Arapska tačka fortuna

brak

Svaki čovek u svom horoskopu ima jednu tačku koja predstavlja njegovu fortunu, latinski sreću. Formulu za izračunavanje tačke fortune otkrili su Arapi, no rado je sagledavana i u zapadnoj astrološkoj praksi, bilo kao dopuna, bilo kao izvor i tumačenje nekog bitnog rešenja u natalnoj karti. Osim ove tačke, koja je najpoznatija, Arapi imaju celi sistem formula (relativno jednostavnih) takozvanih arapskih tačaka, a koja pokrivaju gotovo sva područja života i delovanja. Kad se kod tumačenja nečije natalne karte astrolog nađe u poziciji „vaganja“, tj. kad neki elementi govore za, a drugi protiv određenih događaja, najčešće se tada pogleda pozicija pojedine arapske tačke, i kao važna informacija, uz njenu pomoć, astrolog može odvagati kako će se određena tema razvijati u budućnosti.

Kod svih formula arapskih tačaka, Arapi koriste sistem kruga od 360 stepeni (12 znakova od po 30 st., gde se isti nižu obratno od smera kazaljke na satu), gde se pojedini elementi u formulama lociraju na određeni stepen kruga, a potom se jednostvano izračuna vrednost određene tačke i postavi je se na njeno mesto u krugu.

Ovde ćemo vas uputiti kako do izračunate svoju tačku fortune. Tamo gde ona pada, pojedinac nalazi svoje NAJINTIMNIJE ISPUNJENJE. Tu se oseća sretan, a na tom području mu stvari idu uglavnom s lakoćom.

Formula za izračunavanje tačke fortune je: FORTUNA = ASCENDENT + MESEC - SUNCE, a kao što vidite, u njoj su sadržane tri bitne tačke svačijeg horoskopa.

Ovde možemo dati uputstva, a onda objasniti sve na jednom primeru, ali imate na našem sajtu program za izračunavanje arapskih tačaka.

Primer:
Ascedent je 180 stepeni kruga (ili 0 stepeni Vage)
Mesec je npr. 20 stepeni kruga (ili 20 stepeni Ovna)
Sunce je 357 stepeni kruga (ili 17 stepeni Riba)

F= 180 + 20 - 327 = 200 - 357 = - 107 !

Ukoliko je dobijeni broj negativan, onda mu se dodaje 360 stepeni.
Znači u ovom primeru: 360 - 107= 253, a to je 240+13 => 13 st. Strelca
Kada je dobijeni broj veći od 360, tada se oduzima 360 stepeni.

Tumačenje Fortune već je posebna priča. Ovim računom videćete u koji znak pada vaša Forutna, pa ćete već prema uobičajenom opisu znaka znati prepoznati koje pripadajuće vrednosti i osobine kod vas potiču razvoj, idu vam lakše ili vas usrećuju. Npr. u ovom slučaju jasno je da ovu osobu ispunjava mnogo tog karakterističnog za Strelce – sloboda, nezavisnost, ideali, pravednost, putovanja, deleke filozofije, univerzalnost. Pa kad izračunate, pročitajte nešto o opisu pojedinog znaka na našoj stranici i dosta toga ćete prepoznati kao svoju sreću.

Ako znate raspored 12 polja svoje natalne karte, znaćete ne samo znak u koji pada vaša Fortuna, nego i u koje polje horoskopa, pa možete povezivati i otkrivati dalje. Npr. ako pada u 7. polje, vi ste najsretniji uz partnera - ne volite biti sami , ako pada u 10. polje, najviše vas ispunjava karijera i napredovanje, itd.

Oni koji se budu malo bolje pozabavili ovim računom i kad prođu više primera, sigurno će primetiti da ljudi čiji je razmak od Sunca do Meseca manji od 90 st., a da je Mesec u znacima ispred Sunca, imaju naglašene lične mogućnosti. Oni pak kojima je isti razmak oko 180 (a to su uvek oni rođeni za vreme Punog Meseca) – njima je partner jako važan, oni pak kojima je razmak oko 270, njima je važna karijera.

Onima kojima je fortuna, npr na istoj tačci gde i ascedent, znači da su mesec i sunce ili u konjukciji ili su na istoj udaljenosti od ascedenta.

Ako vam objašnjenje zvuči malo složeno, ne brinite, kad izračunate prvi primer uspešno, dalje će vam ići sve lakše. Uz pomoć ove formule možda ćete otkriti gde se nalazi vaša sreća ili gde vas prate sretne okolnosti u životu.

Kako se ona posmatra u odnosu na ostale pojave i tehnike? U svakom slučaju možete kombinovati svaku arapsku tačku sa svakom tehnikom, bilo da je to direkcija, progresija, tranzit. Da, jako je bitno koja planeta i kakav aspekt gradi s Fortunom.

Da biste pristupili programu za izračunavanje fortune, morate prvo uneti svoje podatke.

Nazad