Quaoar - nesto se dogadja iza ledja Plutona


Astronomi Chad Trujillo i Mike Brown odlucili su svetu objaviti svoje otkrice. Tog dana su, naime, sve svetske novine zabelezile kako u nasem Suncevom sistemu postoji jos jedan novi objekt nazvan neobicnim imenom: Quaoar. Za razliku od ostalih objekata koji su u zadnje vreme pronadjeni iza Plutona, ovaj je vrlo velik, veci i od svih do sada otkrivenih asteroida.

Trujillo i Brown isticu kako su ocekivali da iza Plutona postoji mnostvo objekata slicne velicine, pa cak mozda i vecih od Plutona. No, istovremeno tvrde kako ne misle da bi trebalo Quaoara nazvati novim planetom. Njegov dijametar je 1250 km i po velicini je otprilike jednak Plutonovom mesecu Haronu. Quaoar je toliko velik da kad bi skupili zajedno svih numerisanih asteroida dobili bi volumen koji bi bio jednak njegovom.

Quaoar za razliku od Plutona kruzi oko Sunca prilicno pravilnom putanjom na udaljenosti od 6 biliona kilometara daleko od nas. Kad bi prema njemu krenuli brzinom kojom Space Shuttle kruzi oko Zemlje, trebalo bi vam punih 25 godina da tamo dodjete. Trenutno nije poznato od kakvih se materijala sastoji Quaoar. Pretpostavlja se kako je poput ostalih objekata Kuiperovog pojasa sacinjen od kamenja i leda.

Quaoar je nazvan po imenu boga Indijanaca koji su ziveli na podrucju Los Angelesa prije dolaska belih doseljenika. Quaoar je bio njihovo glavno bozanstvo koje se spustilo u haos i plesom i pesmom od njega ucinilo red, stvorilo Nebeskog oca i Majku zemlju, i kasnije zajedno s njima ostale bogove, sedam divova i sav ostali zivi svet. Nakon uvodjenja reda i stvaranja ovog sveta, Quaoar se povukao i ostavio divovima da odrzavaju ono sto je nastalo. Quaoar je osnovna sila kreacije i usprkos tome sto nosi musko ime, on uistinu nema pola.

Samoinicijativno predlaganje imena Quaoar od strane astronoma koji su ga otkrili narusilo je uobicajene norme imenovanja svemirskih tela i namrgodilo ostale astronome. Naime to veliko telo iza Plutona trebalo je trenutno biti oznaceno samo odgovarajucim brojem. Tek je posebna komisija trebala doneti konacnu odluku o zvanicinom imenu pod kojim ce se ubuduce Quaoar voditi. Trujillo i Brown to nisu postovali, pa je vrlo verojatno da njihov predlog nece biti prihvacen. Osim svega toga samo ime se nikako ne uklapa u postojecu sablonu deljenja imena za objekte oko Plutona.

Niti astrolozi nisu bas previse zadovoljni otkricem americkih astronoma. Ovako veliki svemirski objekt u blizini Plutona ponovno ce dovesti u pitanje njegov opstanak kao planeta unutar Suncevog sistema. Vec dugi niz godina astronomi pokrecu inicijative svrgavanja boga podzemlja s njegovog trona i dodjeljivanja mu uloge samo jednog od brojnih objekata Kuiperovog pojasa. Jasno je da ovakve sklonosti ne idu u prilog statusu Plutona medju astrolozima koji ga prozivaju cak i vladarom znaka Skorpiona. Zar se bas taj Quaoar morao pojaviti? Neka nam zivi Pluton!!!

Ispadne na kraju da Quaoar nikome nije dobrodosao. Za vreme javnog proglasenja svog postojanja on se nalazio na 10. stupnju znaka Strelca. Istovremeno se odmah do njega nalazio i juzni Mjesecev cvor, sto nam daje naslutiti aktivne kontakte s dimenzijama koje izlaze izvan okvira materijalnog. Deseti stupanj Strelca trenutno zauzima i zvezda Antares, jedna od najvaznijih na nebu koje je nad nama. Ova kraljevska zvezda Persijanaca predstavlja samo srce sazvezdja Skorpiona. Kroz istoriju nije dobijala bas preterano pozitivne konotacije, poput: ratovanja, nasilja, prolivanja krvi. Zanimljivo je da su se u sledece tri nedelje nakon objavljivanja vesti o Quaoaru dogodila dva drasticna slucaja izvodjenja masovnih egzekucija nevinih ljudi. Prvo je u igru usao americki serijski ubica koji je sa snajperom ubijao slucajne prolaznike, a nakon toga je sledio i uzasan masakr u moskovskom kazalistu. Spomenimo jos samo kako je sabijski simbol 10. stupnja Strelca: Zlatokosa boginja Fortuna u kazalisnoj predstavi. Fortuna u moskovskoj predstavi nije bila boginja dobre srece.

Kako bi dosli do potpune astroloske simbolike Quaoara trebace pricekati jos nekoliko godina i pregledati njegov polozaj u brojnim kartama. Sada na samom pocetku mogu se tek skicirati neke njegove eventualne karakteristike. Gledajuci simboliku imena koje su mu astronomi posle otkrica predlozili, moze se zakljuciti kako Quaoar aktualizira znacenje indijanske mitologije i u prvi plan dovodi njihovog idola. Poznata je povezanost Indijanaca s prirodom i njihovo protivljenje uklapanju u tokove zapadne civilizacije. Ukratko, Quaoar ce u astroloskim kartama naglasavati slicnu tematiku.

Tema izdvajanja prisutna je i u samoj prici o kreaciji koju Quaoar pokrece. Naime, nakon stvaranja on ostavlja svoju kreaciju i odlazi. Rec je s jedne strane o onome sto se stvorilo, a s druge o krajnjem stupnju otudjenosti. To pomalo moze liciti na Urana, no tu postoje vazne razlike. Quaoar stvara kroz ples i pesmu. Kod njega se naglo izmenjuju Neptunova ekstaza i Uranova potraga za novim prostorom izrazavanja. On je istovremeno umetnik i stranac. Osoba koja se spusta u materijalni svet, ali istovremeno cezne za izlaskom iz njega. Da li se neko seca uspjesnog filma N. Roega pod naslovom "Covjek koji je pao na Zemlju"? Glavnu ulogu stranca u stranom svetu odigrao je David Bowie. U njegovoj natalnoj karti Quaoar se zajedno s Neptunom smestio na ascendentu.

Spomenuto je kako Quaoar izlazi izvan okvira podele na musko i zensko. On je jednostavno osnovna stvaralacka energija. Na planu seksualnosti Quaoar donosi velike promene. Nakon prolazenja Plutona kroz Skorpiona, sirenja pornografije preko Interneta, te AIDS-a koji kao opasnost ulazi u podsvest svakog normalnog gradjanina, sad se suocavamo s novom simbolikom. U igru ulazi androginost, aseksualnost, celibat i sve moguce daljnje permutacije.

Zanimljiv je i podatak o Quaoaru kao principu reda koji uredjuje haos. Nesto kao visa oktava Jupitera. No, tu treba spomenuti kako pri tom uredjivanju cesto treba prvo razgraditi sve sto je nakrivo slozeno. Pogledajte samo sto se dogadjalo neposredno nakon otkrica Quaoara. To ne znaci kako je rec o negativnoj energiji. Sve blize sam dozivljaju Quaoara i Plutona kao zajednickog sistema. Pluton je sirova energija transformacije koja lici na erupciju vulkana. Quaoar je mentalna matrica koja prvo potice na Plutonovu transformaciju, a nakon toga integriše rasute komadice. Kroz americkog serijskog ubicu i rusko kazaliste prikazane su nam dve krajnosti zastranjivanja oba sistema vrednosti. Americko otudjenje pojedinca od drustva, pojedinca koji si uzima za pravo da u ime svog individualizma ubije sve ostale koji ga okruzuju, te rusko otudjenje kolektiva od pojedinaca koji mu pripadaju, situaciju gde kolektiv bescutno ukida pojedincu osnovno pravo na zivot. Apsurd postaje ociglednim i proces razgradnje se neminovno nastavlja.

Quaoar je otkriven na samom ulasku u novi ciklus s Plutonom. U decembru 1996. dogodila se njihova konjunkcija na 4. stupnju Strelca i time zapocelo jedno dugotrajno razdoblje. Oni koji proucavaju mundanu astrologiju pronaci ce u pracenju simbolike Plutona i Quaoara nepresusan izvor vrednih podataka. I za kraj jos jedno pitanje. Na dan 21. 12. 20012. godine zavrsava kalendar Maya. i po razlicitim prorocima ulazimo u novu dimenziju postojanja. Upravo tada Quaoar ce biti na tacki koja oznacava srediste galaksije. Sta bi to moglo da znači?


Izlaz iz ove stranice