PMS: Kako ga ukrotiti na jednostavan način?

Pre menstruacije neke žene trpe jake bolove. Prva hrana vam može pomoći!

Nervozne? Puno stvari kako bi to izbegle možete učiniti same.

Menstrualni grčevi kod puno žena uzrokuju velike tegobe te se mnoge žene s njima susreću svaki mesec. Možete učiniti puno toga kako bi si te tegobe olakšale ili barem u nekoj meri umanjile. Ništa se ne može promeniti tokom noći već treba promeniti svoj životni stil i način ishrane. Svaki dan jedite puno voća, povrća, žitarica, Omega 3 masti, belančevina. Nekim ženama pomaže ukoliko jedu više manjih obroka umesto jednog velikog, nekima pomaže ukoliko smanje ili prestanu unositi kofein i nikotin dok na neke pozitivno utiče fiskultura. To utiče na bolje osećanje uopšteno i smanjuje učinke predmenstrualnog simptoma. Generalno važi da se puno može sprečiti zdravom i uravnoteženom ishranom.

Predlozi koje treba probati

O tome, koje stvari dobro umanjuju predmenstrualni sindrom i bolne menstruacije ima puno teorija i mišljenja, ali su retka dokazana. Kako bilo treba probati barem neke što vam nikako neće škoditi a možda se dogodi da vam upravo nešto od ovoga pomogne.

1. Vitamin B6

O mogućnosti njegovog uticaja na PMS je bilo izrađeno nekoliko istraživanja, ali niti jedna nije potvrdila ništa s velikom sigurnošću. Osim toga pri doziranju i konzumiranju ovog vitamina treba biti oprezan, jer velike količine mogu oštetiti neurološki sistem. Stoga vitamin B6 nije najbolja stvar s kojom treba olakšavati neugodne učinke PMS-a.

2. Magnezijum

To je mineral koji se često preporučuje kao blagotvornu stvar koja smanjuje tegobe PMS-a i predmenstrualne grčeve, isto tako treba biti pažljiv pri doziranju. Ukoliko se odlučite na korištenje magnezijuma, pripazite da ne pijete više od 350 mg na dan jer previše magnezija može delovati kao laksativ.

3. Vitamin E

Vitamin E blaotovrno djeluje na učinke PMS-a. No, ne postoji niti jedna studija koja bi to potvrdila ili opovrgnula. Stoga njegovi učinci nisu poznati.

4. Biljni dodatci

Različiti čajevi, razni biljni pripravci mogu biti dobri za ublažavanje PMS-a. Ukoliko se odlućite za korištenje tih pripravaka trebate biti oprezne jer neke biljke mogu biti i otrovne. Stoga koristite pripravke od biljaka za koje znate da su korisni i neotrovni.

5. Kalcijum

Najpozitivnije na PMS utiče kalcijum. Neka istraživanja pokazala su da pomanjkanje kalcijuma u organizmu ima učinke slične PMS-u. Zato dodatan unos kalcijuma može utjicati za bolje osećanje pre i za vreme menstruacije. Možete se odlučiti za dodatke u obliku tableta ili jednostavno kalcijum pokušajte unositi ishranom. Kalcijuma ima u mleku i mlečnim proizvodima, pasulju, kineskom kupusu, brokuli, spanaću i tofuu.

Naravno, nema univerzalnog odgovora, što dugoročno utiče na smanjenje učinaka PMS-a i bolova kod menstruacije. Nekim ženama pomaže jedno drugima drugo. Pre neo počnete primenjivati nešto od gore navedeno posavetujte se s vašim lekarom. On će vam lako preporučiti što bi za vas bilo dobro jer vas poznaje.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice