Share to FB




April, mesec većih preokreta - ili najave budućih preokreta

U travanj ulazimo sa najšaljivijim danom u godini, prvim aprilom. To je dan kada se ne smijemo ljutiti niti zamjeriti raznorazne smicalice i šale. Nadajmo se da će tako ostati tokom cijelog travnja.
Također u travnju imamo određene promjene u odnosu na prijašnji mjesec; Venera je zadnjeg dana ožujka ušla u sideralni znak Vodenjaka i tu će ostati do 27. travnja. Mars je zadnjih dana ožujka u svom retrogradnom kretanju ušao u Djevicu i tako će ostati tokom cijelog travnja.

Travanj je ipak najzanimljiviji po prvim ovogodišnjim pomrčinama. Prva pomrčina je pomrčina Mjeseca i desiti će se u jutarnjim satima 15. travnja. Kao i sve prošlogodišnje pomrčine i ove pomrčine u travnju će se odvijati na osi između znakova Ovna i Vage. Ako imate važne položaje u ovim sideralnim znakovima posebno trebate pripaziti na dane pomrčine.
Sljedeća pomrčina tokom travnja je pomrčina Sunca koja se odvija 29. travnja također u jutarnjim satima u sideralnom znaku Ovna (četrnaesti stupanj).

Ožujak smo ispratili sa mladim Mjesecom u Ribama i ulaskom Venere u Vodenjak.
Sljedeći mlad Mjesec je zadnjih dana travnja u znaku Ovna. Sunce također polovicu travnja provodi u znaku Riba, a zatim u Ovnu. Pojavljuje nam se tema smjene između Riba i Ovna. Ovan je kao prvi znak zodijaka pokazatelj novih početaka, nove mladosti i inventivnosti. To se dobro slaže sa proljećem koje je također doba buđenja iz zimskog sna.

Ribe su zadnji znak zodijaka i predstavljaju kraj jednog ciklusa, Ovan predstavlja početak novog ciklusa. Sudeći po tome travanj je period kada definitivno završavamo sa nekim dotrajalim obrascima i počinjemo nove životne procese.

Ovogodišnja (ali i prošlogodišnja također) pojava pomrčina upravo ovdje može govoriti o preokretima ili revolucijama koje se mogu odvijati tih dana ili u periodu između dvije pomrčine. Da li će to biti osobne ili kolektivne promjene ostaje da vidimo, ali potencijal je tu. U pokušaju da pokrenemo nove stvari i odredimo nova usmjerenja još uvijek nas sprječavaju mentalna nestabilnost i duhovna neosviještenost ili jednostavno rečeno karakterne mane.

Tijekom pomrčine Mjeseca i neposredno prije i poslije tog trenutka (15. travanj) općenito se može očekivati zbunjenost i mentalna nestabilnost. Neodlučnost i nedefiniranost ciljeva i prioriteta ili nejasnoće u odnosima i komunikaciji mogu biti teme koje će nam se provlačiti kroz život u tom periodu. Zbog svega toga atmosfera može postati napeta, ljudi bezosjećajni i grubi ili zbunjeni i neodlučni. Osjećaj može biti istovremeno intenzivan, sa snažnom željom da promijenimo situaciju, ali istovremeno beznadan, ograničen sa mnogim sputavajućim okolnostima i suočavanjima sa rezultatom lažnih obećanja.

Pomrčina Sunca odvija se u sideralnom znaku Ovna te tada (29. travnja te neposredno prije i poslije pomrčine) možemo očekivati eskalaciju želje za promjenom koja u nekim navratima može biti čak i eksplozivna te teška za kontrolirati. Iako su ovo trenuci preokreta koji pokazuju što se treba promijeniti ipak je energija pomrčina intenzivna i zbog toga se tada izuzetno lako može ispasti iz ravnoteže i biti povučen nekontroliranim i stihijskim željama, poput djelovanja u afektu kada nismo svjesni sebe. Zato se tokom ovih dana mogu dešavati sukobi i prepuštanje potisnutim negativnim emocijama te željama.

Općenito se preporuča da se na dane pomrčina i tri dana prije i poslije pomrčine ne donose važne životne odluke. Naravno neke odluke ne možemo izbjeći i u tom slučaju nemamo izbora te odluke moramo donijeti. Ali ako postoji mogućnost izbora ipak je dobro sačekati sa važnim odlukama i donijeti ih nakon nekoliko dana.

Venera u tranzitu kroz Vodenjak predstavlja želju za umrežavanjem, djelovanjem unutar kolektiva, zajednica, udruga i slično. Tokom travnja važno će biti povezivanje i razvijanje svijesti o kolektivu.

Znak Vodenjaka opisuje orijentiranost na velike grupe ili socijalne pokrete, ustanove, udruge i slično. Venerin tranzit kroz znak Vodenjaka predstavlja privlačnost prema udruživanju i određeni interes u umrežavanju. Prisutna će biti želja ka zauzimanju visokih mjesta u takvim umreženim socijalnim pokretima, ali i svjesnost da mreža nema centra te je stoga prirodnije biti pomagač i karika koja drugima omogućava nesmetan rad i napredak nego vođa koji zahtijeva odanost podanika.

Venera u Vodenjaku govori o eksperimentiranju i razmišljanju izvan okvira u smislu ljubavi i romantike. Ovakva Venera privlači svojim otvorenim, progresivnim i radikalnim umom koji se neće podvrgnuti tradicionalnim pravilima. Ovaj travanj je mjesec „pobunjenika“ u ljubavi. Prijateljstva i jaka mentalna povezanost u ljubavi su vrlo bitne stvari ovog mjeseca. Ovakva Venera također govori o tome kako je pomalo teško ili neugodno izraziti duboke emocije. Također potrebni su nam nezavisnost i sloboda tako da neka tradicionalna shvaćanja odnosa neće biti baš primjenjiva ovog mjeseca.

Trebamo se cijeniti zbog „neobičnosti“ ili “posebnosti” i tada je moguća istinska ljubav.
Vladar ovog znaka je S.M.Č., a sekundarni vladar je Saturn. Zbog trenutnog Saturnovog utjecaja na Veneru izvana sve treba izgledati „službeno“, odnosno brak i ljubav trebaju biti gledane sa tradicionalističkog trona uzvišene funkcije u društvenoj strukturi. No, ako pobliže upoznamo ovu Veneru u Vodenjaku vidjeti ćemo da je ona istinski privržena „otvorenim mrežama“, odnosno slobodnom druženju i nesputanom sklapanju poznanstava. Vodenjak je ipak inventivan revolucionar koji voli pomicati granice. “Pomicanje granica” i čak eksperimentiranje sa one strane granice je nešto što bi se moglo očekivati u ljubavi tokom travnja.

Merkur će od 4. travnja biti u znaku Riba, ostati će tu do 20. travnja, a od tada je u znaku Ovna. Ribe su znak Merkurove debilitacije što znači da se intelekt pogubio u bespućima oceana imaginacije, filozofije, umjetnosti ili religije. No, mnogi su velikani imali upravo ovakav položaj u svojim natalnim kartama (npr. Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, William Shakespeare) što je dokaz da debilitirani Merkur može dati vrhunske umove koji svojim intelektom mogu shvatiti (i što je najvažnije jasno i precizno komunicirati o tome) ono što je racionalnošću i logikom teško ili nemoguće objasniti.

Ovakav tranzit daje mogućnost spajanja dvaju svjetova, materijalnoga i duhovnog. Potrebna će nam biti velika doza koncentracije i sposobnost da otpustimo vezanosti (ograničenosti) na detalje, površnost, logiku i racionalnost. S druge strane ne bi trebali biti zavedeni obećanjima ideala ili maštovitim snovima koji nemaju nikakvu podlogu. Ribe su dualni znak i u trenutku tranzita racionalnog Merkura ovim djelom neba trebati ćemo uspostaviti ravnotežu između mašte i logike. Možda ćemo tokom ovog mjeseca ispasti pomalo budalasto u pokušaju ostvarenja svojih želja, ali koga briga… ponekad treba riskirati da ispadnemo neshvaćeni zato što vjerujemo u svoje ideale.
Nakon 20. travnja situacije su već drugačije i element racionalnog intelekta nalazi se u vatrenom znaku Ovna koji je pionir i kompetitivni osvajač. To znači da bi moglo nedostajati strpljivosti i tolerancije. Zbog utjecaja južnog Mjesečevog čvora na ovaj tranzit trebati ćemo otpustiti kompeticiju i pronaći ispunjenje u zajedništvu i suradnji. To je težište i žarište već neko vrijeme, a pomrčine tokom travnja će jasno pokazati sve ono što je skriveno iza fasade. Drugi dio travnja je dakle poprilično napet zbog ovih zahtjeva.



Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice