Šta morate pitati ako obolite od raka dojke?

Rak dojke je podmukla bolest koja pogađa mnogo žena. Pročitajte što morate znati pre nego što se odlučite za lečenje.


Redovno pregledavajte dojke. Samo pomislite na to da zbog vaše lenjosti možda za par godina nećete imati šta pregledavati!!

Mnoge se žene moraju suočiti s dijagnozom raka dojke. U ovom smo članku pripremili pet pitanja, čiji će vam odgovori osigurati primereno lečenje. Prije nego što vam naprave lumpektomiju ili mastektomiju dobro je raspitati se o svim vašim mogućnostima. O svemu porazgovarajte sa lekarom, koji vam je dužan dati odgovore o vašim mogućnostima, postupku i rehabilitaciji.

1. Zašto će vam napraviti lumpektomiju a ne mastektomiju? (ili obrnuto)

Dobro je da znate zašto će vas operisati na određen način. Većina žena želi sačuvati oblik svojih grudi. Ako je tumor velik i ako bi njegovo odstranjivanje previše deformisalo grudi, lumpektomija nema smisla. Neke žene žele mastektomiju jer se tako osećaju sigurnije od ponovnog pojavljivanja raka. Iako niti jedna metoda ne garantuje 100% sigurnost od recidiva. Neka vam lekar objasni vaše stanje i najoptimalniji zahvat.


Već kad pomislite na rak dojke, svesni ste kako je besmisleno svako uspoređivanje i opsednutost veličinom grudi. Samo da su tu i da su zdrave!

2. Šta sve uključuje operacija?

Prije operacije trebate dobiti što više informacija o tome što će se događati tokom operacije. Pitajte da li će izvoditi biopsiju zaštitnog limfnog čvora. To recimo produzava vreme narkoze, ali ako se zaključi da je rak zahvatio i limfni čvor, odstraniće i njega kako bi se smanjila mogućnost ponovne bolesti. Zaštitni limfni čvor je kod raka dojke obično pod pazuhom.

3. Kakav je oporavak?

Raspitajte se koliko ćete dugo morati ostati u bolnici ili klinici. Kod lumpenktomije ćete možda bolnicu napustiti već isti dan. Raspitajte se koliko ćete se dugo oporavljati, kakva vas ograničenja čekaju tokom oporavka (na poslu, u vožnji itd.), šta možete očekivati u opstem osećaju ili posebnim osećajima u samim dojkama ili na kraju kako će vaše dojke izgledati nakon operacije.


Protiv raka na dojkama možete puno napraviti zdravim načinom života. Isplati se.

4. Da li jedna vrsta lečenja pruža bolje mogunosti oporavka od drugih?

Ako imate rak 1. ili 2. stepena, lumpenktomija, nakon čega sledi zračenje, jednako je efikasna kao i mastektomija. Ipak, nemojte sami donositi zaključke, već upitajte lekara za specifičnost vašeg tumora i verujte mu zbog odabira najboljeg liječenja. Ako na pitanje zašto je jedna terapija bolja od druge nema odgovora, tražite drugo mišljenje.

5. Kako se brinuti za sebe nakon operacije?

Uz pomoć lekara napravite plan kako ćete se nositi s novonastalom sitacijom. Rehabilitacija je dugotrajan postupak, koji uključuje telesno i duševno praćenje. Raspitajte se o svojim mogućnostima i dogovorite redovne preglede zbog mogućnosti da se rak opet pojavi.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice