Hemoroidi


Hemoroidi su u stvari proširene vene u području rektuma i anusa.

Podela

Postoje dva tipa: unutrašnji i spoljašnji.
Unutrašnji su hemoroidi smešteni odmah iznad kružnog sfinkteričnog mišića koji drži anus prirodno zatvorenim, i sastoje se od proširenih vena prekrivenih tankim slojem mukozne membrane poreklom od creva.
Spoljašnji se hemoroidi nalaze ispod sfinktera i u početku se takođe sastoje od kolekcije dilatiranih vena, ali su namesto mukoznom membranom prekriveni s kožom. Često se događa da se vene spoljašnjih hemoroida stišću, tako da su nakon toga oni sastavljeni primarno od kože sa nešto malo fibroznog tkiva.

Epidemiologija i klinička slika

Oko četvrtine svih odraslih osoba pate od hemoroida nekad u životu. Većinom se hemoroidi pojavljuju spontano, iako su neki od njih povezani s određenim stanjima i bolestima. Najčešće se radi o trudnoći, bolestima jetre ili karcinomu debelog creva. Prehrana s malo vlakana takođe može pridoneti njihovoj pojavi. Krvarenje je vrlo čest i obično najraniji simptom, ali su takođe prisutni i svrabež i bol. Tokom velike nužde se primećuje krv, najčešće na toaletnom papiru.
Trombozirani hemoroid u kojem se krv zgrušala, uzrokuje vrlo jaku neugodu kroz dan-dva, ali se zaleči spontano.

Lečenje

Tretman hemoroida može biti operativan ili konzervativan s lekovima i kremama. Konzervativni tretman koristi se u blažim slučajevima, i obično se sastoji od aplikacije raznih vrsta čepića i krema, često u kombinaciji s blagim laksativima. Unutrašnji hemoroidi se katkad dodatno tretiraju i s injekcijama. Dodajući dodatna vlakna prehrani, često se može sprečiti ponovno javljanje hemoroida.

Kada je problem ozbiljnije prirode, potreban je hirurški postupak. To može uključiti hiruršku inciziju, ali alternativa je postupak analne dilatacije pod opštom anestezijom, te širenja sfinktera. To pomaže otpuštanju pritiska sa vena.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice