Egipatska magija“Odbij, jer ti si presečen nadvoje, tvoja duša je smežurana, tvoje prokleto ime pokopano je zaboravom, iznad nje je tišina i ona je pala...” - iz ptolomejske “Knjige o propasti”

Da je postojala veza izmedju jevrejskih i egipatskih magijskih vestina govore mnogi dokazi u knjizevnim i verskim delima. Uz to, znamo da su Semiti - kao i Grci, Rimljani i drugi narodi starog sveta – iskreno verovali u nadmoc egipatske magije nad cudotvorstvom drugih zemalja.

Mojsije (Musai a.s.) je, kao sto saznajemo iz Biblije i Kur’ana, ovu vestinu savladao u Zemlji faraona. On se koristio carobnim stapom kako bi naterivao vode da se razdvoje. Cak je poznavao i neke Reci Moci faraonskih žreka (čuvari tajnih znanja). Neraskidive veze Magijske vestine su se oko 300. pr.n.e toliko koristile u Dolini kraljeva, da se na celom Srednjem istoku verovalo da je Egipat naseljen rasom carobnjaka.

Tokom srednjeg veka, ova je ideja uhvatila cvrste korene u svesti ljudi. I za vreme perioda naucnog istrazivanja piramida i faraonskih spomenika, zapadnjacki okultisti su se takmicili da iz svega egipatskog izvuku misterije. Naravno, doslo je do reakcije. Jedna grupa promatraca - mnogi od njih verovatno s manje znanja od empiristicke skole - proglasila je egipatsku magiju kao nesto sto nema osnovu u stvarnosti. Oni su smatrali da jedino „magicno" kod Egipcana jeste njihova religija.

Istina se, kao i obicno, nalazi negde izmedju. Kao sto je poznato, drevna magija i religija bile su neraskidivo povezane. Zbog toga vecina oblika magije imaju slicnosti s religijskim sistemima. Papirusi i natpisi na grobovima daju nam mnoge nagoveštaje da su obredi, poznati proucavateljima okultnog, bili poznati, a mozda su i nastali u Egiptu. Tu je jos i svedocanstvo veoma opsežnih sekundarnih izvora - grcki, arapski i hebrejski zapisi - koji sadrze obrede verovatno izvodjene i medju duhovnicima misirske boginje Izide.

Da li su egipatski žreci bili čudotvorci?
Jesu li uistinu posedovali neka tajna znanja koja jos uvek nismo u stanju ni da sagledamo? Oni koji žele u to da veruju reci ce „da". I oni koji postuju jevrejske, hrišćanske i muslimanske svete knjige, takode ce se s tim sloziti!

Uloga Nila Uopsteno govoreci, religijsko-magijski obredi Egipcana bili su vezani za odrzavanje napretka i bezbednost duha u zagrobnom zivotu. Dela koja podrazumevaju moc i uspeh, kao sto je unistenje neprijatelja, cine malo drugaciju grupu. Ona su, izgleda, bila prirodni deo tajni koje su posedovali posveceni duhovnici kao vrstu politicke magije. Naravno, jedan od kraljevskih ciljeva zasigurno je bio da za sebe osigura najmocniju magiju. Kasnije je, medutim, kako svedoce desetine hiljada dragog kamenja i drugih amajlija, magija poprimila popularni karakter. To joj je nekima donijelo i drustveni polozaj, iako je u stvarnosti postojalo nekoliko sluzbenih dvorskih kraljevskih carobnjaka.

Neophodno je imati predstavu o Egiptu da bi se covek mogao staviti u ulogu njegovog naroda. Klima i reljef, koji su odredjivali mnoge aspekte zivota u Zemlji faraona, malo su se promenili u zadnjih 5000 godina. Nad svim ostalim, naravno, dominira Nil. Sama ta cinjenica ima sredisnje mesto u religiji Egipta, kao i u njegovoj magiji, umetnosti i knjizevnosti. Za prakticne ciljeve, zemlja se sastoji od duge trake obradivog zemljista. koja je zasticena planinskim lancem. Izvan ovoga nema nista osim pustinje.

Sredinom protice Nil, koji uz obale ostavlja crnicu - zemlju plodnu i blagotvornu. Gotovo svako povrce koje tu raste, javlja se u magijskim obredima sto se cak i danas izvode na Srednjem istoku: hurme, akacije, sikomore, zito, zob, proso...

Nil svake godine plavi izmedju 1. i 16. jula, donoseci novi zivot.

Njegovo prerastanje u poplavu do meseca septembra, znak je za svetkovinu. Seljaci natovareni zalihama dolaze izdaleka da bi zajedno slavili...

Svestenici napustaju svoje hramove i nose bozanske statue, dok se na obalama, uz pesme, ples i muziku, odvijaju čudni ceremonijali. Na tim svetkovinama najznacajniju ulogu su imali Izidini svestenici, najbolji carobnjaci Egipta, koji su bogobojazljivo pevali „Himne Nilu": “Pozdravljamo te, Nile... koji rastes da bi Egiptu podario zivot...

Ljudi plesu od radosti kad ti izrastas iz nepoznatog... Jedne pored drugih vidimo ljude iz Tebaide i one sa severa... Kad rog oglasi da se Nil podigao, pevamo ti i pljescemo rukama uz harfu...”

Ozivljavanje mrtvih Savremeni egiptolozi tvrde da ritualne magijske vestine datiraju iz predinastijskih, pa cak i praistorijskih vremena. Legenda kaze da je sem, sin Noe, dosao u Egipat 190 godina posle Potopa, i vladao je zemljom jos 161 godinu. Tokom ovog perioda, tamo je cvetala magija, a jevrejska tradicija tvrdi da je i sam Noa bio carobnjak.

U egipatskim i grckim spisima zapisane su bezbrojne price o postupcima za ozivljavanje mrtvih. Iako su Egipcani verovali da ce tijelo oziveti na drugom svetu, ipak ima jasnih nagovjestaja da su neki od njihovih magijskih obreda bili namijenjeni ozivljavanju umrlog (leša), a neki pisani dokumenti govore da se jedna osoba mogla ozivljavati vise puta, a ne samo jednom.

Prica se da je nekom prilikom faraon Keops (Kufu) raspravljao o magijskim cudima sa svojim sinom Herutatafom. Sin je tada obecao ocu da ce dovesti coveka koji moze izvesti cudo ozivljavanja onih koji ne samo da su mrtvi vec im je cak – i odsecena glava! Taj se carobnjak zvao Teta, imao 110 godina i bio je upucen u najvece tajne poznatog svetilista Tot.

Ni danas nije jasno o kakvim se tajnama radilo, ali se zna da je jedna ekspedicija, u kojoj je ucestvovao i faraonov sin, plovila niz reku Nil, zatim neko vreme pešačila dok nije stigla do Tetinog boravista. Carobnjak je prihvatio poziv faraona i uputio se u Dolinu kraljeva.

“Je li istina da ti ozivljavas mrtve?!”- upitao je Kufu carobnjaka.

Starac je odgovorio potvrdno i zatrazio da mu donesu zivu gusku. Pred kraljem joj je odsjekao glavu i polozio je na jedno koljeno, dok je njeno telo polozio na drugo. Potom je Teta izgovorio Rijeci Moci. Tog casa su se glava i telo mrtve guske pocele da micu jedno prema drugome, sve dok se nisu spojile i tada – guska ozivi i zagrakta!

Teta je ovu majstoriju ponovio i s drugom vrstom peradi, da bi na kraju to uradio i s volom.

U noćima punog Meseca Uticaj egipatske magije na Grcku bio je veoma jak, jer su Grci preuzeli podosta egipatskog magijskog blaga. Da bi se koliko-toliko shvatilo o kakvom je vrednostima rec, pomenimo papirus br. 75 iz Revana i naslove njegovih sadrzaja: “Magijske ceremonije velike cudotvorne snage”, “Recept za lek zvani hermerius”; “Formula za srecu i bogatstvo”; “Nacin stvaranja snova”; zatim jos dva nacina u istu svrhu. Tu su i obredi kojim se izvodac moze savetovati sa bozanstvom. Oni koji padaju u napade neobuzdanog gnjeva preporucuje se konkretan magijski postupak.

Tu su i saveti za pravljenje prstena koji donosi uspeh u svakom poduhvatu, detaljno opisani postupci za izazivanje svađe izmedu muza i zene, nacin spravljanja sredstva kojim se coveku oduzima san sve do smrti, itd. Veliki autoritet Jamblikus tvrdi da su Izidini duhovnici cesto upraznjavali magiju. On istice da su njihova izazivanja bogova neretko sadrzavala cak i pretnje!

Uprkos mnogih magijskih rituala, koji su zabelezeni u delima kao sto je “Knjiga mrtvih” i na drugim papirusima, izgleda da je veliki broj onih koji su bili upraznjavani u starom Egiptu, prezivelo samo kao deo slozenih obreda koje su nam ostavili - arapski, hebrejski i drugi pisci. Jedan razlog je sto se neka cuda, za koja se tvrdi da su ih izvodili egipatski mudraci, ne nalaze u njihovim sopstvenim knjigama o cinima.

Isto tako je moguce da su mnogi postupci nestali zahvaljujuci Zakonu o prenosenju, koji je zabranjivao da se poveravaju bilo kome osim pogodnim posvecenicima - a taj broj je bio ogranicen. Mnoge religijsko-magijske vestine su koristile amajlije. Veoma je omiljen bio dragulj – kotrljan! Osim sto je bio simbol Boga Sunca (otuda i simbol zivota), ovaj je dragulj, kad bi se stavio u grob, navodno, posedovao moc da ozivi mrtvaca. Jedino je trebalo da se poznaju Reci Moci i da se one izgovore iznad tela.

Ovaj kult kukca-kotrljana presao je kasnije u Grcku, odakle dobijamo upute za podarivanje magijske moci ovom dragulju: “Postavite isklesanog kukca na papir na stolu. Ispod stola mora biti cisto laneno platno. Ispod njega stavite maslinovo drvce, a na sredinu stola stavite malu Radionicu gde ce se prineti smola ili kiparis. Imajte pri ruci malu posudu od hrizolita u koju cete staviti mast od ljiljana ili smole ili cimeta. Uzmite prsten i stavite ga u mast, pošto ste ga prethodno ocistili, i prinesite ga na zrtvu u kadionicu zajedno sa smolom. Ostavite prsten tri dana; potom ga izvadite i sklonite na sigurno mesto. Na proslavi neka pri ruci budu ciste pogace i voce. Posto prinesete drugu zrtvu na prucu od vinove loze, tokom zrtvovanja izvadite prsten iz masti i namazite se balzamom iz nje. Morate se namazati rano ujutro i, okrecuci se prema istoku, izgovoriti sledece reci:

‘Ja sam Tot, izumitelj i osnivac medicine i pisma; dodji k meni, ti, koji si pod zemljom, digni se k meni, veliki duse.’"

Ovaj se postupak moze odvijati samo u odredjene dane: 7, 9, 10, 12, 14, 16, 21, 24, i 25. u mesecu, a dragulj-kukac mora biti od smaragda!
(Iz knjige "MAGIJA ORIJENTA").portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice