Sirast iscedak – gljivična upala (2. deo)

Sirast iscjedak je jedan od znakova da možda imate gljivičnu upalu. Više o tome kako ga se rešiti, odnosno kako se izlečiti, pročitajte dole…


Pri lečenju gljivičnih obolenja vrlo je važno da lečenje ne prekinete prerano, čak i ako simptomi nestanu

O tome što je kandidaza i zašto se pojavljuje pisali smo u prvom delu. U nastavku pročitajte više o načinima izlečenja od ovog gljivičnog oboljenja...

Kako je lečimo?

Postoje različite metode lečenja. Međutim iako su neki istrajni u alternativnijim metodama, ginekolozi će vam propisati antibiotike, odnosno masti ili kreme.

Metode liječenja: Zavisno od toga koliko je jaka upala, lekar će odlučiti i o trajanju lečenja. Obično se kandidaza leči 3 do 14 dana, ali lečenje može trajati i duže. Lekovi koji se obično propisuju za lečenje kandidaze su vaginalni pripravci u obliku tableta, odnosno vaginaleta, krema, ili kombinacije oba (obično se prepisuje Canesten, Gyno-Daktarin, Ecalin, Nistatin). Među uspešnije vrste lečenja ubrajamo uzimanje lekova u obliku kapsula, koje se uzimaju peroralno. Takvo lečenje daje rezultate već nakon jednog dana uzimanja, jer se lek gomila u koži i sluznici, i tamo ostaje duže vremena, a naravno da se u slučaju tvrdokornijih poteškoća lečenje shodno tome produžuje. Vrste peroralnih kapsula su Diflucan, Diflazon, Sporanox. Koji je način lečenja za vas najprimereniji, utvrditi će i odlučiti vaš lekar. Bez obzira na to šta vam liječnik propiše, vrlo je važno da lečenje ne prekinete prerano, čak i ako se simptomi ubrzo povuku, jer time reskirate da se upala ubrzo ponovi.


Jedan od alternativnih načina lečenja upale jeste da tampon namočen u jogurt ostavite preko noći u vaginu

Da li se možemo izlečiti sami, odnosno da li je moguće preparate kupiti i bez recepta? Neke proizvode je moguće kupiti i bez recepta. To su na primer lokalni antibiotici u obliku krema (Canesten, Oronazol, Ecalin...), i namenjeni su samo za spoljnu upotrebu, a možete ih upotrebljavati zajedno s partnerom. Na raspolaganju su vam i razni prozvodi koji sadrže 20 % borax glicerin, u obliku vaginalnih čepića ili otopina, koje imaju učinak već nakon nekoliko dana.

Iako neki više veruju lekarskoj pomoći, drugi se kunu u alternativnije metode…

Pomaže i ispiranje vagine kamilicom i tamponom namočenim u jogurt – ostavite ga u vaginu preko noći. To ponavljajte približno 7 dana i upala će nestati.


Grupa koja je vrlo osetljiva na gljivične upale su trudnice, koje se pre lečenja moraju savetovati s lekarom, jer uzimanje određenih lekova u trudnoći nije preporučljivo
Trudnoća i kandidaza

I trudnice su grupa koju često pogađa kandidaza i ponavlja se. Tokom trudnoće upotreba lekova je ograničena, odnosno neke lekove trudnice ne smeju uzimati, posebno u prvom tromesečju, i zato se o načinima lečenja najbolje posavetovati s lekarom.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice