Nagrada
Art: Lazar F: Đerđ - Koje ste dete?

Koje ste dete: najstarije, srednje ili najmlađe?

Najmlađi je najrazmaženiji, a najstarije dete je najodgovornije: to su stereotipi o braći i sestrama, iako bi se oni delom mogli temeljiti na istini. Ali prema naucii vaše mesto u porodici govori puno više o vašem karakteru nego što biste mogli pomisliti. Dvadesetih godina prošlog veka austrijski psiholog Aldred Adler (koji je usko sarađivao sa Sigmundom Freudom) izneo je teoriju o ličnosti i poretku rođenja.

Jeste li najstarije, srednje ili najmlađe dete? OVO govori o vašoj ličnosti!

Najstarije

Prema Adleru, redosled rođenja najviše utiče na najstarije dete. U početku je najstarije dete jedino dete i dobija svu pažnju i ljubav svojih roditelja. Tada stižu brat ili sestra i njihov se položaj drastično menja. To može dovesti do osećaja manje vrednosti i može uticati na njihovo samopouzdanje; nešto s čime se uglavnom bore tokom odrasle dobi. Postoje i pozitivne strane. Najstarijoj deci se vrlo rano poverava velika odgovornost, što dovodi do toga da kasnije budu dobre vođe. Značajne osobine: perfekcionistički, ambiciozni, odgovorni, brižni, pouzdani, ponekad nesigurni.

Srednje

Prema Adleru, srednje dete dobija veliku pažnju, ali nije toliko razmaženo. Srednje dete može pokušati 'zbaciti' starijeg brata i sestre i vrlo je konkurentno. Dosta je često starije dete njemu uzor. U većoj porodici srednje dete bi se moglo osećati zaboravljeno i manje važno od najstarije ili najmlađe dece. Pokušaće pronaći načine da bude viđen i priznati i biće prilično buntovni tokom puberteta. U društvu će se brzo prilagoditi i uvek će pokušati izbeći sukob. Značajne osobine: socijalna, velika prilagodljivost, izbegava sukobe, nezavisna.

Najmlađe

Najmlađi je najnemoćniji; njegova starija braća i sestre smeju raditi mnogo više, dok najmlađe roditelji još uvek snažno nadgledaju. To može dovesti do ljutnje i frustracije. Najmlađe dete je obično razmaženije od starije braće i sestara, a to bi moglo dovesti do problema s nezavisnošću kasnije u životu. S najmlađim detetom roditelji su već uhvatili roditeljstvo i postali su mnogo opušteniji. Zbog toga su najmlađa deca često lagana i ne brinu puno. Značajne osobine: šarmantna, nekomplikovana, manipulativna, egocentrična, društvena.

Prepoznajete li sebe ili svoju braću i sestre u ovome?
portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice