Hematospermija ili krv u ejakulatu


Pročitajte više o tome što znači krv u ejakulatu i kako se ponašati u slučaju da je opazite. Hematospermija može unijeti mnogo nemira u vaše misli

Kad god vidimo krv obično nas prođe jeza i pomislimo na sve scenarije kojih se bojimo. Možemo vas umiriti da je strah u više slučajeva preteran i da je krv u semenoj teku;nosti gotovo toliko bezopasna kao i krv pomešana s nosnim sekretom. U nekim slučajevima može ukazivati na ozbiljnije tegobe. U približno 50 posto slučajeva izvor i uzrok prisutnosti krvi u semenoj te;nosti nije poznat. Izvor je teško proceniti, jer sperma dolazi iz više organa. Dosta puta je uzrok u prostati ili žlezdama koje proizvode najviše semene te;nosti. Najverovatnije krv u semenoj te;nosti znači upalu ili zarazu organa koji u;estvuju u proizvodnji sperme. Krv može biti i posledica dugog i divljeg seksa.

U vrlo rjetkim slučajevima je krv u semenoj tecnosti simptom za rak.

Ali ako se krv pojavi i u urinu, potreban je temeljit urološki pregled

Dve grupe pacijenata

Pacijenti s hematospermijom su obično podeljeni u dve grupe. U jednoj su oni kod kojih se krv pojavljuje samo u semenoj tecnosti. Kod muškaraca u toj grupi krv obično nestane tako kako se i pojavila. To kod 17% muškaraca znači jednokratan slučaj, koji se više nikada ne ponovi, i pri tome govorimo samo o jednoj epizodi čiji će simptomi nestati za nekoliko nedelja. Vreme tokom kojeg bi simptomi trebali nestati je tri nedleje. Ako se nakon tog vremena još uvek pojavljuje krv u semenoj tecnosti, morate posetiti lekara.

U drugu grupu ubrajamo one muškarce kod kojih se krv pojavljuje i u urinu. Kod tih pacijenata potreban je temeljan urološki pregled.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice