Opis i značenje runa

Prema legendi Rune su nastale kada se Odin, gospodar smrti i ponovnog rođenja, objesio naglavce o veliko drvo svijeta, Yggdrasil, na devet dana i noći kako bi shvatio Rune. Rune su se razvile u nordijskim, germanskim i anglosaksonskim kulturama i služile su kao abeceda i serija religijskih simbola.Ti narodi su se služili Runama prije dolaska kršćanstva koje ih je pokušalo iskorijenti. Riječ "rune" je vezana za nordijsku riječ "run" što znači tajna, njemačku riječ "raunen"- šaptati. Svaka runa, osim što predstavlja određeno slovo abecede, služi i kao oznaka za određeni objekt što vodi do dubljih značenja. Nordijska abeceda se zove Futhark po zvukovima prvih šest znakova. Postoji nekoliko varijanata runske abecede tj. Futhark-a. Stariji Futhark se sastoji od 24 znaka podijeljena u 3 skupine (Aett-i). Svaki Aett sastoji se od 8 runa: Freyov Aett (Frey-bog plodnosti), Hagalov Aett, Tyrov Aett (Tyr- bog rata). Tim runama dodana je i jedna posebna neispisana runa- Wyrd.

IZRADA RUNA Rune je poželjno izraditi vlastoručno jer će tako na njih preći energija osobe koja ih izrađuje. Rune treba napraviti od prirodnog materijala, uzetog ili iz zemlje (glina) ili od zemlje (drvo). Ako odlucite da ih bojite, to treba raditi sa prirodnim i tradicionalnim bojama. To su: crvena za energiju (najefektnija za muskog shamana); zelena za rast (uglavnom koristena od zenskih shamana i Wicca); ili plava - boja Odina, teutonskog Boga runskog znanja. Prilikom izrade važno je usredsrediti se na značenje Rune koju izrađujemo. Rune izrađujemo ucrtavanjem ili urezivanjem u drvo ili kamen. Ako ih ucrtavamo preporučuje se crvena ili plava boja. Najbolje je da su približno iste veličine kako bi se izbeglo podsvesno povezivanje oblika Rune s njezinim značenjem. Rune se drže u platnenoj torbici, takođe Vam je potreban komad platna na kojem ćete bacati rune (tradicionalno se se koristi platno bele boje).

BACANJE RUNA Svaka Runa ima svoje jedinstveno značenje uslovljeno njezinom pozicijom u postavi i povezanošću s drugim Runama. U starim vremenima je postojao običaj da se prizove jedan od bogova - zastitnika runa, Odin ili Freyja, pre početka obreda. Postoji nekoliko različitih načina bacanja Runa. Mogu se položiti licem okrenute prema površini na kojoj bacamo Rune. Tada ih se lagano rukom zarotira u smeru kazaljke na satu. Pri tome smo koncentrirani na pitanje koje postavljamo Runama. Rune vam nikada nece odgovoriti sa "da" i "ne", pa zato izbegavajte takva pitanja. Izvlačimo ih jednu po jednu u pozicije kao što su Keltski križ, Sigel, Peorth, Križ...Osim navedenog načina izvlačenja, možemo ih izvlačiti i direktno iz vrećice u kojoj ih držimo. Ravnajte se po osečaju i izvucite onu koja vas privuće. Snaga Runa dolazi iz Vas što je važnije od samog rituala. Rune nemaju neko specifično značenje već ono koje im Vi odredite. Sledeće je samo moja interpretacija do koje sam došla u drugim vodičima ili iz vlastitog iskustva Ovih 8 runa pripadaju bogu plodnosti Freyu i povezane su sa stvaranjem sveta, bićima koja ga nastanjuju i bogovima. Rune u ovom aettu imaju efekt pokretanja događaja i označavaju osnovne stvari u životu- novac, zdravlje, sukob, inteligenciju, kontrolu, znanje, ravnotežu i užitak.

FEOH, FEHU Značenje: označava stoku koja je u ranim društvima bila merilo bogatstva, prosperitet, novac, emotivno i duhovno bogatstvo, ciljevi, plodnost Magijska upotreba: za novac, promociju, posao, nalaženje posla, postizanje ciljeva, započinjanje novih poslova.
Povezanost s mitovima i bogovima: Frey, Brisingamen, Gullveig, Dwarfs, Sigurd i Otterovo zlato
Analiza: Feoh je sve ono što mislimo da tražimo i što najčešće ne pokazuje sličnost s onim što ćemo eventualno naći. To je takođe i naš dom, jer nakon svih lutanja osećati ćemo potrebu za toplinom doma i porodicom. Feoh nas podseća da, pre spiritualnih putovanja, moramo biti sigurni u našim fizičkim situacijama. Isto tako uključuje i snagu i naporan rad koji dovodi do bogatstva. Feoh je runa boga Freya (bog plodnosti, koja je takođe jedan oblik bogatstva).

UR, URUZ Značenje: energija, strast, vitalnost, instinkt, fizička jakost, izdržljivost, hrabrost, divlja snaga, seksualnost, plodnost, nesvesno, primitivna svest, iracionalno, dobro zdravlje, šamanska iskustva, može označavati i izazov koji vodi do velike promene
Magijska upotreba: za jačanje volje, povečanje seksualne energije i potencije, pomoć u lovu Povezanost s mitovima i bogovima: Ullr, Loki, Odin (kao šaman)
Analiza: Označava tura (bizon koji je živio na području cele Europe, a izumro je 1627.god.). Prema pričama bio je malo manji od slona, te je imao rogove dugačke oko 6 stopa koji su bili visoko cenjeni kod Germana kao rogovi za piće. Slike turova su pronađene u neolitskim pećinama i veruje se da je upravo lov na tura imao obredno značenje u inicijaciji dečaka u svet odraslih muškaraca. Dečak koji je ubio tura time je dokazao da je muškarac i samim time iniciran u prvi nivo misterije - svest da je izvor života smrt. Runa ur označava divlju životinju što je opozicija runi fehu (domaće životinje). Ur predstavlja i svest o smrti i našoj prolaznosti. Energija ove rune je sirova, snažna, to je čista, iskonska vatra.

THORN, THURISAZ Značenje: snaga ljudske podsvesti, preterana ljutnja i požuda
Magijska upotreba: pomoć u učenju i meditaciji, samodisciplina, rešavanje loše životne situacije Povezanost s mitovima i bogovima: Loki, Divovi
Analiza: Bezgranična energija thorna može se koristiti za dobro ili za haos. Negativan događaj u životu može i doneti važnu životnu lekciju. Divovi su zli i destruktivni prema bogovima Aesira, ali oni donose promenu i čist put za novo doba. Thorn je jasan falični simbol- on može probosti, ubosti i nauditi, ali i zaštiti. Predstavlja snage ljudske podsvesti.

ANSUR, ANSUZ, OS Značenje: mudrost, autoritativna figura, vođa, duševna i telesna ravnoteža, pravda, znanje, razum, komunikacija, proročanstva, poučavanje, dobar savet, kontrolirana, kreativna, božanska snaga
Magijska upotreba: za donošenje mudrih odluka, uspeh
Povezanost s mitovima i bogovima: Odin Analiza: Ansur- izgovorena božja riječ. Ova runa predstavlja sirovu energiju rune ur obuzdanu disciplinom i iskustvom rune thorn. Ansur se veže uz Odina, boga mudrosti i rata, koji putuje između svetova na svom osmonogom konju Sleipniru. Odin je naučio lekciju prvih triju runa i stekao mudrost, ali to je samo još jedan početak. U ovoj runi postoji određeni manjak saosećanja. Odin sedi visoko iznad ovog sveta, gledajući i odlučujući sa svog prestola, ali on još uvek ne razume svoje ljude i samog sebe. On još uvek treba tu emocionalnu povezanost kako bi postao veliki vođa.

RAD, RAIDO Značenje: putovanje, promena, sudbina, izazov, životna lekcija, napredak, kotač života, duhovno traženje
Magijska upotreba: zaštita za putnike, olakšavanje promena
Povezanost s mitovima i bogovima: Norne, Sigurdovo putovanje
Analiza: Rad predstavlja životni put neke osobe i njegov uticaj na druge puteve. Ti putevi su povezani s sudbinom kojom u nordijskoj mitologiji upravljaju Norne, tri sestre koje žive u blizini prvog korena Yggdrasila. One ga zalivaju vodom iz bunara Wyrd. Norne okreću sudbinu bogova i ljudi. Rad nam poručuje da iako izgleda kao da smo postigli naše ciljeve (ansur), život i promene se nastavljaju i moramo uvek ići napred. Završićemo tamo gde smo i počeli, ali na višem nivou i s boljom perspektivom. Putovanje ustvari nikad ne završava.

CEN, KEN, KENAZ Značenje: svetlo, vatra, videti, znati, razumeti, rešenje problema, mudrost, prosvetljenje, kreativnost, inspiracija
Magijska upotreba: za kreativnu inspiraciju, pomoć u učenju, plodnost, otklanjanje teskobe i straha
Povezanost s mitovima i bogovima: Mimir, patuljci, Muspellheim
Analiza: Škotski glagol "ken" znači znati, razumeti, videti i u tom smislu treba i tumačiti ovu runu. Svetlo u tami uključuje ezoterično duhovno prosvetljenje. Slika osobe koja nosi baklju, predstavljajući muški element vatre i zraka, ulazi u pećinu gde dolazi u dodir s ženskim elementom zemlje i vode. Ovo udruživanje muškog i ženskog elementa rezultira rađanjem novih ideja.

GYFU, GEBO Značenje: poklon, davanje, partnerstvo ili sjedinjene u ljubavi ili poslu, venčanje, velikodušnost, neočekivana sreća
Magijska upotreba: za pronalažanje i jačanje ljubavne veze, plodnost, za sreću, označavanje poklona ili ponude Povezanost s mitovima i bogovima: Sigurd i Brunhilda; Aesir i Vanir Analiza: Gyfu je runa povezanost, posebno povezanosti među ljudima.
Sve do ove rune naš put se nije susretao s drugim putevima. Ovde dolazimo do tačke kada se naš put ukršta s drugim putevima i dopušta nam da uspostavimo vezu s drugima. Te veze jačaju razmenjivanjem poklona. Gyfu se u davna vremena koristio kao simbol međusobne povezanosti, poljupca. Ova runa znači poklon čije prihvačanje nameće obvezu primatelju jer u nordijskoj kulturi poklon je uvek zahtevao uzvratni poklon. Poklon razmijenjem među ljubavnicima, kao prsten, simbolizira njihovu povezanost.

WYN, WUNJO Značenje: slava, ostvarivanje ciljeva, veselje, nagrade, zadovoljstvo, saradnja i druženje s drugim ljudima Magijska upotreba: za uspeh , motivaciju, ostvarivanje ciljeva Povezanost s mitovima i bogovima: Baldr, Asgard Analiza: Wyn kao zadnja runa prvog aetta, predstavlja kraj jednog ciklusa i početak sledećeg. Vrlo pozitivna, stabilna runa, predstavlja mesto u kojem ljudi žele odmoriti tokom svog putovanja životnom stazom. Hrišćanski pesnici je uspoređuju s nebesima, rajem, ali ustvari je povezanija s paganskom Valhallom jer taj raj nije stalan. Kao blagostanje rune fehu, slava wyna je samo iluzija. Postigli smo uspeh na samo jednom nivou i još uvek postoji puno lekcija u životu koje moramo naučiti. Wyn nam omogućava da zastanemo, odmorimo od putovanja, "napunimo baterije" i pripremimo se za povratak na životnu stazu koja nas vodi dalje u nepoznato. Omogućava nam da vidimo šta sledi, što bi se mogli desiti na putu, ali ako prerano pokušamo to dostići ili dohvatiti, samo će nam "iscuriti" kroz prste.
http://www.anita.f2o.org/rune.htm

HAGALOV AETT Neki autori ovaj aett povezuju s Hel (Hella), nordijskom boginjom mrtvih koja živi u Svetu tame- Niflheim ili Helheim. Drugi ovaj aett povezuju s Heimdallom, bog koji čuva i promatra, sa toliko razvijenim sluvom da može čuti kako raste trava na livadi i runo na ovci. Rune ovog aetta su povezane s energijom kojom čovek ne može vladati. One predstavljaju snage kao što su Norne, vreme, Wyrd i duhovni razvoj.

HAGAL, HAEGL, HAGALAZ Značenje: nagli gubitak, uništenje, karmičke lekcije, drastične promene, ograničenje, prekid, kašnjenje, potpuna promena smera, bolest, patnja
Magijska upotreba: uklanjanje neželjenih uticaja
Povezanost s mitovima i bogovima: Ragnarok, Loki, Divovi
Analiza: Ideja uništenja starog kao neophodnog da bi izraslo novo, kao u nordijskom mitu o Ragnaroku, je vrlo važna za razumevanje ove rune. Runa hagaa se nalazi između kena (vatra) i isa (led), podsečajući nas na nordijski mit o nastanku sveta i kreativnom potencijalu koji leži između te dve suprotnosti. Kao karta Kule u tarotu, hagal je negativna runa samo ako je tako odlučimo promatrati i odbijamo učenje lekcije koju ona nosi. Kako se ova runa nalazi na početku drugog aetta, ona označava i početak i kraj, izbacujući nas iz sigurnosti wyna. Ona je slična životnoj situaciji u kojoj kad nešto ide savršeno, možete očekivati da će Vam sudibna zadati jedan zdrav udarac u glavu samo da bi proverila da obračate pažnju. Ovaj božanski poziv na buđenje se događa često u životu, ali često je pogrešno tumačen kao božanska kazna. Nažalost, takvi događaji će se ponavljati sve dok osoba ne shvati njihovu lekciju.

NYD, NAUDHIZ Značenje: potreba, odgovornost, teškoća, nesreća, iskustvo na kojem se uči, ustrajnost, unutarnja snaga, strpljivost Magijska upotreba: predstavlja potrebu za ispunjenjem Povezanost s mitovima i bogovima: Freyr i Gurd, Otterovo zlato Analiza: Nyd je podsetnik da sve nije onako kako bi trebalo biti. Bez obzira koliko imate, nikada nije dovoljno i postoji stalna želja za još nečim boljim. Nyd predstavlja neravnotežu između želja i mogućnosti. Način na koji će ta situacija biti rešena uticaće na ostatak životnog putovanja. Nyd nam poručuje da preispitamo svoje vrednosti i prioritete i vraća nas natrag na put ka vlastitoj sreći. Znamo da smo na pravom spiritualnom putu kad radimo one stvari koje nas najviše usrećuju i ispunjavaju. Ova runa nam pomaže da učinimo prvi korak na tom putu dajući nam do znanja da smo skrenuli s njega. U kombinaciji s ostalim runama, nyd utiče tako što uzrokuje događanje.

IS, ISA Značenje: led, neaktivnost, blokada, stagnacija, povlačenje, odmor
Magijska upotreba: za zaustavljanje procesa
Povezanost s mitovima i bogovima: Nifelheim
Analiza: U stara vremena Nordijcima je is (led) bio bitan dio svakodnevnog života. Prijetio je njihovim usevima i brodovima gotovo kroz celu godinu, ali je isto tako bio prihvaćen kao simbol stvaranja. Vatra je topla i ugodna, ali mora biti uravnotežena zimskim smrzavanjem kao što je rođenje uravnoteženo smrću. Is predstavlja period odmora pre aktivnosti. Is odgađa planove za pogodnije razdoblje, otklanja žestinu iz sukoba, podrazumeva hlađenje osećaja. U postavi s drugim runama ona odlaže, smrzava učinak drugih runa.

GER, JERA Značenje: godina, žetva, promena, potpuni ciklus godišnjih doba, nagrada, produktivnost, prirodna plodonosnost, kretanje, prirodni razvoj
Magijska upotreba: ona donosi promenu, za plodnost i rast
Povezanost s mitovima i bogovima: Sif, Thor, Freyr, Granni
Analiza: Drevni seljak nije trebao kalendar da mu kaže kada treba saditi ili vremensku prognozu kako bi znao kada će padati sneg. Godišnja doba bila su deo njegovih kostiju i krv, i njegova egzistencija je zavisila o prilagođavanju promenama. Ger prati runu is kao što proleće prati zimu. Led je razbijen, kotač se pokrenuo i stvari se opet idu napred kako bi i trebale. Ova runa razbija celi set negativnih runa s kojima je započet ovaj aett. To nije postignuto bežanjem od leda i borbom protiv nepravedne sudbine, već učenjem iz iskustva i jednostavnim čekanjem. Oluje dođu i prođu, ali sunce je uvek tu i život je uglavnom lep. Uživajte dok možete. Ger je runa uzroka i posledice, a povezana je i s idejom pravde.

EOH, EIHWAZ Značenje: završetci, promena, inicijacija, borba sa vlastitim strahovima, smrt, transformacija
Magijska upotreba: da donese promjenu, da olakša životnu tranziciju Povezanost s mitovima i bogovima: Hel, Yggdrasil
Analiza: Drvo tise je od davnina u severnoj i zapadnoj Evropi bilo povezivano s runama, magijom i smrću. Jedan od razloga za tu asocijaciju je i to što je tisa crnogorica (ona se uspešno bori s zimom i smrću), njene crvene bobice simbolišu krv života, ima vrlo dugačak životni vek. Sađenje tise na groblju je predhrišćanski običaj.
Eihwaz je trinaesta runa futharka i označava njegovu sredinu. Interesantno je i to što je trinaesta karta u Tarotu takođe smrt. Ehwaz je prolaz kroz koji moramo proći kako bi ušli u svet boginje Hel i tamo stekli znanje i prihvaćanje vlastite smrtnosti. Ovog procesa se ne treba bojati jer svi moramo proći kroz njega ako želimo svladati najdublje strahove i steći mudrost koja se ne može naučiti iz knjige. Životna mudrost dolazi iz iskustva. Eihwaz predstavlja vrata mudrosti koja se nalaze između života (jera) i ponovnog rođenja (pertho).

PEORTH, PERTHO Značenje: ponovno rođenje, misterija, magija, novi početak, proročanstva, plodnost
Magijska upotreba: plodnost, olakšavanje poroda, pomoć u magiji
Povezanost s mitovima i bogovima: Freya, Angrbode
Analiza: Tačan prevod reči peorth je predmet mnogih rasprava. Problem je u činjenici da se zvuk P ne pojavljuje nigde u starogermanskom jeziku, što vodi do verovanje da je to reč donesena iz nekog drugog jezika. Prema staroj engleskoj runskoj pesmi, ta reč je povezana s nekom vrstom igre, igraća figura, kocka. Ova reč je povezivana i sa slovenskom reči za ženski polni organ , što je zanimljivo jer runa označava ponovno rođenje, trudnoću. Runa je usko povezana sa sudbinom- put kojim putujemo nam je predodređen od trenutka rođenja. Peorth predstavlja igru sreće. Poručuje nam da sudbini iskoristimo što bolje možemo. U duhovnom smislu navodi na razotkrivanje skrivenog. Peorth je početak procesa i alat za ostvarivanje cilja.

EOLH, ALGIZ Značenje: zaštita, pomoć, obrana, upozorenje, podrška, mentor, etička dilema
Magijska upotreba: za zaštitu, pomoć u lovu
Povezanost s mitovima i bogovima: Heimdall, Gjallerhorn
Analiza: Heimdall je zanimljiv i misteriozan lik u nordijskoj mitologiji, a sa ovom runom ga povezuju zbog njegove uloge zaštitnika i čuvara. On čuva vrata koja se nalaze na granici svetova, u rukama drži rog i mač. Prošli smo kroz smrt i ponovno rođenje i sada nam još preostaje susret s Čuvarem pre povratka našem svetu. On je taj koji nam naređuje da mudro iskoristimo našu novu snagu. Od sada osoba više ne može biti zaokupljena samo ličnim razvojem već mora uzeti u obzir i uticaj svojih postupaka na druge. Svaki čovek sam odabire kojim će putem- mač je u njegovim rukama i on sam odlučuje može li ga upotrebiti u odbrani ili napadu.

SIGIL, SOWELU Značenje: sunce, uspeh, pozitivna energija, snaga, aktivnost, plodnost, zdravlje, pobjeda svetla nad tamom, jasno viđenje,
Magijska upotreba: energija, snaga, uspeh, lečenje, plodnost
Povezanost s mitovima i bogovima: Sunna
Analiza: Sowelu predstavlja prirodnu moć sunca. Sunčeva toplina i svetlost simbolišu život, rast i sve ono što je pozitivno i dobro. Prema nordijskom mitu, Sunce voze preko neba u kočiji koju progoni veliki vuk. U indoeuropskom paganizmu, sunce je često povezivano s konjem (sunce u kočiji koju vuče konj). Oboje su simboli života i plodnosti. Simbol svastike ili sunčevog kotača pojavljuje se već u neolitskom razdoblju širom Azije i Europe. Sunčeva runa predstavlja kretanje i energiju. Sowelu označava kraj drugog aetta i kao wyn simbolizira uspeh i slavu. No, sunce je vrlo aktivan simbol za razliku od opuštajuće Valhalle. Uspešno smo došli do kraja aetta i zaključak je pozitivna runa. Ovde se možemo nakratko odmoriti od puta u toplini i svetlosti sunca, upijajući energiju za posao koji nas čeka.

TYROV AETT Poslednji aett pripada bogu rata i pravde Tyru. Rune trećeg aetta se odnose na duhovno prosvećenje i intelektualna postignuća. TYR, TIWAZ Značenje: borba, dužnost, disciplina, odgovornost, odricanje i uspeh pomoću žrtve, sukob, snaga, ozleda, put ratnika, odlučnost
Magijska upotreba: za zaštitu, pobedu, snagu, jačanje volje, lečenje rana
Povezanost s mitovima i bogovima: Tyr i vuk Fenris
Analiza: Treći aett, kao i drugi, počinje s gubitkom. Razlika je u tome što runa hagal nosi žrtvovanje onih stvari koje nisu toliko bitne za naš razvoj, dok tyr predstavlja dobrovoljnu žrtvu koju pridonosi onaj koji točno zna čega se odriče i zašto. Bog Tyr je žrtvovao ruku, dopuštajući vuku Fenrisu da mu ju odgrize, kako bi okovao njegovu haotičnu snagu. Kao što je Tyr jedan od najstarijih bogova nordijske mitologije, tako je i njegova runa jedna od najstarijih runa. Preživjela je, nepromenjena, još od ranog bronzanog doba. Tyrova runa predstavlja sve one dobre osobine: snagu, hrabrost, dužnost i odgovornost. S druge strane ona predstavlja i dublju misteriju- ranjenog boga. Bol rune tyr fokusira pažnjum i traži disciplinu. Ta rana nosi dublje značenje. Ur je svladan, a lekcija tyra i hagala je naučena. To je put ratnika.

BEORC, BERKANA Značenje: rođenje, začeće, plodnost, zdravlje, ozdravljenje i oporavak, nov početak, rast, izobilje, obnova, preporod, pročišćenje
Magijska upotreba: lečenje (posebno infekcija), pomoć u začeću deteta
Povezanost s mitovima i bogovima: Frigg, Idunna
Analiza: Beorc je simbol rođenja i plodnosti. Kao što runa tyr muška runa i predstavlja put ratnika, tako je beorc ženska runa i predstavlja put majke, one koja vida rane i donosi život nakon smrti. Predstavlja i rađanje novih ideja, uspešan početak poduhvata.

EH, EHWAZ Značenje: konj, promena, kretanje, pomoć, energija, komunikacija, volja, snaga
Magijska upotreba: pomoć u komunikaciji i putovanju, za "slanje" magijskih čini Povezanost s mitovima i bogovima: Sleipnir
Analiza: Konj je bio snažan simbol u gotovo svim kulturama. Često se verovalo da vuče kočiju s suncem preko neba. Jak, spretan i veran, njegova povezanost s ljudima je jedinstvena. On je omogućio čoveku da obavlja poslove za koje je preslab i kreće na putovanja koja bi za njega bila predaleka. Konj ni pripitomljavanjem nije izgubio svoju snagu. Ehwaz predstavlja energiju i kretanje. To nije bezlični izvor energije, već živo biće koje ima potrebe i želje, ne obični rob. Taj izvor energije treba poštovati. Ehwaz nas uči partnerstvu, poverenju i vernosti onakvoj kakva se stvara između konja i jahača. Ovo je ravnoteža koja se mora postići na putu čiste magije.

MAN, MANNAZ Značenje: čovečanstvo, obitelj, zajednica, ljudska priroda svakog pojedinca, odnosi među ljudima
Magijska upotreba: da predstavi određenu osobu ili grupu ljudi, za uspostavljanje društvenih odnosa
Povezanost s mitovima i bogovima: Ask i Embla, Midgard
Analiza: U širem smislu, man predstavlja celo čovečanstvo- cijelo područje Midgarda. U užem smislu to su oni sa kojima ostvarujemo osobne kontakte, od porodice do prijatelja i šire zajednice koja nas okružuje. Isto tako man predstavlja našu povezanost s bogovima i prirodom. To je cela mreža ljudskih odnosa, sa osobom u sredini, koja oslikava mrežu sudbine istraženu kroz runu rad. S razlikom u tome što je mreža rune rad više fiksna dok je ova promenjiva i vrlo živa. Prošlost i sadašnjost, muško i žensko, ja i drugi- sve suprotnosti su ujedinjene ovde i čine celinu.

LAGU, LAGUZ Značenje: voda, osećaji, strahovi, podsvesna intuicija, duhovne sposobnosti, skrivene stvari, savetovanja
Magijska upotreba: pomoć u borbi s strahovima, stabilizovanje mentalnih i emocionalnih poremećaja, otkrivanje skrivenih stvari
Povezanost s mitovima i bogovima: Njord, midgardska zmija
Analiza: Za većinu ljudi voda budi ugodne asocijacije- mirnoća, ljubav, saosjećajnost, intuicija i osećaji uopšteno. Za nordijske narode voda je najčešće predstavljala more. Ono je bilo zastrašujuće, nepredvidljivo, dom midgardske zmije i grob mnogih mornara. Lagu povezuje i svetlu i tamnu stranu elementa vode. Ova runa govori o našim najdubljim strahovima, hladnoći i svim onim zastrašujućim stvarima skrivenim u našoj podsvesti. Razumevanje i mudrost koje smo stekli kroz ehwaz (suočavanje s vlastitom smrtnošću) i druge rune koje slede za njim, pripremili su nas za susretanje s ovom tamnom stranom koju predstavlja lagu. Lagu će nas naterati da preispitamo sebe same i naše ponašanje, te nam naglasiti ono što koči naš duševni razvoj. Lagu bi mogli nazvati runom spiritualnog savetnika, a po tradiciji to je osnovna ženska runa. Njeni varljivi elementi proizlaze iz njene promenjivosti, više negoli iz zlobe.

ING, INGWAZ Značenje: rad, produktivnost, ravnoteža, povezanost s zemljom, "stajanje s obe noge na zemlji", siguran i zaštićen dom, porodica puna ljubavi
Magijska upotreba: plodnost, zemljoradnja, rast, balans, zdravlje uopšteno
Povezanost s mitovima i bogovima: Freyr / Ing, Nerthus, Thor, Vaniri
Analiza: Ing je dansko/anglo-saksonsko ime za Freya, boga agrikulture i plodnosti. Zemljoradnja je jedan od prvih pokušaja čoveka da kontroliše okolinu i plodnost svojih useva. Životinje i ljudi su bili glavna briga većine paganskih zemljoradničkih kultura. Većina ljudi zapadnjačke kulture je izgubila tu povezanost s zemljom i procesom rasta useva. Oblik ove rune može upučivati na polje (oranicu), ali njena prava simbolika leži u ravnoteži, predstavljajući harmonijsku povezanost nas i četiri elementa (četiri smera). Ing nas podseća na drevnu povezanost bogova i zemlje. To je runa prizemljenja koja, usmeravajući nas ka zemlji, ponovno povezuje naše telo, misli i dušu. Ing nosi značenje ispunjenja, sigurnog i zaštićenog ognjišta (svetlo koje sja u tami, tj duhovne težnje).

DAEG, DAGAZ Značenje: dan, sreća, uspeh, aktivnost, ispunjavajući život, zadovoljstvo, napredak, razvoj
Magijska upotreba: za donošenje pozitivnog rezultata
Povezanost s mitovima i bogovima: Sunna, Baldr, Yggdrasil
Analiza: Ova runa dovršava treći aett ostavljajući samo runu othal da dovrši ciklus. Kao i u prethodna dva aetta, daeg završava treći aett sa svetlom i nadom. Wyn predstavlja zemaljsku slavu, sunce te nebesku snagu, koje daeg povezuje donoseći apstraktnije svetlo i snagu sowela na zemlju u naš svakodnevni život. To je prikazano i samim oblikom rune. Kao i runa ing, daeg simboliše harmoniju čoveka i njegove okoline. Daeg tu ideju nosi korak dalje, upućujući na harmonijsku povezanost i sa duhovnim okruženjem.

ETHEL, OTHALA Značenje: vlasništvo, zemlja, nasleđe, bogatstvo, osečaj pripadnosti, dom, zemlja predaka
Magijska upotreba: dovršavanje projekta, jačanje porodičnih veza, zemlja i vlasništvo
Povezanost s mitovima i bogovima: devet svetova Yggdrasila Analiza: Ova runa pokazuje dosta sličnosti s prvom runom futharka- feoh. I ovde se nalazimo u području vlasništva i zdravlja. No stoka je tamo predstavljala pokretno vlasništvo, dok je zemlja nešto što traje. Može biti nasleđena, a što je bitnije ona definiše ko smo po tome gde smo. To je naš dom. Ova runa predstavlja mesto susreta Midgarda i Asgarda, nas i našeg Boga. Ideja zemlje i nasleđa je samo simbol- moramo samo naći naš "centar" koji će našem životu dati smisao, a to je krajnji cilj runskog putovanja. Nakon svih putovanja i avantura, svi se na kraju vraćamo kući. To ne znači da su ta putovanja bez cilja. Baš suprotno, samo kroz ta istraživanja naš dom ili duhovni centar može imati pravo značenje za nas. Ethel ne završava samo ovaj treći aett, nego nas i vraća na početak futharka, ali na višem nivou. Sada možemo započeti sledeći veliki krug runskog putovanja.

portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice