Svedočenje jedne veštice


"Svaka devojka može da se služi magijom", kaže Lejla. "Jedino je važno da nauči odgovarajuće tehnike, da ima strpljenja i da veruje u sebe." Lejline reči zvuče kao "hokuspokus-preparandus". Ali, da li je to sve?

"Magija je moja svakodnevica i ja je koristim da bih aktivirala svoje moći, izoštrila svoju sposobnost predskazivanja i da bih što bolje upoznala sebe." Naša sagovornica Lejla. L. (23) kaže da je veštičarenje njeno osnovno zanimanje i tvrdi: "Magija može da utiče na osećanja, pre svega na ona nežna, ljubavna."

"Postoje devojke koje ne uspevaju bez problema da osvoje dečka iz svojih snova", kaže Lejla. Zato ona svesrdno pomaže svojim prijateljicama i svima onima kojima je njena pomoć potrebna. Ipak, Lejla je potpuno svesna negativne strane medalje: "Ljubavna magija deluje na osobu na koju se primenjuje kao kletva i zato izbegavam upotrebu čini koje trajno vezuju dve osobe, jer smatram da takvo ponašanje može da se opiše kao zlostavljanje. Situacija je sasvim drugačija ako devojka želi da poboljša svoje šanse, da postane bolja osoba ili da izgleda atraktivnije."

"Nikakva magija ne može da učini to da se tvoj dečko ponaša kao da ne primećuje tvoje mane", tvrdi Lejla na osnovu svog bogatog iskustva. "Ako se neugledno oblačiš, ako ne vodiš računa o nezi svog tela i ne osećaš se dobro u svojoj koži, preporučujem ti da izvesne čini primeniš najpre na sebi ili da ispiješ magični napitak jer je očigledno da ti treba pomoć. Drugim rečima: nemoj da misliš da je dovoljno da pomešaš nekoliko travki i obratiš se božanstvima za pomoć. Ali, malo pomoći sa strane svakako nije na odmet.

"Ranije nisam verovala u dejstvo magije, ali ona mi je zaista pomogla", govori uz smeh Sandra B. (19), pokazujući nam svoju magičnu kutiju koju čuva ispod kreveta, u najzabačenijem delu sobe. U kutiji se nalazi lutka od štofa zlatne boje na koji je prilepljena fotografija njenog dečka. Tu se nalazi i jedan pramen njegove kose i ceduljica na koju je on zapisao svoj broj telefona. "Danijel ne sme nikad da sazna za ovu kutiju ni to šta sam uradila s njegovim stvarima", kaže Sandra.

"Nikada nemoj da otkriješ omađijanom da si ga omađijala" - ovako glasi jedan od osnovnih veštičjih zakona. Ritual o kom se naknadno govori gubi svoju moć. Zato Sandra svojoj velikoj ljubavi nikad neće otkriti da ga je začarala, ali to je ne sprečava da celu istinu otkrije nama. "Danijela sam upoznala pre dve godine preko drugarice. Odmah sam se zaljubila u njega," priznaje Sandra. Međutim, on nije želeo dužu vezu: "Nakon samo nekoliko meseci, jedva da smo se i viđali, jer je on sve češće izlazio sa svojim drugovima, umesto sa mnom. Na kraju je rekao da više ne želi da se viđamo." Sandra je patila posle raskida i nije mogla da zaboravi Danijela pa je odlučila da ode kod neke proročice: "Želela sam da saznam šta me očekuje u budućnosti." I tako je Sandra upoznala Lejlu.

"Magijski rituali mogu da utiču na promenu životnih okolnosti", objašnjava veštica. "Svaka devojka koja je otvorena za te stvari i koja veruje u osećaj koji ima u stomaku, može da nauči da primenuje magiju. Međutim, važno je da nauči odgovarajuće tehnike, da ima strpljenja i da veruje u sebe. Samo u tom slučaju magija će uticati na nečija osećanja."
Sandra je odlučila da se uputi u tajne ove veštine: "Htela sam da moja ljubav dobije još jednu šansu. Želela sam da ponovo osvojim Danijela. Nikad nisam prestala da ga volim, a od svojih prijatelja saznala sam da ni on mene nije mogao da preboli i da nije našao novu devojku."

"Jedna zelena marama, dve sveće i latice ruže - to je sve što je potrebno da bi savršena magija delovala". Nakon što ju je Lejla podučila šta treba da radi, Sandra je izvela ljubavni ritual i to čim je stigla kući. Maramu je raširila na stolu, na nju je stavila dve sveće i jednu posudu u kojoj su se nalazile latice ruže. "Napravila sam jednu malu lutku od štofa, napunila je vatom i na nju nalepila jednu od Danjelovih fotografija", otkriva nam Sandra svoju tajnu. Da bi povećala dejstvo magije, Sandra je napravila još jednu lutku koja je simbolizovala nju samu. Obe lutke povezala je crvenom trakom. "Držala sam lutke u rukama naginjući se ka svim stranama sveta. Istovremeno sam molila Veneru, boginju ljubavi, da mi pomogne," objasnila nam je Sandra.

"Tokom prvog rituala osećala sam se pomalo čudno," priznaje Sandra. "Kada sam osetila miris ruža, obuzela me je neka iznenadna milina i toplota po celom telu." Iz dana u dan, Sandra je ponavljala opisani ritual jer magija zahteva vreme i disciplinu. Trud se na kraju ipak isplatio. "Iako više nisam imala nikakav kontakt sa Danijelom, on me je posle dva meseca iznenada nazvao telefonom. Razgovarao je sa mnom kratko i bez emocija što je bio jasan znak da još uvek nije omađijan. Odlučla sam da nastavim sa izvođenjem ljubavnog rituala sa lutkama."

Četiri meseca kasnije Danijel je Sandru pozvao na večeru. "Kada sam ga srela, bila sam toliko uzbuđena da sam imala osećaj da mi srce kuca u grlu." Za divno čudo, Danijel je sam pripremio večeru i ukrasio sto svećama i ružama. Rekao je Sandri da više ne može da živi bez nje i oni su i sada u srećnoj vezi.

"Svaka devojka može da uradi isto to što je uradila i Sandra," kaže Lejla. Ali, pri tom mora da veruje u to što radi, da bude radoznala i disciplinovana. "Mnogi misle da magija može da se nauči preko noći. Međutim, posao veštice isti je kao i svaki drugi. Sticanje osnovnih magijskih veština može da potraje i dve godine."

Kakva je uloga veštica u svakodnevnom životu? "Veštice najčešće dolaze do izražaja onda kada su u pitanju ljubavni život, životne krize ili gubitak samopouzdanja. Tradicionalni zadatak veštica je da leče bolesti: postoje načini da se ublaže bolovi pomoću terapije dragim kamenjem, eteričnim uljima ili čakra masažom."

Poznato je da veštice umeju da lete. Kako leti veštica Lejla? "JAT-om. Verovanje da veštice lete na metli potiče iz srednjeg veka kada su se tokom seansi koristila sredstva koja izazivaju halucinacije. Veštice koje su koristile ova sredstva tvrdile su da mogu da lete. Osim toga, mi zaista koristimo metlu tokom izvođenja ritualnih krugova usled čega se razvila legenda o tome da veštice mogu da lete na metli."
Kako bi to bilo dobro samo kada bi bilo istina...

POGLED U VEŠTIČJU KUHINJU
Između ostalog, veštice se služe i eteričnim uljima koja pospešuju dejstvo magije. Tako će, na primer, ljubavna magija biti duplo jača ako se tokom rituala koristi jilang-jilang ulje. Osim toga, veštice se dobro razumeju i u upotrebu raznih trava. One ih same odabiraju i beru i to posebnim danima u mesecu, vodeći računa o mesečevim menama. Ako je ceo ritual izveden kako treba, trava po imenu "kres" može da ti pomogne da se oslobodiš antipatičnog dečka koji ti se uporno nabacuje

MAGIČNI NAPITAK
Ovaj napitak dobro će ti doći kada se zaljubiš jer greje dušu i telo i oslobađa od napetosti
Način pripreme: ukloni košticu iz 500 g šljiva pa ih iseckaj na sitne komadiće. Šljive pomešaj sa 175 g šećera, tri grančice ruzmarina i 259 ml izvorske vode. Sve zajedno kuvaj u jednom velikom loncu oko 15 do 20 minuta. Ostavi smesu da se ohladi pa je izmuti mikserom. Dobijeni sok procedi i pomešaj sa 10 g limunovog soka. Napitak prekrij plastičnom folijom pa ga ostavi da stoji nekoliko dana u frižideru. Nakon toga prespi ga u flašu.

PRAVI "BUM" MAGIJE
Sigurno ne postoji nijedan čovek koji bar jednom u životu nije poželeo da ima natprirodne moći. Međutim, tri šarmante junakinje serije "Čari" ne koriste svoje moći da bi sebi olakšale život. Pajper (Holi Meri Kombs), Fib (Alisa Milano) i Pejdž (Rouz MekGovan) zajednički se bore protiv zlih sila. Ogromna popularnost ove serije doprinela je tome da poraste i interesovanje za knjge o magiji. Neke od njih opisju to kako se pravilno rukuje svećama i ogledalima tokom rituala, kako se koriste magični krugovi i kako glase bajalice koje veštice koriste već vekovima.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice