Zurenje u rune


Meditacija ili jednostavno “zurenje” u pojedinu runu nezaobilazni je korak na putu učenika runa, bez obzira koja ga grana na drvetu Nauka Runa (Runelore) trenutno zanima. Ova se vježba radi osamdeset i jedan dan.

Rune (od staronordijskog i staroengleskog, run = misterija) su slova drevnih abeceda, futharka, a nordijska i germanska plemena upotrebljavala su ih više od 1000 godina, sve do kraja 16. v, i to uglavnom u praktične svrhe: komunikaciju, ispisivanje grobnih natpisa (pa i nagrđivanje drugih grobova), označavanje teritorija, predmeta, itd. Osim ovih, postoje i istorijski dokazi da su korištene za predviđanje budućih događaja, magiju i religijske svrhe.

U kojoj je meri ovaj sistem od drevnih pojedinaca korišten za osobni, duhovni razvoj, nije toliko važno, već treba reći da postoji utemeljena tvrdnja kako je spoznavanje runa korisno za transformaciju, proboj i dobivanje duhovnog uvida. Meditacija ili jednostavno “zurenje” u pojedinu runu nezaobilazni je korak na putu učenika runa (vrednije od desetaka pročitanih knjiga o istima koje su uglavnom bezobrazno prepisivane), bez obzira koja ga grana na drvetu Nauka Runa (Runelore) trenutno zanima.

Ova se vježba radi osamdeset i jedan dan. Svaki se dan nasumce vadi jedna runa (dobro bi bilo da su osobno izrađene) iz njihove vrećice ili kutije, kada je učenik sam i neometan. Važno je da se ona stavi u uspravnom položaju na dlan dominantne ruke; pri tome se treba udobno namestiti i isprazniti misli te samo gledati u simbol. U jednom trenutku, kada energije dođu na istu frekvenciju (učenik je energija, runa je energija, sve je energija), “čuće se šapat” ili će informacija biti primljena na neki drugi način. Jednostavno će biti tako, jer rune su tajna. Postupak treba ponoviti premestivši runu u drugu ruku.

Važno je zapisati asocijacije, čak i one koje su nam trenutno čudne, zatim atmosferu, osećaje itd., u “Runski dnevnik”. Treba zapisati čak i “ništa važno” jer, zapravo, sve je važno. Deveti dan treba pročiti Dnevnik, a potom i  nakon osamdeset i jednog dana. Valja biti ozbiljan te verovati sebi; treba osluškivati unutarnje vodstvo. Ovom jednostavnom vežbom, navikom ili obredom, kako kome drago, praktikant će dobiti mnogo više nego što očekuje na početku. Odlična je vest da se svako može proširiti i ojačati spoznaje ovom vežbom, bez obzira na njegovu trenutnu vrednost, ako koristi moć discipline i volje. Međutim, veoma je teško plodonosno aktivirati runske energije unutar sličnih sistema, budući da predstavljaju kompaktnu formu.

Kako nam ti drevni abecedni simboli mogu biti toliko korisni? Mogu, i to prvo zato što BILO ŠTA može potaknuti naše unutarnje snage, samoistraživanje i razvoj ako mi odlučimo da bude tako. Mogu, budući da su rune imanentne našem unutarnjem biću; moramo samo željeti pokucati i otvoriće se. Drugim rečima, mi koristimo postojeću sposobnost dela duše koja odražava osobne ili univerzalne slike i arhetipove uskladištene u dubokom sećanju. Runski nauk to svojstvo zove Minni ili Myne, a u uskoj je vezi i s pojmom Hamingja - deo duše koji se prenosi iz generacije na generaciju. Rune su, dakle, ostavština naših europskih predaka (vezano uz Othilu), kao što su, primer, Vede i yoga Indijcu prirodan izbor. Što se divinacije tiče, poštuje se izbor svakog sustava (grah, Tarot karte, I Ching, Rune, čitanje iz dlana...), jer kvaliteta dobivenog rezultata zavisi prvenstveno od karaktera i stanja svesti Majstorice ili Majstora. Divinacijom runama tačno možemo utvrditi koje su energije delovale na događaj koji nas zanima i koje su trenutno dominantne da nam se to i to događa. Vidimo što će se događati, koji procesi se očekuju, slično vremenskoj prognozi, ako ne poduzmemo (ili poduzmemo) određenu akciju.

Upitan je rad takvih “majstora” koji na pitanja tipa, “Hoću li ću se rastati?”, imaju sugestivne odgovore i to čak s datumom, igrajući se sa silama i shvaćanjem vremena o kojima nemaju pojma. Koristeći ovaj orakul kao POMOĆ pri važnim odlukama u vlastitom životu, početniku valja pripaziti da ga savet runa ne oslobađa odgovornosti za odluku. Izbor će donijeti koristeći rune i vlastiti um, te tako izbeći mnoge zamke u koje bi mogao upasti. Tokom izvođenja gore opisane vežbe istraživaču ovog ezoteričnog znanja mogu koristiti i opšte prihvaćene veze pojedine rune s bojama.
Želja autora ovoga članka je zainteresirati vas za ovaj sistem koji možete primeniti u svakodnevnom životu te tako razvijati svoje sposobnosti. 

Meditacija ili jednostavno “zurenje” u pojedinu runu nezaobilazni je korak na putu učenika runa, bez obzira koja ga grana na drvetu Nauka Runa (Runelore) trenutno zanima. Ova se vježba radi osamdeset i jedan dan

1. Fehu, crvena f
2. Uruz, zelena ?
3. Thurisaz, crvena x
4. Ansuz, plava a
5. Raido, crvena r
6. Kaunaz, crvena k
7. Gebo, plava g
8. Wunjo, žuta w
9. Hagalaz, plava h
10. Nauthiz, crna n
11. Isa, crna i
12. Jera, plava j
13. Eihwaz, plava y
14. Pertho, crna p
15. Algiz, zlatna z
16. Sowulo, srebrno-bijela s
17. Teiwaz, crvena t
18. Berkana, zelena b
19. Ehwaz, bijela e
20. Mannaz, crvena m
21. Laguz, zelena l
22. Inguz, žuta q
23. Dagaz, plava d
24. Othila, žuta o

Ivan Rofo


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice