Bol u donjem delu trbuha može biti vrlo opasna!

Bol u području pelvisa obično je upozorenje na bolesti reproduktivnih organa, pa je svakako preporučljivo da se upoznate sa simptomima i posledicama.


Pelvisna bol je svaka bol u donjem predelu trbuha, zdelice

Kako prepoznajemo bol u području pelvisa?

Bol u području pelvisa je bol u donjem delu trbuha odnosno zdelice. Bol u području pelvisa odnosno upalna bolest zdelice javlja se u obliku žarenja, povremene prodorne boli, probadanja ili pritiska u donjem delu trbuha. Bol u pelvisu može biti akutna (traje danima i sedmicama) ili hronična (traje više meseci) i može biti ginekološkog ili neginekološkog izvora.

Bol u pelvisu ginekološkog izvora počinje u donjem delu trbuha i može se širiti čak do ramena. Mogućih razloga za bol ima više. Može biti posledica ovulacije, upale dna zdelice, može se nakupiti krv u trbuhu, to mogu biti grčevi maternice prilikom spontanog pobačaja. Ima puno mogućih uzroka i svaku jaču bol u donjem delu trbuha, što je ne možemo pripisati menstruaciji, treba shvatiti ozbiljno i posetiti lekara.

Pelvisna bol neginekološkog izvora može biti posledica oboljenja probavnog trakta (upala creva, kila, itd), oboljenja mokraćnih organa, obolenja sistema za pokretanje tela, a može biti i popratna pojava uz depresiju i hipohondriju.

Da li je reč o ginekološkoj ili neginekološkoj boli, lekar određuje na temelju brižljivog pregleda i brojnih laboratorijskih i slikovnih nalaza. Pacijentkinje s akutnom boli u području pelvisa često dospiju na hirurško odelenje, gde im uklone iznenadnu promenu na trbušnim organima (sve može biti od upale slepog crijeva, ciste ili kamena u mokraćovodu). Lekar pomoću preciznih testova odlučuje da li je operacija potrebna odmah.

Među najčešće uzroke za bol u području pelvisa ubrajamo polne bolesti, nezaštićene polne odnose, prekid trudnoće i korištenje intrauterinih uložaka.

Bol u području pelvisa i neplodnost

Bolest se povezuje i sa neplodnošću, jer su stručnjaci utvrdili da je čak 12 posto bolesnica sa pelvisnom boli neplodno upravo zbog posledica ove bolesti. Bolest, naime, može uzrokovati začepljenje jednog ili oba jajovoda, što posledično otežava, pa čak može i onemogućiti susret jajašca sa spermatozoidom. Oštećene jajovode je teško izlečiti, pa se posledice upale mogu manifestovati kao neplodnost.

Uzroke oboljenja teško je precizno odrediti, a svakako su među najčešćima zaraze raznim polnim bolestima kao što su gonoreja i klamidija, abortusi, polni odnos bez kondoma i korištenje intrauterinih uložaka. U slučaju da je za izvor boli kriv bakterijski uzročnik, infekcija se može uspešno izlečiti antibioticima, ali samo ako se blagovremeno otkrije.

Svaku bol u području zdelice, bolniju menstruaciju ili bilo koju drugu neugodu u području zdelice stoga radije nemojte zanemariti i ako se pojavi, radije otiđite lekaru, koji će proveriti radi li se o lažnom alarmu ili nečem ozbiljnijem!


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice