Share to FB


Novi zakon: Policija će smjeti tajno ulaziti ljudima u domove

VELIKI BRAT HVATA ZAMAH

Čeka li nas epidemija buba? Od 1. septembra policija će moći prisluškivati i građane za koje sumnjaju da nelegalno skidaju glazbu s interneta. Sumnjive će pratiti duže
Novi zakon: Policija će smjeti tajno ulaziti ljudima u domove
Hrvatska: Policija će nas moći špijunirati

Ovlasti kakve danas ima Uskok početkom rujna, kada na snagu stupa novi Zakon o kaznenom postupku, imat će i policija. Momci u plavom tada će smjeti prisluškivati telefone ili tajno ulaziti u stanove i postavljati mikrofone ili kamere. Smjet će i tajno presretati, prikupljati i snimati računalne podatke, piše Večernji list.

- Dobro je da su novim zakonom ispravljeni neki nedostaci starog koji policiji nije davao mogućnost primjene mjera tajnog nadzora u slučajevima sumnje na kaznena djela vezana uz računalni kriminal, dječju pornografiju, i neka djela kaznenog kriminala, smatra Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikaciju, tehniku i metodologiju prisluškivanja. No, novim zakonom MUP dobiva savršen izgovor da prisluškuje bilo koga u državi i to čak i zbog nelegalnog skidanja glazbe ili filma s interneta.

- Od 1. rujna znatno se produljuje moguće trajanje tajnog nadzora s maksimalnih sedam na 18 mjeseci za sve nove istrage. Široke ovlasti koje će policija dobiti mogu dovesti do pretjerane uporabe tajnih mjera i uvelike narušiti Ustavom utvrđena prava i slobode građana - smatra Lubura. Ističe kako je najveći problem što ne postoji nikakav neovisan nadzor nad radom policije koja svakom izmjenom zakona dobiva sve veće ovlasti zadiranja u privatnost.

- Takav sustav ne smije počivati na osobnom poštenju i manjkavim internim procedurama, smatra Lubura.

>> Više pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista
portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice