Kristali ukratko

ahat_kristalAHAT

Ahat ima moć da uskladi ying i yang, pozitivnu i negetivnu silu koje održava stabilnost univerzuma. Ahat djeluje polako, ali donosi veliku snagu. Ahat stimuliše auru, odstranjujući i transformišući negativnu energije.

Njegov pročišćavajući uticaj je močan  na fizičkom i emotivnom nivou. Lijeći unutarnji bijes pothranjujući ljubav i hrabrost.

Koristan je za bilo kakvu emotivnu traumu. Ahat stimuliše proces varenja  i oslobađa od gastritisa.

Lijeći oći, želudac i maternicu; pročiščava limfni sistem i pankreas.


ametist_kristalAMETIST

Ametist  je ekstremno moćan kamen zaštitnik, visokih duhovnih vibracija. Štiti od psihičkih napada, preobražavajući energiju u ljubav. Prirodni sedativ, ametist blokira negativne energije okruženja.

Ametist poboljšava koncetraciju, pojačava koncentraciju, lijeći glavobolju, smanjuje strahove, djeluje antidepresivno, razvija mentalne sposobnosti. Štiti od negativnih sila i magije. Loše misli pretvara u optimistične.

Smanjuje tugu i bol, pomaže u prihvatanju gubitka. Ametist je jedan od najduhovnijih kristala.

Ametist jača organe za čišćenje i probavne organe i imuni sistem. Odlično čisti krv. Smanjuje glavobolju i opušta napetost.


ametrin_kristalAMETRIN

Ametrin uspješno kombinuje ametist i citrin. Brz je i efikasan u svom djelovanju i posebno je koristan u dugotrajnim bolestima, pošto donosi uvid u uzrok nezdravosti.

Oslobađa stres i napetost u glavi, smiruje um i donosi bolju koncetraciju. Njegova moćna pročišćavajuća svojstva otklanjaju negativnost iz aure i toksine iz tijela.

Oslobađa blokade u fizičkom, emotivnom i mentalnom suptilnom tijelu.

Ametrin lijeći sindrom hroničnog umora, osjećaj žarenja, depresiju, umor, letargiju.


bodzi_kamenBODŽI KAMEN

Bodži kamen je među najefikasnijim uzemljujućim kamenjem. On Vas nježno ali čvrsto vraća na zemlju i u Vaše tijelo spuštajući Vas u sadašnjost. Izuzetno su korisni za ljude kojima je teško da mrdnu od početne tačke, ima snažnu zaštitnu ulogu i veoma su korisni u prevazilaženju blokada.

Bodži kamenje dolazi u paru ženski i muški kamen (na slici je muški). Glatko kamenje ima žensku energiju, a ono sa ispupčenjima mušku energiju. Bodži kamenje balansira i puni energijom, a par dovodi  u ravnotežu mušku i žensku energiju unutar  tijele i usklađuje čakre i suptilna tijela.

Psihološki, bodži kamenje rasvjetljava blokade na svim nivoima. Čisti blokirana osjećanja i zacijeljuje bolna sjećanja. Bodži kamenje iscjeljuje energetske blokade oslobađa bol i regeneriše tijelo.


karneol_kristalKARNEOL

Karneol Vas uzemljuje i usidrava u sadašnju stvarnost. Stimlirajući kamen sa visokom energijom, odličan je za obnavljanje vitalnosti. Karneol je odličan za prevazilaženje bilo koje vrste zlostavljanja. Ovaj kamen pomaže da vjerujete u sebi i svojim procjenama.

Ovaj kamen je moćna zaštita protiv zavisti, bijesa, ozlojedenosti, Vaše ili drugih ljudi. Smiruje bijes i zatire emotivnu negativnost, zamjenjujući je ljubavlju života. Karneol je pun života i vitalnosti. Stimuliše metabolizam.

Lijeći probleme donjeg dijela leđa, reumatizam, artritis i depresiju. Reguliše tjelesne tečnosti i bubrege, ubrzava zacjeljenje kostiju.


hrizokola_kristalHRIZOKOLA

Hrizokola je miran i zadovoljavajući kamen. Unutar doma, hrizokola izvlaći negativnu energiju svih vrsta. Koristan je za veze koje su postale nesigurne, zato što stabilizuje i iscijeljuje i dom i lični odnos. Hrizokola smiruje, pročišćava i puni čakre energijom i izravnjava ih sa božanskim. Psihološki podstiće samosvjesnost i unutarašnju ravnotežu, otkriva povjerenje i osjećajnost.

Pojačava ličnu snagu i povečava kreaktivnost. Hrizokol smanjuje mentalnu napetost i pomaže da zadržite glavu hladnom.

Hrizokola lijeći artritis, bolest kostiju, grčeve mišića, čireve, bolesti krvi i problema pluća. Detoksifikuje jetru bubrege i crijeva.


citrin_kristalCITRIN

Citrin je snažan regenerator i pročiščivać. Posto nosi moć Sunca, ovo je izuzetno koristan kamen. Grije, dopunjava energijom i veoma je kreativan. Ovo je jedan od kristala kojim nikada nije potrebno čišćenje. Apsorbuje, prebražava, raspršuje i uzemljuje negativnu energiju i zato služi kao odlična zaštita za okruženje.

Štiti auru, ponaša se kao sistem za rano upozorenje, tako da pojedinac može blagovremono da preduzme nešto da bi se zaštitio. Citrin je jedan od kamenova izobilja. Ovaj dinamičan kamen podučava nas kako da otkrijemo i privučemo bogatstvo i napredak uspijeh i sve dobre stvari. Citrin je srećan, velikodusan kamen i podstiće dijeljenje onog što imate, a pomaže da zadržite svoje bogatstvo. Psihološki citrin popravlja samopouzdanje i samouvjerenost i otklanja destruktivne sklonosti.

Odličan je za depresiju strahove i fobije. Citrin istiće radost u životu. Jedan izuzetno koristan kamen. Citrin stimuliše varenje, slezenu i pankreas. Grije i jača nerve .


hematit_kristalHEMATIT

Hematit je naročito efikasan za uzemljenje i za zaštitu. Dovodi u harmoniju um, tijelo i duh. Raspršuje negativnost i spriječava da negativna energija uđe u auru vračajući mir i harmoniju u tijelo. Hematit je jak kamen. Podstiće stidljive žene, podstiće samouvjerenost i sposobost preživljavanja, pojačava snagu volje i daje samopouzdanje.

Hematit  vam pomaže da se pomirite sa greškama i da radije prihvatite kao iskustva iz kojih ste nešto naučili nego kao katastrofu.

Hematit lijeći probleme sa cirkulacijom i probleme sa krvi. Lijeći grčeve u nogama, anksioznost i nesanicu.


zad_kristalŽAD

Žad je simbol čistoće i smirenosti. Veoma cijenjen kamen i predstavlja mudrost skupljenu u spokojnom miru. Kamen je koji štiti i čuva nosioca od zla, donoseći harmoniju. Vjeruje se da privlači sreću i prijateljstvo. Podstiće zadovoljstvo samim sobom otpušta negativne misli i opušta um.

Stimulišu ideje i čine da poslovi izgledaju manje komplikovani tako da istog momenta možete prioniti na posao. Pomaže oslobobađanju emocija, posebno razdražljivosti. Žad Vas podstiće da budete ono što jeste.

Žad utiće na bubrege i nadbubrežne žlijezde odstranjuje toksine, ponovno povezuje ćelijski i skeletni sistem i zacijeljuje ubode.


jaspis_kristalJASPIS

Jaspis je poznat kao vrhunski njegovatelj. On njeguje i podržava u periodima stresa i donosi mir i spokoj.

Jaspis podsjeća ljude da pomažu jedni drugim. Jaspis ujednačava čakre i može da se koristi u uređivanju čakri. Pruža zaštitu i uzemljuje  energiju i tijelo.

Daje hrabrost da se energično uhvatite u koštac sa problemima. Pomaže tokom dugotrajne bolesti ili bolničkog liječenja i dopunjava tijelo energijom.

Jaspis je koristan za vaskularni i digesivni sistem kao i za polne organe.


labradorit_kristalLABRADORIT

Labradorit je visoko mističan kamen zaštitnik, donosilac svijetlosti. Podiže svijest i povezuje sa energijom univerzuma. Labradorit odbija neželjne energije iz aure i sprijecava odliv energije.

Pravi barijeru za negativnu energiju koja se prosipa tokom terapije.

Psiholoski otklanja strahove, nesigurnost i ranija razočarenja.

Labrodorit lijeći bolesti očiju i mozga, otpušta stres i reguliše metabolizam.


mjesecev_kamenMJESEČEV KAMEN

Mjesečev kamen je kamen novih početaka. Snažno je povezan sa mjesecom i sa intuicijom. Njegovo najefikasnije dejstvo je umirenje emocija.

Mjesečev kamen smiruje emotivnu nestalnost i stres, stabilizuje emocije. Poboljšava emotivnu intelegenciju.

Dobar je u slučajevima šoka i može da se koristi da umiri hiperaktivnu djecu.

Odličan je za začeće, trudnoću, porođaj i dojenje.


opsidijan_kristalOPSIDIJAN

Opsidijan je kamen bez granica i ograničenja. Posljedica toga je da djeluje ekstremno brzo veoma velikom snagom. Opsidijan je kamen koji pruža snažnu zaštitu, obrazujući štit protiv negativnosti.

Psihološki, opsidijan Vam pomaže da spoznate ko ste zaista.

Smanjuje bol i zaustavlja krvarenje potpomažući cirkulaciju.

Ovaj kamen grije ekstremitete. Može da se koristi da smanji uvečanu prostatu.


oniks_kristalONIKS

Oniks daje snagu. Pruža podršku u teškim ili zbunjujućim okolnostima i u periodima teškog mentalnog ili fizičkog stresa.

Ovaj kamen podstiće postojanost i izdržljivost. Potpomaže učenju  lekcija, daje samopouzdanje i pruža Vam da se opustite u svom okruženju.

Oniks je tajanstven kamen koji potpomaže samostalno rasuđivanje.

Oniks je koristan za zube, kosti, koštanu moždinu, bolesti krvi i za stopala.


opal_kristalOPAL

Opal je nježan kamen fine vibracije. Opal  upija i reflektivan je. Registruje  misli i osjećanja pojačava ih i vrača izvoru.

Emotivno, opal  se oduvjek povezivao sa ljubavlju i strašću, žudnjom i zaljubljivanjem.

To je zavodljiv kamen koji intezivira emotivna stanja. Podstiće ispoljavanje pozitivnih emocija. Kažu da nošenje opala donosi vjernost, odanost i spontanost.

Opal jača volju za životom. Utiće na groznicu i jača pamčenje. Čisteći krv i bubrege jako je koristan za oči.


gorski_kristalGORSKI KRISTAL - KVARC

Gorski kristal najviše pojačava energiju i iscjeljenje. Ovaj kristal ima sposobnost da pojača pozitivne stvari i sprijeći uzroke koji dovode do straha i bijesa.

Štiti i jača nesebičnost, ljubav, uživanje u životu i ostvarenju željenih stvari i ciljeva. On jača namjeru, smanjuje stres, uravnotežuje i smiruje organizam.

Gorski kristal je vrhunski iscjeljitelj i može da se koristi za bilo koje stanje.

Stimuliše imuni sistem i dovodi tijelo u ravnotežu. Odličan je za umirenje opekotina. Harmonizuje sve čakre i usklađuje suptilna tijela.


roze_kvarcROZE KVARC

Roze kvarc je kamen bezuslovne ljubavi i beskrajnog mira. Ako želite da privučete ljubav ne treba da idete dalje od roze kvarc. Ako ga smjestite pored svog kreveta ili u ugao ljubavi u svom domu, toliko je efikasan u privlačenju ljubavi i veza prema vama, da mu je često potreban ametist da ga smiri.

U postojećim vezama obnoviće povjerenje i harmoniju. Ovo je odličan kamen za krizu srednjih godina. Emotivno, roze kvarc je najbolji iscjeljitelj.

Roze kvarc Vas ući kako da volite sebe, ne možete prihvatiti ljubav ako niste u stanju da volite sebe. Roze kvarc ojačava fizičko srce i vaskularni sistem i uklanja nečistoće iz tjelesnih tečnosti. Za roze kvarc kažu da povećava plodnost.


rutilski_kvarcRUTILSKI KVARC

Rutilski kvarc je kristal istine. On pomaže proces spoznaje sebe, istine o sebi. Podstiće duhovni rast. Pruža zaštitu od vančulnih napada, laži, zlih sila i zlih jezika. Može da izvuče negativnost iz prošlosti.

Pročišćava auru i puni je energijom. Emotivno rutilski kvarc stišava mračna raspoloženja i djeluje ko antidepresiv.

Oslobađa strahove, fobije i anksioznost. Ovaj kamen podstiće opraštanje na svim nivoima. Rutilski kvarc ima vitalnost koja je korisna za hronična stanja i za impotenciju i neplodnost. Ovaj kristal djeluje na respiratorni trakt i bronhitis, stimuliše i balansira tiroideu, otklanja parazite.


cadjavi_kvarcČAĐAVI KVARC

Čađavi kvarc je odličan kristal koji otklanja negativnost i njihov preobražaj u pozitivnu energiju. On je jedan od najefikasnijih kristala za zaštitu. U jakoj je vezi sa zemljom te pojačava instikte za preživljavanje.

Štiti Vas i Vaše poslovne ciljeve. Pomaže u ostvarivanju želja. Donosi obilje, prosperitet i dobru sreću. Veoma je umirujući i smatra se kristalom spokoja. Ublažava tugu i bol, on je kamen utjehe. Ovaj kristal otklanja probleme sa komunikacijom i pomaže pri razlaganju mentalnih i emotivnih blokada koje spriječavaju percepciju i učenje.

Dimljenji kvarc umiruje noćne more, smiruje napade panike i nerevoze. Formira štit oko tijela protiv negativnih energija. Pomaže bubrezima, otklanja toksine iz bubrega i krvi. Pomaže nadbubrežnim žlijezdama. Smanjuje hiperaktivnost i poremečaje u držanju pažnje. Otklanja bol, uključujući i glavobolje, pomaže mišićima i nervnom tkivu.


rodohrozit_kristalRODOHROZIT

Rodohrozit predstavlja nesebićnu ljubav i suosjećanje. Rodohrozit je odličan kamen za srce i odnose,posebno za ljude koji se ne osjećaju nevoljeni. Rodohrozit privlaći srodnu dušu, ali to može i da ne bude blaženo iskustvo kome se nadate.

Pažljivo izvlaći na površinu bolna i potisnuta osjećanja, dozvoljava da mu budu spoznata, a onda raspršena emotivna  otpuštanja. Rodohrozit podržava pozitivan stav pojačava stanje sanjanja. Podiže iz depresivnog raspoloženja i donosi lakoću u život.

Čisti vaskularni sistem i bubrege i popravlja loš vid, normalizira krvni pritisak i stabilizuje srce, osnažuje polne organe.


rodonit_kristalRODONIT

Rodonit uravnotežuje emocije, njeguje ljubav i podstiće bradstvo i humanost. Ima sposobnost da ukaže na obje strane problema. Uzemljuje ying i yang i potpomaže dostizanju najvišeg potencijala.

Koristan kamen za prvu pomoć, rodonit lijeći emotivni šok i paniku, dajući podsticajnu energiju duši tokom procesa. Ekstremno je koristan u slučajevima emotivnog uništenja, uzajamne zavisnosti i zlostavljanja. Rodonit čisti emotivne rane i ožiljke iz prošlosti, izvlaći bolne emocije poput ogorčene mržnje ili bijesa.

Rodonit je kamen koristan za odbijanje uvreda i za spriječavanje osvete. Rodonit je odličan za lijećenje rana, a smiruje i ujede insekta. Zacjeljuje ožiljke.


suncev_kamenSUNČEV KAMEN

Sunčev kamen je radostan, lakoinspiritivan kamen. Kada život izgubi svoju slast, sunčev kamen je obnavlja i pomaže Vam da njegujete sebe. Ovaj kamen pročišćava sve čakre i unosi svjetlost i energiju.

Imaju efekt iscrpljivanja Vaše energije. Ako Vam je teško da kažete ne i ako se zbog toga konstantno žrtvujete za druge, treba da imate sunčev kamen sa sobom.

Emotivno, sunčev kamen djeluje kao antidepresiv i otklanja mračna raspoloženja. Čak i najnepopravljivi pesimisti reaguju na sunčev kamen. Reguliše nervni sistem i uravnotežuje sve organe. Otklanja probleme sa hrskavicom, reumatizam i uopšte bolove svih vrsta.


sokolovo_okoSOKOLOVO OKO

Sokolovo oko donosi sreću, bogatstvo i zaštitu od urokljivog oka. Sokolovo oko daje sposobnost viđenja prave, potpune istine, daje sposobnost praštanja bez ometajućih emocija i smatra se kamenom koji omogučava visoku svjesnost.

Pomaže da budemo iznad problema, gdje se može jasno i nepomučeno vidjeti i suočiti sa situacijama u životu.

Pomaže rast i napredak. Sokolovo oko pomaže kod bolesti očiju, upale, kratkovidnosti, zamora očiju i migrene.


tigrovo_okoTIGROVO OKO

Tigrovo oko kombinuje Zemaljsku energiju sa energijama Sunca, čime stvara stanje visokih vibracija. Tigrovo oko je kamen koji štiti i koji je tradicionalno nošen kao talisman protiv uroka i kletvi. Pomaže pri ostvarenju ciljeva, prepoznajući unutarnje potencijale i podstiće jasnoću namjera.

Ovaj kamen je koristan za prepoznavanje kako svojih tako i potrebe drugih ljudi. Pravi razliku između željnog razmišljanja o nečemu što hoćete i onoga što Vam je stvarno potrebno.

Tigrovo oko lijeći oći i popravlja vid lijeći grlo i reproduktivne organe. Koristan je kod zarastanja slomljenih kostiju.


turmalin_kristalTURMALIN

Turmalin čisti, pročišćava i transformiše gustu energiju u lakšu vibraciju. Uzemljuje duhovnu energiju, čisti i balansira sve čakre i stvara zaštitno polje oko tijela.

Turmalin čisti auru, otklanja blokade, raspršuje negativnu energiju i ukazuje na riješenje za određene probleme. Otklanja svaki osjećaj žrtve i privlaći inspiraciju, saosjećanje, toleranciju i napredak.

Koristan je za lijećenje paranoje i prevazilaženje problema disleksije.

Turmalin je moćan mentalni iscjeljitelj balansira lijevu i desnu hemisferu mozga i transformiše negativne misaone modele u pozitivne.


tirkiz_kristalTIRKIZ

Tirkiz je veoma efikasan iscjeljitelj, koji razgaljuje duh, a tijelu obezbjeđuje blagostanje. Vjeruje se da mijenja boju da upozori na opasnost ili nevjerstvo.

Tirkiz je kamen pročišćenja. Raspršuje negativnu energiju i čisti istu.

Tirkiz je kamen koji daje snagu. Stabilizuje promjene raspoloženja i donosi unutarnji mir. Stimuliše romantičnu ljubav. Odličan kamen za iscrpljenost, depresiju, i napad panike. Fizički pomaže kod bolesti očiju, ublažava infekcije, regeneriše imuni sistem, dobar je za želudac.


KRISTALI I HOROSKOP

OVAN (21.03.-19.04.) -Ametist, Akvamarin, Aventurin, Krvavi kamen, Citrin, Karneol, Rubin, Vatreni ahat, Granat, Jaspis, Rubin.

BIK (20.04.-20.05) -Smaragd, Topaz, Akvamarin, Azurit, Bodži kamen, Dijamant, Rodonit, Selenit, Roze kvarc, Tigrovo oko, Turmalin.

BLIZANAC (21.05.-20.06.) -Turmalin, Ahat, Apatit, Akvamarin, Kalcit, Hrizokola, Citrin, Zeleni turmalin, Tigrovo oko, Topaz, Safir, Hrizopas.

RAK (21.06.-22.07.) -Mjesečev kamen, Biser, Ćilibar, Karneol, Kalcit, Ružićasti turmalin, Rodonit, Rubin, Opal, Vatreni ahat.

LAV (23.07.-22.08.) -Mačije ili Tigrovo oko, Rubin, Ćilibar, Bodži kamen, Citrin, Smaragd, Crveni opsidijan, Gorski kristal, Topaz, Žuti spinel.

DJEVICA (23.08.-22.09.) -Peridot, Amazonit, Ćilibar, Citrin, Rutilski  kvarc, Safir, Sodalit, Okenit, Opal, Mjesečev kamen, Plavi topaz, Karneol, Magnetit.

VAGA (23.09-22.10.) -Safir, Opal, Ametrin, Aventurin, Krvavi kamen, Smaragd, Žad, Zeleni turmalin, Kunzit, Peridot, Mjesečev kamen.

ŠKORPIJA (23.10.-21.12.) -Topaz, Malahit, Apačka suza, Akvamarin, Beril, Ceriot, Dijamant, Topaz, Tirkiz, Rodohrozit.

STRIJELAC (22.11.-21.12.) -Topaz, Tirkiz, Ametist, Azurit, Kalcedon, Malahit, Rubin, Čađavi kvarc, Soladit, Tirkiz, Turmalin.

JARAC (22.12.-19.01.) -Oniks, Ćilibar, Azurit, Karneol, Granat, Zeleni turmalin, Magnetit, Oniks, Rubin, Čađavi kvarc, Tirkiz, Peridot.

VODOLIJA (20.01.-18.02.) -Akvamarin, Ametist, Ćilibar, Bodži kamen, Hrizopras, Labradorit, Magnetit, Mjesečev kamen.

RIBE (19.02.-20.03.) -Mjesečev kamen, Ametist, Akvamarin, Sunčev kamen, Beril, Kalcit, Labradorit, Ahat plave čipke, Beril.

 

Tekst preuzet sa http://www.nebeski-dar.hr/portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice