Prokletstvo Brozovih

Naslednici maršala Tita, njih dvadesetak, raspodelili se ravnomerno po Srbiji i Hrvatskoj i uopšte ne komuniciraju

- Jedini jugoslovenski maršal, Josip Broz Tito, da je živ, proslavio bi prošle nedelje 102. rođendan, ali bi bio veoma razočaran što je većina od njegovih dvadesetak direktnih potomaka u lošim međusobnim odnosima ili su jednostavno prestali da komuniciraju. Razlog razlaza Brozovih naslednika ipak se ne može tražiti u ovdašnjim uobičajenim nerešenim imovinskim prilikama i sukobu oko nasledstva, jer im Tito nije ostavio ništa.

Tito je, ako odbacimo priče o tajnim brakovima i ljubavnicama, imao tri zvanična braka. Prvi je sklopio sa ruskinjom Pelagijom Belousovom, i sa njom 1924. godine dobio sina Žarka. Drugi brak, sklopljen sa Hertom Haas, doneo mu je još jednog sina, Mišu (63), dok iz braka sa Ličankom Jovankom Budisavljević nije imao dece. Iza Tita su zvanično ostali dva sina, šestoro unuka, devetoro praunuka i dva čukununuka.

Josip Joška Broz, najstariji Titov unuk, sin Žarka Broza, izjavio je zagrebačkom "Globusu" da porodici od "dedeka" nije ništa ostalo.
- I za njegovog života nikakve privilegije mi nismo imali. Porodica je posle njegove smrti dobila samo autorske honorare od njegovih knjiga, koji su u to vreme iznosili oko sedam hiljada maraka i oko deset hiljada dinara. To se delilo na tri dela, na sinove Žarka i Mišu i na Jovanku. Sve ostalo što je imao, a što je iole vrednije, deda je ostavio državi. Dovoljno je da kažem da ja u kući od dede imam samo lovačku pušku i ručni sat. I jedno i drugo mi je poklonio pred samu smrt - priča Josip Broz junior.

Joška ima 58 godina, i živi u kući koju je nasledio od oca Žarka u Lackovićevoj ulici na Dedinju. Kao i deda, školu nikad nije voleo, ali zato voli prirodu i lov. Bavi se privatnim biznisom, a svojevremeno je službovao u saveznom SUP-u, u službi obezbeđenja najviših državnih funkcionera i kao šef nekoliko vojnih lovnih gazdinstava. Kao i promiskuitetni deda i otac, ženio se tri puta. Ima dva sina, Nebojšu (32) i Viktora (27), i dva unuka, Titova praunuka - Luku (8) i Filipa (11).

Herta brzo prežalila Tita

U Hrvatskoj živi druga Titova žena, Slovenka jevrejskog porekla Herta Haas, koja sad kao penzionerka u dubokoj starosti živi u svojoj vili na ostrvu Hvaru. Nakon braka sa Titom, nakon što je rodila sina Mišu, preudala se za advokata iz Makedonije, sa kojim ima dve ćerke koje žive u Beogradu.

Orodio se s Pavelićem

Posle studija, Miša Broz se zaposlio u "INA" i oženio lekarkom Mirom Kosinc, čija se majka Ana prezivala Pavelić, i u bliskom rodbinskim vezama je sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem. Sa suprugom Mirom ima dvoje dece - Andreja, koji je diplomirao hemiju na moskovskom univerzitetu Lomonosov, i Aleksandru Sašu, poznatu zagrebačku pozorišnu rediteljku. Ona se 1996. udala za Ranka Zidarića, sa kojim ima kćerku jedinici Saru (8). Na njihovom venčanju u Zagrebu najveću pažnju je izazvala pojava vitalne starice, Sašine bake Herte Haas, a mladina majka dr Mira Broz predala je ćerki par vrednih bavarskih naušnica iz 18. veka, koje je njen deda Josip namenio svojoj unuci kad se bude udavala.

- U dobrim sam odnosima sa svima, osim sa polusestrom Svetlanom. Nje se porodica odrekla zato što se nedolično ponašala i kaljala ugled familije. Davala je razne izjave po novinama, pravila skandale, pred smrt je tužila oca Žarka, pa onda i mene, zbog podele imovine na placu u Lackovićevoj ulici i raznih drugih gluposti, tako da mi nismo imali drugi izbor - priča Joška Broz i objašnjava da sa "tetka Jovankom nema nikakve svađe". - Ona se jednostavno povukla u sebe nakon dedine smrti. Jovanka svake nedelje ide na dedin grob, a za 4. i 25. maj sama, uvek u osam sati ujutru, polaže cveće.

Josipova rođena sestra Zlatica, međutim, ljuta je na Jovanku jer se nije pojavila niti poslala telegram kad je umro Žarko Broz, 1995. godine.
- Na sprovod se ne poziva, a zašto nije došla, to ćete morati nju da pitate - kaže Zlatica.

U Beogradu, u troiposobnom stanu u Užičkoj ulici, živi Zlatica Broz (55), nekada civilno lice u JNA, sada penzionerka. Teško sastavlja kraj sa krajem jer prima veoma malu penziju. Iako su mediji pisali da je 1995. prestala da radi u Vojsci zbog bolesti, istina je, po pisanju "Globusa", drugačija. Na meti "etničkog čišćenja kadrova" 1995, kao kćerke Hrvata, našle su se Zlatica i njena koleginica sa posla Nada Mesić, rođaka Stjepana Mesića, poslednjeg predsednika SFRJ i sadašnjeg predsednika Hrvatske.

Ima dva sina, Ivana (28) i Vukašina (31), iz braka sa Milanom Žikelićem. Njih dvojica su bili 1996. godine kontrolori u ime JUL-a na biračkom mestu na Dedinju, gde je glasao Slobodan Milošević, ali to je bilo jedino njihovo angažovanje u politici.

Zagrebački deo familije čine Titov mlađi sin Aleksandar Miša Broz (62) i njegovi potomci. Miša je nedavno naimenovan za ambasadora Republike Hrvatske u Indoneziji, nakon diplomatske službe u hrvatskoj ambasadi u Egiptu i Moskvi. Nije došao na sahranu svog polubrata Žarka u Beograd, ali to mu beogradska grana Brozovih oprašta.

- Strepeo je kako će njegov dolazak na sprovod u Beograd primiti u Zagrebu i kako će biti dočekan ovde, jer je bio hrvatski diplomata. Tek pošto je primio izraze saučešća hrvatske vlade i lično predsednika Franje Tuđmana, shvatio je da je ipak mogao da dođe, ali već je bilo kasno - objasnio je za "Globus" Joška Broz.

Svetlana "mlela" muškarce

Svetlana Broz (49), polusestra Joške i Zlatice, koji je redovno ocrnjuju u izjavama za medije, najmlađa Titova unuka i najmlađa Žarkova ćerka (iz trećeg braka sa Zlatom Jelinek), živela je do sredine devedesetih u Beogradu i bila zaposlena na VMA kao kardiolog internista. Preselila se tokom ratnih godina u Sarajevo, počela da se bavi humanitarnim radom i krajem prošle godine izdala knjigu "Dobri ljudi u vremenu zla" sa svedočenjima žrtava ratova u Bosni i Hrvatskoj.
Javnost se dugo zabavljala njenim brakovima, avanturama i ispadima. Prvi Svetlanin zakoniti muž bio je profesor fizičkog Slobodan Rodić. Drugi je bio Oleg Golubović, poslovni čovek koji je učestvovao u osnivanju većine opozicionih stranaka u Srbiji, sa kojim ima sina Ivana (26) i ćerku Sonju (22). Nakon ovog propalog braka, Svetlana se udala za puno starijeg kolegu iz VMA, pukovnika dr Jaroslava Suđija, koji je zbog nje ostavio ženu i dvoje dece. I taj brak je kratko potrajao, kao i četvrti sa kamermanom Draganom Popovićem.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice