Zbog čega upotrebljavamo lubrikante?
Upotrebljavamo li lubrikante samo zato jer nam se ne da "gubiti" vreme na predigru?

Ne. Lubrikanti su postali obavezni deo polnih igrica.

Kome su namenjeni lubrikanti?

Na početku su lubrikanti korišteni uglavnom u medicinske svrhe. To znači da su ih koristile žene u menopauzi, dojilje, žene koje su prebolele rak, ukratko žene koje su imale problema s vlaženjem. Onda su ih prigrabili homoseksualci i počeli upotrebljavati kod analnog seksa, a i lezbijkama su olakšali trenje s koječime.

Lubrikanti su prikladni za analni seks, jer se anus sam ne može ovlažiti.

A ko koristi lubrikante?

Potražnja za lubrikantima u velikom je porastu. Na to je reagovala i ponuda. Danas se na lubrikante troše ogromni novci, da budemo precizni, to je 1,32 milijarde dolara. Zbog te bi brojke čovek pomislio da su sve žene izgubile sposobnost vlaženja. Činjenica je da živimo u razdoblju u kome je sve više starijeg stanovništva, ali mi se ipak čini da nisu samo žene te koje upotrebljavaju lubrikante.

To mnogi pripisuju činjenici da sve više žena koristi antidepresive, koji isto tako smanjuju žensku sposobnost zadovoljavajućeg prirodnog ovlaživanja. A možda se jednostavno radi o tome da živimo u vrlo tempiranom vremenu i više ne znamo pronaći dovoljno vremena za seks, pa se žene jednostavno ne stignu prirodno ovlažiti, jer za to treba vremena.

Danas je mnogo žena na antidepresivima, zbog čega imaju problema s ovlaživanjem rodnice.

Kakve su posledice zloupotrebe lubrikanta?

Vrlo je važno potruditi se kako bi se žena ovlažila sama od sebe. Šteta, što je uzrokuje besmislena upotreba lubrikanta, je dvostrana. Osim što pomažete u proizvodnji nepotrebnog otpada, time ugrožavate i svoje zdravlje. Naime, neki su lubrikanti opasni, pa čak i kancerogeni, a da uopšte ne spominjemo njihov uticaj na spermu i posledičnu neplodnost. A kakav uticaj imaju na (ne)kvalitetu polnog odnosa verovatno ni ne treba spominjati.

Zbog svega. potrudite se da postane vlažna!

Neka novija istraživanja, napravljena u Nacionalnom onkološkom institutu u Americi, pokazuju malo drugačiju sliku, ali oprez nije na odmet. Lakši i brži put uvek nije i najbolji. Ne samo sa stanovišta zdravlja već i užitka. Nemojte sve prepuštati lubrikantima, radije ju vi sami ugrejte i ovlažite.portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice