Divinacije s runama


Za početak evo par načina divinacije koje koristim....

1.Divinacija jednom runom Ova metoda se koristi pri trazenju kratkih i preciznih odgovara na jasno postavljena pitanja. Cesce se koristi kao subjekat pri meditaciji. Izvodjenje: Koncentrisite se na odredjeno pitanje.Izvucite jednu runu iz špila i pogledajte je. Odgovor koji dobijate na ovaj nacin je uglavnom da ili ne. Veoma retko se desi da vam runa da neko objasnjenje. Ukoliko runa koju ste izvukli nema nikakve veze sa vasim pitanjem postavite neko drugo ili sacekajte neko vreme.

2.The norns ( divinacija sa 3 rune) Ova metoda je korisna pri davanju rešenja na odredjene probleme i dobijanju uvida u blizu buducnost. Kolicina informacija koju dobijete zavisi od vremena koji provedete proucavajuci rune i kolicine znanja koje posedujete o njihovim znacenjima. Norne su bile boginje sudbine, Urdh – boginja proslosti,Verdhandi – boginja sadaasnjosti,i Skuld – boginja onoga sto tek dolazi. Izvodjenje: Izvucite jednu runu i polozite je sa licem nagore.Ova runa predstavlja prvu Nornu – tj dogadjaje iz proslosti koji su znatno uticali na vas zivot. Izvucite drugu runu i polozite je kraj prve.Druga Norna tj runa predstavlja vase trenutno stanje,govori vam o izborima koje morate doneti. Treca Norna,koju polazete pored prethodne dve,je najkompleksnija za shvatiti.U nekim slucajevima ona predstavlja zacrtanu covekovu sudbinu a ponekad opet samo trenutno resenje vase situacije. Da bi ste odredili sta ona znaci za vas moracete da se vodite iskljucivo instinktima.

3.Rimski metod divinacije. Ovaj metod veoma je slican prethodnom(divinaciji sa tri rune) sa par malih izmena. Rune moraju obavezno biti napravljene od drveta neke plodne vocke. Takodje za svaku divinaciju morate imati nove rune. Izvodjenje: Prostrite belu plahtu na pod. Rune uzmite u ruke i zatim ih razbacajte po plahti. Na taj nacin budite boga Odina. Bez gledanja izaberite tri rune. Postupak koji sledi jednak je vec gore opisanom.

4.Divinacija sa 9 runa. Najkompleksniji i najzahtevniji vid divinacije. Daje vam precizan uvid u vase trenutno stanje,u psihu i mogucnosti. Pokazuje vam stazu kojom cete hoditi u buducnosti. Pre nego sto krenemo sa ovim ritualom, treba reci da nije obavezno da ga izvodite sa samo sa brojem 9. Mozete ga izvoditi sa bilo kojim vecim brojem koji vas privlaci. Ali imajte u vidu da je 9 magicni broj u mitologiji Norna Izvodjenje: Izaberite 9 runa i drzite ih neko vreme u rukama( koncentrisite se na pitanje ukoliko ga imate). Zatim ih razbacajte po podlozi. Citanje runa krece od one koja se prva okrenula licem nagore. Prva runa oznacava vase trenutno stanje i okolnosti koje su dovele do istog. Rune koje leze u centru ili blizu njega ,su najvaznije dok su one pri ivici samo prolazni faktori. Rune koje se doticu ili padnu jedna preko druge predstavljaju cesto jedno,ili ako ne onda su usko povezane i nadopunjuju se. Rune koje su pale sa licem nadole imaju obrnuto znacenje. (ali njih ne okrecite i ne gledajte sta predstavljaju..ne josh)
Rune koje naprimer nisu pale u granicama vase “radne” povrsine imaju vise znacenja. Neki ljudi ih smatraju extremno vaznim dok ih neki ignorisu. Od vase intuicije zavisi hocete li ih proucavati. Nakon sto ste pogledali i zapamtili rune koje su pale licem nagore,okrenite ih. Zatim bez ikakvog menjanja rasporeda,okrenite licem nagore one koje su do tada lezale licem nadole.One predstavljaju vasu buducnost. Daju vam uvid u mogucnosti koje ce vam biti ponudjene.

5.Divinacija na tlu. Ovog puta ritual se izvodi sa stapicima na kojima su ucrtane rune. Potrebna su 24 stapica. Jednostavno ih izmesajte i bacite u vazduh da se sami razbacaju po zemlji. Citanje se vrsi iz polozaja u kojem se nadju. Npr ako se dodiruju, onda se njihova znacenjna nadopunjuju. Ako se dva stapica ukrste onda se znacenja sukobljavaju. Ova metoda zavisi mnogo od vase maste i izbora

Divinacija sa 5 runa. Izaberite 5 runa iz seta,nasumicno I poredjajte ih po podlozi u ovom obliku. Okrenite ih licem nadole. 3 2 1 5 4 ***Napomena.....runa Br 1 treba da bude u sredini,Runa 3 iznad rune 1 a runa 4 ispod rune 1.
3 horizontalne rune predstavljaju proslost,sadasnjost i buducnost. Okretanje rune krenite od broja 1. Ona ce vam prikazati vas problem u pravom svetlu. Često ukazuje I na stanje vaseg uma. Divinacija runama ne moze se izvoditi dok ne ocistite um od negativnih misli (zato je pre svakog rituala dobro meditirati, ali nije obavezno). Ukoliko vam runa ne odgovori na pitanje to samo znaci da treba prvo da se ocistite negativne energije. Zatim okrenite runu 2.Ona predstavlja proslost,ide u koren vaseg problema i objasnjava uzroke. Zatim okrenite runu 3. Ta runa se naziva I runa pomoci. Ona vam pokazuje stazu spasenja. Ukoliko se ona ne poklapa sa pitanjem,ukazuje na los uticaj okoline na vas. Na lose savete ili lazne prijatelje koji vas okruzuju. Runa 4 odlucuje koji aspekti vaseg problema mogu biti promenjeni i prihvaceni a koji ne. Runa 5 je rezultujuca runa. Ona daje uvid u konacno razresenje problema. Ima moc gledanja 3 meseca unapred.

Odinova divinacija sa 9 runa
U prici Hávamál Odin visi na drvetu (najverovatnije Yggdrasil-u), 9 dana i noći. Prvih 6 predstavlja samog Odina a poslednja 3 njegovo koplje, Gungnir. Rune 1 i 5 predstavljaju Odinove noge. 2 i 6 ruke. 3 telo i 4 glavu. Koplje cine rune 9,8,7. 1 i 2 predstavljaju aspekte iz proslosti koji su uticali na aktuelni problem Runa 1 sakrivene uticaje a 2 vaš stav ka tim proslim dogadjajima. Rune 3 i 4 predstavljaju trenutno vladajuce sile. 3 predstavlja skrivene sila a 4 vaš stav prema njima. Rune 5 i 6 su rune konacnog ostvarenja cilja. 5 je runa skrivenih uticaja , prepreka i odlaganja ostvarenja konacnog cilja a 6 pokazuje vash stav prema konacnom cilju. I nakraju, Odinovo koplje, predstavlja moći koje imate ili su vam potrebne za resavanje prethodne tri stavke. Runa 7 se odnosi na rune 1 i 2 Runa 8 na rune 3 i 4 Runa 9 na rune 5 i 6
Još jedna stvar........da ne bude zabune. Ne zamerite, ali WYRD RUNA iliti još zvana Blank ili Odinovom runom NE POSTOJI!! Nema preciznih istorijskih dokaza da je ona ikada postojala. Chak ni u pisanju ona se nikada nije pojavila. Oni koji je koriste kazu da predstavlja zlu kob i nesrecu. Nastala je tek 1980 ( ili 1982 nisam sigurna ), od strane Ralfa Bluma ( The book of runes ), te se stoga ne bi trebala koristiti u divinaciji. Znači kada pravite rune...ne pravite ovu jer je nepotrebna!

portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice