deca imaju korsiti od feng šuija kuće, a kada postanu tinejdžeri mora se korsiti njihov pa kua broj i odnosni pravci. Dobro je decu staviti da spavaju i obitavaju u istočnom i jugoistočnom delu kuće jer nose elment drveta, jedinog koji može da raste.

Istok je mesto zelenog zmaja i tu posadite raskošno zelenilo, to će doneti mnogo sreće porodici. ILI POSTAVITE KERAMIČKOG ZMAJA bilo gde uz istočni zid doma koji će doneti predivan feng šui i energiju rasta u porodici. A ako možete obojte krov u zeleno.

Ako imate veliku porodicu i dovoljno soba, tada najstariji sin i kćerka treba da budu na istoku i jugoistoku a za ostalu decu sledite prvila Pa kua kvadrata. Tako ćete devojke smestiti na jug i zapad. Srednja čerka će imati dobrobiti od sobe smeštene na jugu, a najmlađa od sonbe na zapadu. Srednji sin treba da bude u sobi na severu, a najmlađi u sobi na severoistoku. U pubertetu ih rasporedite po njihovim kua brojevima.

U domovima sa dobrim feng šuijem retko se javljaju problemi .

NIKADA decu ne smeštajte u sobe koje imaju sledeće: krovnu gredu iznad bilo kog dela prostorije, suviše nizak plafon jer usporava njihov rast, prozor koji ma pogled na neku otrovnu strelu, prozor koji se otvara direktno na neko drvo koje se nalazi suviše blizu kuće

Da bi dete raslo, njegova soba mora biti puna jang energije. Postavite lampe, stereo uređaj, glosbus na jugozapadni sektor, a magnet u obliku potkovice ispod kreveta donose izuzetnu sreću. Znači dobro osvetljena soba bez mračnih uglova, koristite svetle i jake boje ili belu, nek imaju sat sobi, neka bude soba puna knjiga u smislu stimulisanja sticanja znanja, svaki dan luftirajte spobu otvaranjem prozora, sobu čistite svakodnevno, neprijateljske predmete i igračke držite u ormanima zatvorene, bar jednom godišnje napravite veliko spremanje.

 

FENG ŠUI DOBROG ZDRAVLJA

 

Bez obzira na novac i status, važan aspekt sreće je zdravlje. Saglasno formulama, u feng šuiju to je pravac zdravlja, pravac za spavanje, pravac nebeskog lekara. Energizovanjem pravca zdravlja bolesnih ljudi možete dovesti do poboljšanja njihovog stanja, uz uslov da su i drugi aspekti života u domu dobro postavljeni. Takođe simboli besmrtnosti su dosta česti u feng šuiju a naročito u kineskoj tradiciji. Kod kojih se dugovečnost smatra jednim od najvažnijih blagodeti života.

 

Ritual preseljenja, da biste srećno otpočeli životu nekom domu važan je datum preseljenja što možete konsultovati kineski almanah ili Tong šu – godišnji kalendar za sve aktivnosti. 15-ti dan lunarnog meseca je dobar, kao i mlad i pun mesec. Kada se uselite otvorite sve prozore barem tri sata da se sve izvetri, upalite sva svetla i radio da svira muzika, pustite da voda malo oteče na slavini da bi ustajala i stara energija otišla a došla nova, skuvajte i popijte čaj, pojedite nešto i te noći obavezno spavajte u njemu pa makar i na patosu. Dobro bi bilo predhodno ribanje, ali biće dobro ako ga možete okrečiti, promeniti tepihe i tapete. Dobro je u nov stan ući pre podne 9-11 satu. Pošto ujutro ustanete, možete nastaviti s useljenjem. To sve treba da vam obezbedi srećan boravak u kući, mir i zdravlje.

 

Energizacija za dobro zdravlje i dugovečnost

 

Život pored zgrade koja zrači  puno jin energije može dovesti do razboljevanja  ukućana. Da bi ste joj se suptotstavili puštajte muziku i obojte vrata u crveno, narandžasto, žuto ili belo. Tajna dobrog zdravlja i zdravog doma je dominacija jang energije nad jin energijom i njihovoj ravnoteži.

Još jedan uzrok bolesti je ako su vam ulazna vrata napadnuta ubistvenim dahom, šar čijem, otrovne strele koja dolazi od susednih objekata. Blokirajte i li skrenite tu štetnu energiju od vaše kuće, sadnjom drveća i postavljanjem prepreka. Blokiranje vidika ka ovoj negativnoj strukturi suprotstavićete se uspešno. Ako ne možete ništa predhodno da primenite tada postavite Pa kua ogledalo iznad vrata.

Ako želite da živite dugo, upotebite feng šui simbole dugovečnosti. Isktaknite ih u  domu i van njega. U domu istaknite slike na kojima se nalaze: breskva, bor, bambus, ždral ili jelen. Za Kineze najmoćniji simbol dugovečnosti jeste  bog dugovečnosti Sau.

Izvan doma postavite baštenske figure: kornjaču ili ždrala. Ždrala postavite u prednjem delu bašte, a kornjače u zadnjem. Dobrobi bilo da u prednjem dela bašte posadite bambus kao simbol dugovečnosti. U hladnijim predelima posadite jedan bor.

A ako ste bolesti odaberite spavanje s glavom u pravcu zdravlja.

 

FENG ŠUI DOBROG OBRAZOVANJA

 

Obrazovanje je potrebno čoveku da bi se peo društvenim lestvicama i postao uspešan i slavan a samim tim i srećan. Da bi to bilo tako, treba mladom naraštaju pomoći a za šta smo zaduženi mi stariji. Sve to  feng šui metodama možemo to da obezbedimo. Kineske porodice drže na ulaznim vratima sliku pretvaranja šarana u zmaja, za uspešna dostignuća u obrazovanju. Sreču potomcima u obrazovanju možemo energizovati na više načina: Energizujte severositok. Najbolje je u dečju sobu uraditi sledeće

Postavite dečiji radni sto u severoistočni sektor sobe. Kupatilo u severoistočnoim delu kuće može imati negativne efekte na učenje i sticanje znanja i posledice po uspeh, a naročito ako je kupatilo pripojeno dečjoj sobi i to na severoistoku. Rešenje je preselite dete odatle.

Kada je sto postaljen u svoj sektor tada ga treba okrenuti  tako da dete sedeći u njemu bude okrenuto u pravcu ličnog razvoja. A ako nije moguće onda u jednom od povoljnih prema tabeli.

Treća stvar kojom možete aktivirati elemente severoistoka jeste kristal odmah ispod stone lampe. Veruje se da kristal u sektoru zemlje, a naročito na severoistoku  pospešuje moć pamćenja. Treba ka ga nositi i sa sobom i na ispite i staviti ga na severoistočni sektor stola. U najgorem slučaju dolazi do popravljanja ocena.

Zbog dece ja važno šta imate ispod stepeništa. Ne smete imati ništa što je vodenog elementa jer donosi nesreću deci. Voda u bilo kom obliku ispod stepeništa razara dom i odnosi sreču potomcima. Nije dobro da taj prostor bude ni prazan. Super je to pretvoriti u ostavu za knjige.

 

FENG ŠUI DOBRIH  PRILIKA, ŠANSI,  MOGUĆNOSTI

 

Ovoje bitno za one kojima je išlo loše u životu – neka im feng šui pomogne da učine preokret. A uspešnima da nastave da se penju lestvicama uspeha. U svim sferama života. To podrazumeva aktiviranje juga bašte ili doma.

 

ENERGIZOVANJE TAMNOCRVENOG FENIKSA

Jug je mesto tamnocrvenog feniksa koji je sjajan simbol velike sreće. Sa svojih ulaznih vrata treba da imate mogućnost da vidite kako se to stvorenje sprema da poleti. Takav prizor možete stvoriti pravljenjem malog nasipa na kome se možete odmoriti, a možete postaviti i kamen.

 

ZAMENA FENIKSA

Ako nemate baštu, odredite neku sobu koju želite aktivirati. U južnom sektoru sobe postavite keramičku ili kristalnu figuru feniksa i osvetlite crvenim svetlom. Ako ne možete da nađete feniksa možete koristiti petla za kog se smatra da treba imati u kući. A može i pauna, jer paun sa širom otovrenim repom se smatra simbolom sreće. Kažu da držanje paunovih pera u južnom sektoru kuće donosi sreću u kuću.

 

PREDNJI DEO DOMA

Dobro je da je prednji deo bude niži, ako to nije tako, premestite vrata ili promenite ulazna vrata da gledaju na isti nivo ili na zemljište niže od zadnjeg dela kuće. Ako su ulazna vrata naspram nekog brda ili ako je prednji deo imanja višlji, vašoj porodici će nedostajati šanse za ostvarenje sreće. A bilo šta da započnete tečiče s teškoćama. Rezultat neće biti dobar.

 

POSTAVLJANJE JAKOG SVETLA NA JUGU

I ovo je način za energizovanje juga i privučete srečne prilike. Kristalni lusteri su najbolji. U južnom delu dnevne sobe, predvorju kao i ispred ulaznih vrata okačiti male kristalne lustere koji energizuju vatru. I uvode srećan či u kuću. Donoseći stalne dobre prilike u životu. Kristalne kugle bi bilo dobro da imaju 9 kristalnih kuglica koja svetlo pretvaraju u sretan či. I uveče držite uključeno to svetlo. Ako nemate para, tada kupite jedan kristal i obesite ga pored prozora da uvodi spoljne svetlo putem duginih boja., a najbolje je da se uhvati jutarnje sunce s istoka. Odakle će kristal odašiljati svetlo ka ulaznim vratima. To privlači sretne oklnosti u vaš život.

 

CRVENO-ZLATNI MOTIVI

Jako je dobro da u ulaznom holu i kod ulaznih vrata imate zlatno crvene motive koji privlače či i dobre prilike u životu jer se ta kombinacija smatra simbolom obilja.

 

FENG ŠUI POMOĆI

 

Smatra se velikom srećom ukoliko imate nekog starijeg savetnika koji će vam pomagati u životu praktičnim savetima. Ili podržavati vas. Dobro je i da  imate nekog jakog ko vam neće nikada naneti zlo ili bol. To bi trebalo da bude najvažnija osoba u vašem životu jer će vam omogućiti prednost nad vršnjacima.

 

UVEĆANJE ENERGIJE SEVROZAPADA, kuće ili kancelarije, jer taj čovek može biti vaš direktor, predsednik, papa, bog. Za dobre odnose s ljudima okačite nekoliko metalnih zvona u ovom sektoru sobe. Ako se u tom sektoru nalaze vrata, okačite i na njih kako bi najavila svačiji dolazak i teraju nesreću iz prostorije.

 

POSTAVLJANJE METALNE POTKOVICE koju treba zakopati, pošto je izvesno vreme držite u maloj kutiji. To će vam doneti pomoć u kuću.

 

PRAZNI PROSTORI . Nijedan feng šui ne može biti dobar ako je ispod prazan prostor poput garaže i tu nema sreće a naročito u vezi prostora iznad na koji se najviše odražava. Mora se nečim ispuniti takav prostor. Ako je otvoren,  zatvorite ga i pretvorite u ostavu.

 

NEDOSTATAK SEVEROZAPADNOG SEKTORA, ne biste uspeli u javnom životu jer ne biste imali nikakvu pomoć uticajnih i moćnih ljudi. Ispravka ovog nedostatka: postavite ogledalo pune veličine na zid uz nedostajući sektor od poda do plafona. To stvara varku postojanja prosotora jer „širi“ zid, ali pazite da ogledalo ne daje odraz vrata toaleta, stepeništa i nekih drugih vrata. A možete  i instalirati svetlo u pravcu nedostatka prostora. Ili jednostavno dogradite nedostajući ugao.

 

FENG ŠUI POSLOVNE SREĆE

 

 

PRIVLAČENJE POSLOVNE SREĆE, osnovno je da je kacncelarija direktora ili šefa dobro locirana, da je dobro postavljen sto u kome sedi i pravac sedenja, a ako se pitanje odnosina firmu vezano za vas.

 

ENERGIZOVANJE SREĆE ZA STICANJE NOVCA

Voda u akvarijumu energizuje sreću u sticanju novca i to direktno naspram ulaza u kancelariju ili prijemnu sobu u firmi. Koriste se razne ribe, pa i japanke a najskuplja i dovoljna je jedna, a to je Arovana. Ali ima i lakših i jevtinijeg načina da se aktiviira sreća koja donosi novac.

 

VODENI ELEMENTI, voda je povoljna na severu i gde je element zemlja, ali i u jugoistočnom sektoru. AKO VODA DOMINIRA TO JE JAKO NEPOVOLJNO – davi vas! Akvarijum i u restoranu nije slučajno postavljen.

 

ENERGIZOVANJE POSLOVNE SREĆE POMOĆU NOVČIĆA, novčič na jin strani ima dva kineska znaka a na jang ima četiri. Pljosnati su i okrugli a u centru imaju rupu u obliku kvadrata. To je spoj dva povoljna oblika simbolizujući nebo i zemlju. Ova tri novčiča povežite crvenom trakom ili koncem sa jang stranom na gore. To aktivira potencijalni prosperitet. Novčiće stavite na kutije ili registratore koji su vam važni na poslu – način da energizujete poslovnu sreću. Novčiće dajte svakom i neka budu vidljivi, ne krijte ih. Možete ih postaviti na sve što može i simbolički privući novac!!! Pa i na kase i kasice!!! U prodavnici možete ih zalepiti sa unutrašnje strane radnje iznad ulaznih vrata. A mogu i ispod tepiha u ulazu u kuću ili na ulazna vrata ili ispod kineskog boga bogatstva.

 

ZA KRAJ

Feng šui raspored izvedite sami prema svom osećaju, i neka vam bude stalan proces. Kao što vidite, u njemu nema nikakve misterije, već se sve zasniva na zdravom razumu – nikada pozitivne namere nisu proizvodile negativne efekte. – jer uz feng šui vi želite sebi dobro, ni na čiji račun.

Sreća je svima dostupna, ali ne budite pohlepni i ne preterujte. A ja u njemu uživam i svakim danom otkrivam nove načine da sadržajnije ispunim svoj život.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice