Testirajte se na virus HIV još danas

Da li ste si zadnje vreme priuštili divlju avanturu, ali bez zaštite s osobom koju ne poznajete? Ako je odgovor potvrdan, sada je trenutak za odgovorno ponašanje.


Virusom HIV-a se svake godine zarazi oko 5 miliona ljudi.

O HIV-u i AIDS-u

HIV (human immunodeficiency virus) je virus, koji napada ljudski imunološki sistem, oslabljuje ga i uništava i dovodi do AIDS-a. Obzirom da je napadnut imunološki sistem oslabljen i nemoćan u tolikoj meri, telo je izloženo različitim oboljenjima kao što su upala pluća, tuberkuloza, rak i kožne bolesti, što postupno vodi u AIDS i smrt. Sa AIDS-om se definitivno nije za igrati, jer stručnjaci još nisu otkrili efikasan lek koji ga može sprečiti i zaustaviti. Najviše što možemo učiniti je praktikovati zaštićene polne odnose, pri čemu je nužno obavezna upotreba kondoma. Ali pažnja, HIV se ne prenosi samo rizičnim polnim odnosima, već do zaraze može doći i na druge načine. Svakako vam ne savetujemo zajedničku upotrebu igala, do čega često dolazi među korisnicima zabranjenih stvari. Vrlo retko se događa da se virus prenese transfuzijom, u Africi je vrlo česta zaraza dojenčadi, koja se HIV om zaraze preko mame tokom njene trudnoće. Najviše zaraženih ima u Africi i u Aziji. Među uzrocima u prvom redu dominira promiskuitetna polnost, a dodatnom širenju zaraze doprinosi i seks turizam. U Americi je postotak zaraženih puno veći među homoseksualnim (muškim) parovima nego među heteroseksualcima.


Lek za AIDS još nije otkriven. Najviše što možemo učiniti je praktikovati zaštićene polne odnose.

Razlozi zašto se testirati na HIV

Velika većina ljudi koji test se testiraju odahnu, jer se testom samo uvere da su bez razloga bili zabrinuti. Kada je rezultat negativan, znači da zaraze virusom HIV nema. Ako je rezultat pozitivan, postoji mnogo stvari pomoću kojih vam lekar može pomoći suočiti se s bolešću. Jedan od snažnih razloga zašto se testirati na HIV test je zaštita vama bliskih ljudi. Ako se virus otkrije pravovremeno, i njegovo se delovanje može pravovremeno početi usporavati i izgrađivati i učvršćivati ugroženi imunološki sistem. U tom je slučaju i licni lekar pažljiviji na sve simptome bolesti koji se javljaju. Rezultat može promeniti mnoge poglede na život, bez obzira da li je pozitivan ili negativan. Danas pravovremeni način lečenja može značiti dodatnih 10 godina života.


Vrlo bitno je otkriti virus pravovremeno, jer time štitite svoje bližnje.

Kako protiče testiranje?

Test može biti anoniman ili poverljiv. Anoniman je u slučaju da umesto svog imena osoba upotrebi šifru, koja se podudara s testom, a poverljiv je kada se pri testiranju koristi vlastito ime. Za ucestvovanje u testiranju nije potreban uput, a rezultat je besplatan. Najbolje se na testiranje odlučiti u roku od tri nedelje nakon događaja koji bi čoveka mogao izložiti zarazi. Lekar najpre objašnjava što je potrebno tokom testiranja učiniti i što znači pozitivan odnosno negativan rezultat. Najčešće upotrebljavana metoda je uzimanje uzorka krvi ili urina, u Americi a ponekad u Africi i Rusiji postoje i oralni testovi, pri čemu se analizira slina. Test je toliko poverljiv da čak vaš lekar za ishod testa saznaje samo ukoliko se ispitanik s time slaže. Što je analiza vaše krvi pokazala saznajete samo licno, telefonski nije moguće dobiti podatke. Ponekad se rezultate saznaje već sledećeg dana, ali većinom u roku dve sedmice. Pouzdanost rezultata je 99,5 posto.


Test je uvek anoniman, pouzdanost rezultata je 99,5 postotna.

Rezultati testa

Osoba koja nije zaražena virusom HIV, u svojoj krvi, urinu i slini neće imati prisutna antitela, jer su ona vidljiva samo u slučaju kada je virus već prodro u telo. Telo kao obrambeni mehanizam razvija antitela upravo zato da bi se borilo protiv virusa koji je napao imunološki sistem. Za razvoj antitela ljudskom telu potrebno je neko vreme. Inkubacijsko razdoblje za pojavu AIDS-a, dakle vreme u kome zaraza napreduje i pokazuje svoje konačne rezultate, može trajati više godina. Antitela se kod gotovo svih obolelih razvijaju u roku od tri meseca nakon zaraze. Kod nekih taj razvoj može trajati 6 meseci. Upravo je ta činjenica zabrinjavajuća, jer može doći do lažnog negativnog rezultata na testu. Naime za nekoga, tko antitela razvija tek nakon 6 meseci, test bi mogao pokazati lažan negativan rezultat ako se ta ista osoba odlučila doći na testiranje već dva meseca nakon događaja koji ga je izložio zarazi. Zato je u nekim slučajevima s testom dobro pričekati i tokom tog vremena izbegavati bilo kakvu nezaštićenu polnu aktivnost, pa test nakon nekoliko meseci ponoviti.


Telu je ponekad potrebno čak pola godine da na virus primereno odreaguje.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice