Sex i polne bolesti
Sigurno vam se desavalo da jednog petka ili subote odete u vas omiljeni klub sa drugarima a kuci se vratite sa prelepom devojkom koju ste upoznali to vece. Desilo se jednostavno da ste je upoznali i pozvali kod vas na pice. Ne znate nista o njoj, pricate o nekim bezveznim stvarima i sta se dalje dogodilo svi znamo. I naravno sutra cete pricati drugarima kako je bilo fantasticno,ali koliko su sanse da je to bilo stvarno fantasticno?

Naucnici si dosli do sledecih rezultata , koji vise podsecaju na Pikado i Ruski Rulet nego na zivot... Naime, u Americi svaka 3 zena je zarazena sa nekom polnom prenosivom bolescu. A vase sanse su znaci 33% da se ne zasticeni stvarno fantasticno provedete sa nepoznatom devojkom. Da li su vam velike sanse?

Naravno na prvom mestu nalazi se HIV koje su sanse za dobijanje 1:36. Za ovu bolest nema leka, a najbolja zastita je kondom. Mada se kondom mora koristiti i prilkom oralnog seksa ako zelite da se 100% zastitite. Ova bolest se i dalje sumanuto siri po svetu iako joj leka nema . Mada postoje razni lekovi koji usporavaju aktivnost HIV virusa, i na neki nacin vam produzavaju zivot! Al nazalost svi znamo kako se zavrsava.

HERPES- sanse za dobijanje su 1:9, znaci jedna od vasih devet zena sa kojim budete spavali imace herpes. To je najcesca polna infekcija i ima je oko 45 miliona Amerikanaca. Nije smrtonosan, i spoljne manifestacije su izlecive. Jedini problem je to da kada ga jednom dobijete , imacete ga zauvek , i zene ce odbijati da spavaju sa vama isto tako zauvek! Sto se zastite tice, kondom pomaze, ali ne uvek jer svaki dodir sa inficiranom kozom koja nije pokrivena gumicom moze biti dovoljan da se infekcija prenese. Tako je da najbolje batalite seks ako partnerka ima herpes.

Ajmo dalje , sledeca bolest na spisku je SIFILIS. Sanse za dobijenja su iste kao i kod infekcije HIV virusom. Leci se jednom dozom penicilina, ako je jos u ranoj fazi, znaci do godinu dana. Lako se otkriva i nije posebno rasiren, mada neke zapadnoevropske zemlje imaju zdrvstvene programe za iskorenjivanje ove bolesti. Broj zarazenih sifilisom je 5 puta veci na jugu Evrope nego u zapadnom delu! Najbolja zastita KONDOM!!!

HEPATITIS B – Ista verovatnoca dobijanja, znaci 1:36. Kako naucnici kazu ako zakacite ovaj virus u 6% slucajeva prelazi u hronicnu infekciju, a od tih 6% cetvrtina umire od oboljenja jetre. Postoji verovatnoca da ako je partnerka zarazena i vi koritite njenu cetkicu za zube –dobicete smrtno oboljnje jetre. Zasto? Zato sto kada je zarzena ovim virusom on se nalazi u svim njenim telesnim tecnostima. Zastita je vakcinacija. I koliko sam obavesten, u planu je redovno vakcinisanje dece preotiv ove bolesti.

HUMANI PAPILOMAVIRUS poznatiji kao HPV sa verovatnocom da se zarazite nekih 1:12. Ovaj virus prouzrokuju gljivice na genitalijama tako da vecina zena i ne zna da su zarazene. Vecina predpostavlja da je to prolazno i da ce ga imuni sistem sam izbaciti pre nego sto stvori komplikacije. Kako kazu brojke cak 46% zena ispod 25 godina je HPV pozitivno. Zastiti se kondomom, ali kao i u slucaju herpesa, kondom stiti ono sto pokriva!

GONOREJA – Posle Drugog Svetskog rata, svi su pomalo zaboravili na ovu bolest, mada je jos prisutna i izaziva peckanje dok urinirate. Javlja se kod devojkaka u tinejdzerskim i ranim dvadesetim godinama. Kod muskaraca gonoreka je pracena epididimitisom – bolnim oboljnjem testisa i problemima sa prostatom. Lecenje se sprovodi jakim antibioticima.

Naravno, ovo nisu sve polno prenosive bolesti, pored ovih ima jos nekih 20-ak koje se prenose seksom. Sve u svemu- KORISTI KONDOM. Sad dobro razmislite hocete li posle upoznavanja pozvati nepoznatu devojku kod vas na pice i zavrteti revolver za ruski rulet.
portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice