Crkva (još) ne baca prokletstvo

Posle izjave mitropolita Amfilohija da će biti proklet ko prizna Kosovo

„SPC neće da reaguje na nekakve najave priznanja nezavisnosti Kosmeta, koje je srce i duša naše crkve, ali će svakako to uraditi ako se pojedine države odluče da priznaju samostalno Kosovo“, kažu u SPC

BEOGRAD - SPC još nema zvaničan stav o eventualnom bacanju prokletstva na sve one države ili pojedince koji bi priznali nezavisnost Kosova i Metohije - potvrđeno je Glasu u Patrijaršiji SPC.

Komentarišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je, podsetimo, upozorio crnogorske vlasti „da bi priznavanje lažne nezavisnosti Kosmeta bilo sramni čin kojim bi navukli prokletstvo na sebe“, u Patrijaršiji kažu „da je to lično mišljenje mitropolita Amfilohija izraženo u njegovim uvek nadahnutim i poučnim besedama, ali da SPC nema ništa protiv takvog stava“.

„SPC neće da reaguje na nekakve najave priznanja nezavisnosti Kosmeta, koje je srce i duša naše crkve, ali će svakako to uraditi ako se pojedine države odluče da priznaju nezavisnost“, rečeno je našem listu u SPC.

Hoće li Lazareva kletva „Ko ne došo u boj na Kosovo...“ uskoro biti promenjena u „Ko priznao nezavisno Kosovo...“? Ili će na Crnogorce „izdajnike roda svoga“ pasti kletva Petra Petrovića NJegoša iz uvodne posvete „Gorskog vijenca“?

Akademik Matija Bećković kaže da to što je mitropolit rekao Crnogorci već i sami znaju. On nije želeo da komentariše hoće li se „Crnogorci uzeti u pamet“ ističući „da ne želi da se meša u inostrane poslove“.

JAVNO ISKLJUČENJE

Kada se neko u hrišćanskoj zajednici podvrgne anatemi (prokletstvo, isključenje, udaljavanje nečega ili nekoga iz dotadašnje sredine), to znači da on prestaje da bude član društva kojem je do tada pripadao jer se pokazao nedostojnim svojim nedoličnim ponašanjem. Odluka o isključenju nekog anatemnika iz crkve ili Hristove zajednice može biti obavljena javno, putem crkvene apostolske vlasti, ali i u tajnosti, unutrašnjom odlukom samog dojučerašnjeg hrišćanina od Isusa Hrista i njegovog učenja.

Naglašavajući da podržava izjavu mitropolita Amfilohija, predsednik opozicione Demokratske srpske stranke Ranko Kadić kaže da ako je Kosovo srce Srbije onda je svakako duša Crne Gore, a onaj koji proda dušu đavolu taj neće imati sreće.

„Crnogorci nikako ne smeju priznati nekakvo nezavisno Kosovo i ne smeju se poistovećivati sa crnogorskom vlašću, jer će to prokletstvo ostati potomcima i generacijama“, ističe Kadić.

On tvrdi da bi priznanje Kosmeta izazvalo nestabilnost u Crnoj Gori i regionu i smatra da je najveći problem u crnogorskoj vlasti - DPS.

„Ne znam da li je i šta Milo Đukanović obećao Tačiju i Čekuu, ali će on sve uraditi da naškodi Srbiji. Mislim da premijer Željko Šturanović i predsednik Filip Vujanović nisu takvi, ali ne znam koliko se oni mogu odupreti Đukanoviću“, zaključuje Kadić.

Funkcioner DPS Miodrag Vuković rekao je za Glas da je Amfilohijeva izjava razočaravajuća i suprotna zdravom razumu.

„Amfilohijeva božićna izjava da je crnogorska vlast poslednji ostatak trulog režima bila je najava onoga što je izgovorio za Pravoslavnu novu godinu, odnosno da će biti proklet onaj ko prizna nezavisno Kosovo. Amfilohije je kao duhovnik i mudar čovek pogrešio i najavio da će Kosovo biti nezavisno. Zakucao je na pogrešna vrata, neka upozori nekog drugog ili trećeg“, rekao je Vuković.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice