Vaginizam: kad se žena prestraši seksa


 


Nehotični grč mišića, koji stegne ulaz u vaginu, vrlo je neugodna stvar koja ženi onemogućava normalni sex. Grč u donjem delu vagine može nastati zbog različitih uzroka, koji su obično psihičkog izvora.

Strah od polnog odnosa

Vaginizam, dakle grč mišića na ulazu u vaginu, aktivira se kod pokušaja polnog opstenja, što penisu onemogućava ulazak. Taj grč doslovno stisne i zatvori vaginu i nemoguće ju je otvoriti. Uglavnom je živčanog porekla, a do njega dolazi zbog raznih strahova povezanih sa seksom. Može se raditi o strahu pred samim polnim odnosom, što može biti posledica nekog neugodnog iskustva iz mladosti. Možda polnog nasrtaja unutar porodice, silovanja ili je to posledica vrlo nasilnog i egoističkog partnera. Vaginalni grč toliko stegne međunožje da penetracija postane praktički nemoguća.

Strah od gubitka nevinosti

Do vaginalnog mišićnog grča često dolazi kod device koje čeka gubitak nevinosti. Onih, koje se opako bije prvog prodora penisa u vaginu i koje su uverene da će umreti od bolova. Problem može biti i u nedostatku godina, dakle u činjenici da devojka želi izgubiti nevinost, a još na to nije u potpunosti spremna. To želi učiniti zato jer misli da je za to došlo vreme i zato što su to pre nje učinile gotovo sve njene drugarice.

Strah od trudnoće i osećaj krivice

Mnoge se devojke boje trudnoće, zbog čega im se može dogoditi vaginizam. Dakle, grčenje mišića donje trećine vagine. Ništa se neće promeniti i ako partner upotrijebi kondom, jer se radi o paranoidnom strahu koji sprečava normalan sex. Kod tako isprestrašene žene niti uzimanje kontracepcijskih tableta neće puno pomoći, jer se radi o strahu ukorenjenom u glavi, kod kojeg racionalno razmišljanje previše ne pomaže. Isto je tako sa ženama koje muči osećaj krivice. Možda zbog toga što varaju svog partnera? Ili zbog toga što misle kako su zbog seksa grešne? Kod njih se vaginizam može dogoditi kod drugog seksa, a što je posledica onog prethodnog, koji je u njihovoj glavi bio sporan.

Do rešenja masturbacijom

U većini je slučajeva nužan razgovor s lečnikom ili stručnjakom, koji će ženi objasniti vagininu važnost za polno združivanje i uveriti je kako su njeni strahovi potpuno suvišni. Dakle, vaginizam je vrlo sličan impotenciji. Posebno onoj nastaloj zbog psihičkih uzroka. I kod nje je potreban razgovor i razumevanje partnera. Inače, žena koju muče vaginalni grčevi, može sebi pomoći i sama. Možda je najbolje da to napravi tokom masturbiranja, kada joj grč uhvati prst ili vibrator. Tada neka se pogleda u ogledalo. Treba se tako namestiti da u ogledalu dobro vidi šta se to događa u njenoj vagini. Može upotrebiti lubrikant i vaginu dobro ovlažiti. To znači da će, usprkos grču, moći prodreti u vaginu, ako ne drugime, a ono barem malim prstom. Uopsteno, ženi s takvim problemima bi bilo pametnije na neko se vreme odreći penetracije i prihvatiti se upoznavanja vlastite anatomije. Na taj će način, možda, doći do rešenja i bez lekarske pomoći.


Normalna se vagina, kao što i treba, pre penetracije raširi. Ona vagina, koja ima problema s grčevima, toliko se zgrči da praktički onemogući polni odnos.

Penetraciju malim prstom započnite polagano

Kod uklanjanja vaginizma nadasve je potrebno strpljenje, što znači da za masturbaciju treba odvojiti dovoljno vremena. Kao što smo već rekli, za početak je najbolji mali prst, ili neki drugi vrlo tanak predmet, koji će vrlo polagano prodirati u vaginu. Ako ne ide, ne ide, ali žena ne sme odustati. Treba pokušavati stalno iznova, a vaginu treba održavati vlažnom lubrikantom ili pljuvackom. Ako pri tome doživi orgazam neka ne prestaje, već nastavi tako dugo dok grč malo ne popusti i raširi ulaz u vaginu. sledeći put neka pokuša s nečim malo širim, ili s debljim prstom. Na taj će se način pomalo naviknuti na penetraciju te će ponovno moći s partnerom doživeti sve tražene užitke.


portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice