Sirast iscedak – gljivična upala (1. deo)


Uzrok gljivične upale kandidaze je gljivica Candida albicans

Praktično da nema žene koja se nije susrela s ovom tegobom. Kako ju prepoznati i zašto se javlja? Upala, na koju ukazuje sirast iscedak, zove se kandidaza. Barem jednom tokom plodnog razdoblja pojavljuje se kod 75 % žena, a kod 50 % žena čak i više puta, a potpuno imuni na nju nisu niti muškarci.

Šta je vaginalna kandidaza?

Vaginalna kandidaza je upala koju uzrokuje gljivica Candida albicans. Ona je inače prisutna kod 10-20 posto žena, bez da uzrokuje upale i ostale tegobe, a najčešće je možemo naći u crevima. Kada se gljivice prekomerno razmnože i razgranaju, mogu uzrokovati mnogo problema, jer narušavaju prirodnu ravnotežu vaginalne flore, te tako uzrokuju spoljnu upalu (vulvitis) , ili unutrasnju (kolpitis, vaginitis), a češće dolazi do upale istovremeno (vulvovaginitis ).

Veća verovatnost gljivične zaraze postoji kod pacijentica, koje imaju pad imunološkog sistema ili se leče antibioticima, koji uništavaju obrambenu vaginalnu floru. Češća je takođe u menopauzi, pogotovo kod žena, koje uzimaju hormonske dodatke, kod trudnica, debelih žena i dijabetičarki.

Pri gjivičnim upalama najbolje je lečiti se zajedno s partnerom da ne bi došlo do ponavljanja zaraze prenošenjem s jednoga na drugog.

Kako prepoznati da se radi o upali?

Obično je kod žena to sirast iscedak a može biti i u komadićima sličnim pahuljicama. Neke žene osećaju i peckanje pri uriniranju i jak svrbež, što nije uvek slučaj, jer može se dogoditi da niti jedan od navedenih simptoma ne prati oboljenje. Kod muškaraca se obično javlja crveni osip i peckanje pri uriniranju. Kod oba pola čest je i snažan i neugodan miris. Klinička slika se utvrđuje i promenama spolja, obično u obliku ulkusa koji mogu jako peći jer su spolljni organi često crveni i otečeni.

Što da uradimo kad opazimo znakove upale?

Kad opazite promene na vašem telu, najbolje je posetiti lekara, u ovom slučaju ginekologa. Ako ste dobili gljivičnu upalu, najvjerovatnije ćete se i vi i partner morati lečiti, iako učinak lečenja neće biti dugoročno efektan. Čak i ako partner nema znakova zaraze ona svejedno može biti prisutna, što znači da se vi možete izlečiti i zatim ponovo zaraziti, jer se nije lečio i partner. Tako zarazu možete prenositi jedan na drugoga, što nazivamo ping pong učinkom.

Obzirom da se gljivice hrane šećerom tokom lečenja, ali i inače, najbolje je upotrebljavati manje slatkih proizvoda

Zašto dolazi do upale?

Najpre moramo naglasiti da su neke žene mnogo osetljivije i sklonije gljivičnim oboljenjima nego druge i kod njih se upala neprestano ponavlja.

Do upala dolazi iz različitih razloga, koji uzrokuju promenu kiselosti vagine. Među najčešće ubrajamo stres, psihičke poteškoće, promene okoliša, nošenje uske odeće i donjeg rublja od vestackih tkanina, vlažnih kupaćih kostima, upotreba higijenskih uložaka tokom menstruacije, upotreba mirisnih dnevnih uložaka te higijenske navike – upotreba mirisnih sapuna, maramica, dezodoransa u području genitalija, a prekomerno pranje genitalija takođe može biti štetno, jer s kože ispire njezin prirodni zaštitni sloj.

Dobru podlogu za razvoj i razmnožavanje gljivica stvara i jednolična prehrana i povećana količina šećera u krvi i tkivima. Da bi ponovno uspostavili ravnotežu u telu tokom lečenja je najbolje izbegavati upotrebu raznih sapuna i pobrinuti se za dobru licnu higijenu. Lekari savetuju i da se ne uzima beli šećer i ostali slatki proizvodi, i hrana sa velikom količinom ugljenihhidrata, jer se njima hrane gljivice i tako se stanje dodatno pogoršava.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice