Trihomonijaza: Prepoznajte simptome!
Trihomonijaza može zadesiti žene i muškarce. Ako je ne lečimo, može biti veoma opasna. Simptomi trihomonijaze se uglavnom pojave samo kod žena, ali je usprkos tome potrebno da se oba partnera istovremeno leče

Mikroorganizmi su ponekad zaista tegobna stvar, posebno ako uzrokuju razne upale koje mogu štetiti vašem telu. Jedan od takvih, koji uzrokuje polnu bolest zvanu Trihomonijaza, je praživotinjica imena Trichomonas vaginalis.
Trihomonijaza je bolest koja se, dakle, prenosi polnim putem, a moguća je takođe posredna zaraza, na primer, preko peskira. Opasna je ponajviše radi toga što povećava rizik upale jajovoda i preuranjenog porodjaja i male porođajne težine novorođenčadi.

Kako znamo da smo zaraženi trihomonijazom?

Najpre da napomenemo da mogu biti zaraženi i muškarci i žene, prilikom čega su kod muškaraca zaraze ređe i bez simptoma. Kod muškaraca bolest uglavnom zahvati mokraćnu cev, što se primeti u peckajućoj i bolnoj urinaciji, bolest se može uočiti i pri ejakulaciji. Kod žena su znakovi očitiji, i se uoče ponajviše u obilnom penastom iscedku iz vagine, koji može biti žućkast ili zelenkast i ima jako neugodan miris. Iscedak može biti popraćen svrabom, crvenilom ili bolovima spolja i unutar vagine. Bolni mogu biti i polni odnosi. Kod žena se mikroogranizam koji uzrokuje trihomonijazu može zadržati u materici više godina bez da bi uzrokovao smetnje. Ali kada one nastupe, mogu biti veoma opasne.


Trichomonas vaginalis je mikroogranizam koji uzrokuje trihomonijazu
Kako lečimo trihomonijazu?

Na isti način kao što se leče i druge polne upale, i pri trihomonijazi je uglavnom potrebno da se leče oba partnera kako bi se bolest potpuno uklonila. Prilikom lečenja treba se suzdržati od polnog odnosa, iako se lečenje smatra jednim od najjednostavnijih. Trohomonijazu lečimo kombinacijom lokalnog i sistemskog antibiotika, lečenje traje od jednog do sedam dana. Lek, koji lekar uglavnom prepiše, zove se metrodinazol (Efloran ili Flagyl). Prilikom lečenja preporučuje se izbegavati alkohol, pošto u kombinaciji s lekom može uzrokovati mučninu i povraćanje.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice