Bolesti u starosti


Svako doba čovečjeg života ima svoje posebne probleme i teškoće, pa ih ima i starost. Ljudi u starosti oboljevaju češće nego u neko drugo životno doba.

Arterioskleroza se teško leči ali se izvesnim blagovremeno preduzetim preventivnim merama njena pojava može odložiti i njen razvoj može usporiti.

Srce je, svakako naš najopterećeniji organ. Ono bez prekida radi tokom celog života. Do svoje šezdesete godine srce čoveka razvije i utroši snagu koja bi bila dovoljna da se jedan teretni voz izvuče na vrh Mon Blan. Srčani mišić se u prvo vreme jača sa pojačanim naporom i radom, ali to ne ide tako u nedogled. U njegovom radu javljaju se vremenom izvesne promene. Ono se pojačavanjem napora i samo povećava, kao i svaki drugi mišić. Tokom godina ako nije zahvaćeno nekim zapaljivim procesom, srce počne da se proširuje. Njegov prošireni mišić oslabi i više nije u stanju da normalno funkcioniše i da snabdeva dovoljnom količinom krvi sve važne životne organe. Pojavljuju se znaci njegove nedovoljnosti za obavljanje funkcije (insufucijencija). Kretanje postaje otežano, praćeno je brzim zamorom, lupanjem srca, kratkim disanjem i gušenjem pri jačem zamoru. Nastaje tzv. staračko srce.

Neposredni uzrok ovih promena na srcu je arterioskleroza. Arteriosklerotične pojave na srcu pogađaju naročito njegove krvne sudove, koronarne arterije i njene ogranke. Usled oboljenja krvnih sudova nastaju stenokardijačni napadi i infarkt srčanog mišića.

Od raka može oboleti svaka osoba, i u svako doba života, ali je rak ipak najčešće bolest starijih osoba.

Proširenje pluća i hronični bronhitis dosta su česta oboljenja starijih osoba. Osobe obolele od proširenja pluća i hroničnog bronhitisa treba obavezno da se odreknu pušenja. Starijim osobama je inače potreban češći i duži boravak na čistom, po mogućstvu planinskom vazduhu, a pogotovu sa ovom bolešću.

Spušten stomak i pojava kile, kao posledica oslabljenog trbušnog zida, vrlo su česti kod starijih osoba, naročito mršavih.

Bubrezi i ostali mokraćni organi mogu takođe da budu zahvaćeni staračkim sklerotičnim promenama. Učestano noćno mokrenje pogađa mnoge starije osobe, naročito muškog pola. Uvećana prostata onemogućuje potpuno pražnjenje mokraćne bešike.

Nagluvost se javlja vrlo često i mnogo puta dosta rano. Staračka dalekovidost pogađa ljude u vrlo visokom procentu. U kasnijim periodima javlja se, srećom ne tako često, zamućenje očnog sočiva (katarakta), koje se leči samo operacijom. Slabi i inteligencija. Taj gubitak je u početku neprimetan ali se s vremenom povećava i po koji put dovodi do staračke izlapelosti (demencije).portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice