Uvod i kratko značenje runa


A sad pogledajmo koje su to 24 rune i što one znače.

FEOH (FEHU) – VLASNIŠTVO, STOKA

Ovo je runa koja znači materijalno bogatstvo osobe, jer se u prošlosti ono mjerilo stokom, a danas može označavati novac, pokretnine ili dobit u poslu u kom smo se trudili. Također može značiti i veliko duhovno bogatstvo ličnosti.

UR (URUZ) – SNAGA, GOVEDO

Predstavlja hrabrost, fizičku snagu, dobro zdravlje, a simbol potječe od jedne vrste starog izumrlog bizona.

THORN (THURISAZ) – PROLAZ, TRN, DIV

Obično joj značenje određuju okolne rune. Označava dubinu, snagu podsvijesti, strasti. Ovisno o susjednim runama može značiti naglu sreću ili pak prestanak sreće. Svakako, radi se o preokretu.

ANSUR (ANSUZ) – RIJEČ BOŽJA, BOG

Ova runa je povezana s bogom Odinom. Predstavlja božansku moć, kreativnost, vrhunsku mudrost i znanje, a u svakodnevnici može značiti i duboko razmišljanje, preispitivanje ili sličan razgovor.

RAD (RAIDO) – KOMUNIKACIJA, PUTOVANJE

Predstavlje kretanje prema svom cilju, putovanje, rješenost da se istraje, primanje ili davanje poruka, komunikaciju.

KEN (KANO) – OTVARANJE, BAKLJA

Svjetlost u tami, otkrivanje u pozitivnom smislu, razumijevanje i shvaćanje, prosvjetljenje, zdrave životne navike i zdravlje uopće, dobri odnosi, toplina, razvoj kreativnosti.

GYFU (GEBO) – PARTNERSTVO, POKLON

Označava dar, a kod sjevernih naroda je uobičajeno da onaj koji primi poklon, ima obavezu da to vrati nekom uslugom. Zato ova runa ima i značenje povezanosti, partnerstva, koje može biti kako privatno, tako i poslovno.

WYN (WUNJO) – ZADOVOLJSTVO, SREĆA

Predstavlja radost, dosegnuto zadovoljstvo, dobre odnose s drugima, sklad u životu, općenito runa koja donosi ispunjenje i sreću življenja.

HAGAL (HAGALAZ) – KAOS, TUČA

Prepreke, odgode, neugodni preokreti, promjene koje vam nije lako prihvatiti, a može značiti i trpljenje, ozljede, patnju i bolest.

NYD (NAUTHIZ) – PRINUDA, POTREBA

Označava iskušenja, nezgode, pa i nesreće. Potrebno je okrenuti se sebi i u svojoj unutrašnjosti naći snagu da se sve prebrodi. U vanjskom smislu često znači odgađanje stvari. Ako je pitanje vezano uz neki rizik, ova runa znači da je bolje ne upuštati se u isti.

IS (ISA) – MIROVANJE, LED

Bolje je pričekati i sve odgoditi za neka bolja vremena. Prepreke i odgađanja, no i čekanjem se štiti od zlih misli i istih utjecaja. Smirivanje stvari dovest će i do ublažavanja sukoba. Ako je pitanje vezano uz emotivni život, ovisno o okolnim runama, može označavati duboke emocije ili pak suprotno, tj. da ih uopće nema.

GER (JERA) – ŽETVA, GODINA

Ova runa označava plodno razdoblje, a povezuje se s jeseni. Također može značiti da se stvari odvijaju u ciklusima, pa ponekad predstavlja i cijelu godinu. Povezana sa susjednim runama, kroz vezu uzroka i posljedice, može označavati zasluženu nagradu ili zasluženu kaznu.

EOH (EIHWAZ) – OBRANA, TISA

Runa je povezana s biljkom tise, a ova s dubljim promjenama poput smrti, no i obnavljanja i ponovnog života. Zapravo je pozitivna i često znači nastavljanje započetog na dinamičan način.

PEORTH (PERTH) – INICIJACIJA, POSUDA ZA KOCKICE

Predstavlja razna umijeća, najbolji put do ostvarenja želja. Povezana je i s igrama na sreću, a može ukazivati i na trudnoću, seksualnost, te općenito uživanje u ovozemaljskim stvarima, poput jela i pića.

EOLH (ALGIZ) – ZAŠTITA, LOS

Težnja k uzivšenom, božanskom, te uspjeh u ostvarenju cilja. Povezana je s jelenima i srnama, a svojstvo joj je i da daje veliku zaštitu.

SIGEL (SOWELU) – CJELINA, SUNCE

Ovo je runa kojom se može pobijediti sve zlo i negativno. Označava pobjedu, no i moguću borbu sa sretnim ishodom. Konstruktivna je i predstavlja pobjedu svjetlosti i razuma nad tamom, ludilom i zlom.

TYR (TEIWAZ) – POBJEDA, TYR

Runa je povezana s Tyrom, norveškim bogom rata i pravde. Tyr je žrtvovao svoju ruku, jer ju je dao vuku da je odgrize, kako bi ga pobijedio. Značenje rune jest pobjeda uz određenu žrtvu, a predstavlja i odlučnost i snagu da se suprotstavi negativnim silama.

BEORC (BERKANA) – PONOVNO ROĐENJE, BREZA

Ovo je runa unutrašnje snage i obnavljanja. Može značiti ozdravljenje, oporavak, kao i uživanje u seksualnosti, plodnost i porod. Također se sve može odnositi i na rađanje neke nove zamisli, ideje ili koncepta.

EHWAZ – NAPREDAK, KONJ

Runa je povezana s konjem koji se smatra plemenitom životinjom. Označava dobar razvoj stvari, napredak u svakom pogledu, te moguće putovanje. Također se povezuje uz povjerenje, vjernost i zajedništvo.

MAN (MANNAZ) – LIČNOST, ČOVJEK

Povezuje se sa cijelim čovječanstvom i svim što ljudi zajednički dijele. Istovremeno može označavati individualnost i samoću, kao i zajedništvo i cjelovitost. Uči nas da svatko ide svojim putem, no da svi imamo i nešto zajedničko, a to je ljubav prema Bogu.

LAGU (LAGUZ) – TIJEK, VODA

Ova runa je povezana s vodom i svim što ona nosi. Istovremeno označava izvor, kao i rijeku, bujice, te pormjenjljivost. Može značiti određenu nestalnost, a naročito po pitanju emocija, podsvijesti, kao i intuitivnost. Povezuje se i sa ženom.

ING (INGUZ) – DOPUNA, ING

Vezuje se uz boga plodnosti, pa često označava kulminaciju seksualnosti ili cjelovitost trudnoće. Predstavlja sigurnost, dobro zdravlje i stabilnost doma. Također može značiti i bogatstvo ideja.

DAEG (DAGAZ) – PROBOJ, DAN

Ova runa označava dan, svjetlost, život, snagu i sunce. Može značiti i jasnoviđenje. Vrlo je pozitivna i svakako predstavlja dobar razvoj, napredak, kao i odlične promjene u životu.

ODEL (OTHILA) – ODVAJANJE, NASLIJEĐE

Označava sve osobine koje dobivamo od predaka, kao i sve ono što skupimo tokom života. Povezuje se uz naslijeđe i bogatstvo, koje može biti kako materijalno, tako i duhovno.

WYRD – BOŽJI SKUTI ILI PRAZNA RUNA

Ovo je prazna runa koja označava da su sve opcije otvorene, te da sami odlučujete i birate put kojim ćete ići. Može značiti i okolnosti na koje ne možemo utjecati, a koje same utječu na vas, znači nešto što je izvan vas i vaše kontrole. Na neki način predstavlja sudbinu, a kod tumačenja povezuje se s okolnim runama.

portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice