Stidne vaši - biste li ih prepoznali?

Stidne vaši nisu opasne, ali su vrlo neugodne i vrlo lako se mogu preneti. Biste li ih prepoznali?


Stidne vaši nisu opasne, ali su izuzetno dosadne.
Što su stidne uši?

Stidne vaši su manji insekti koji se tokom polnog odnosa mogu preneti sa stidnih dlaka jedne osobe na stidne dlake druge osobe. Stidne vaši se mogu preneti i odećom, peškirom i preko posteljine. A kad ih dobijete, one preživljavaju tako da sisaju krv ugostitelja - dakle vašu krv. Stidne vaši nazivamo ponekad još "račićima" jer pod mikroskopom izgledaju poput malih račića.

Koji su simptomi stidnih vaški?

Stidne vaši ćete pre svega prepoznati po intenzivnom svrabu. Pojedinac koji ima stidne vaši na stidnim dlakama može videti malene plazeće sivo-bele insekte. Možete videti i male ovalne žute ili bele grudice koje vise s ruba stidnih dlaka. Radi se naravno o jajašcima. Njih možete jednostavno odstraniti prstima ili gustim češljem - češalj namenjen tome prodaje se u apotekama.

Stidne uši se vrlo lako mogu prenijeti

Simptomi stidnih vašiju postaju očiti u roku nedelju dana. Ponekad će pre no što ih opazite proći dve do tri nedelje, a tokom tog vremena će vaši naime narasti. To znači da se svrab može pojaviti već u prvoj nedelji, a vaši ćete opaziti dve do tri nedelje nakon što ste ih dobili. Najčešći simptom stidnih vaši je dakle svrab, pojedinac može zapaziti i crveno - sive ožiljke, koji nastaju zbog ugriza stidnih vaški, koje sisaju krv.

Kakve mogu biti posledice stidnih vaši?

Obično stidne uši ne uzrokuju veće tegobe i komplikacije, ali je svrab izuzetno neugodan. Stidne vaši se takođe vrlo lako mogu preneti. Ženska larva živi 25 do 30 dana, a svaka od njih će izleći 20 do 30 jajašaca. Larva može i van tela preživeti dan ili dva, što objašnjava činjenicu da se stidne vaši mogu preneti i preko peškira i posteljine. Važno je takođe da pravovremeno prepoznate stidne vaši i lečite ih, jer dok ih se rešite može trajati celu večnost.

Od stidnih vaši nisu sigurne ni žene niti muškarci.

Kako se možemo riješiti stidnih uši?

Ako sumnjate da imate stidne vaši ili da ih je imao vaš polni partner, smesta posetite lekara. Lekar će vam u slučaju da ih imate prepisati lek ili vas uputiti da u apoteci kupite sredstvo koje će pobiti uši i njihova jajašca. Lečenje je preporučljivo ponoviti još jednom 7 do 10 dana nakon prvog lečenja, kako biste odstranili sve one uši i ličinke koje niste uspeli pri prvom lečenju. Ionako već znate da samo jedna uš može izleći između 20 i 30 jajašaca.

Isto tako se preporučuje da na vrlo visokoj temperaturi operete i posušite svu odeću koju ste nedavno nosili, sve peškire, donje rublje i posteljinu. Preporučuje se takođe da sve to ispeglate. Isto tako osobi s kojom ste nedavno imali polne odnose savetujte da smesta proveri da li ima stidne vaši. Kondom doduše štiti od polno prenosivih bolesti, ali ne prekriva celo područje genitalija, pa je prenos stidnih vaši uprkos korištenju kondoma vrlo verovatan.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice