Heimlichov zahvat

Definicija
Hemlihov zahvat je manevar koji se koristi za spašavanje života u slučaju gušenja hranom, utapljanja te kod gušenja usled astme.

Istorija
Heimlichov zahvat je opisao dr. Henry Heimlich 1974. godine i otada je njegova primena spasila brojne živote.

Naziv
Engleski naziv: Heimlich maneuvre (maneuver)

Princip
Heimlichovim zahvatom se podiže pritisak u prsnom košu i omogućuje izbacivanje zalogaja ili drugog stranog tela. Nakon spašavanja žrtvu je potrebno hitno odvesti k lekaru.

Heimlichov zahvat kod gušenja
Osoba koja se guši hranom ili drugim objektom obično je u smrtnom strahu, hvata rukama vrat, ne može disati niti govoriti i uskoro poplavi koža. Ponekad se osobe zbog srama maknu u drugu prostoriju zbog čega može nastupiti smrt bez ikoga u blizini. Zbog toga je Heimlichov zahvat potrebno primeniti odmah čim se primeti gušenje kod osobe.
Ako osoba kašlje, potrebno je pričekati jer je kašalj obrambeni mehanizam kojim se često izbaci objekt zbog kojeg je nastalo gušenje.
Potrebno je poduzeti sledeće korake:
1. prići osobi koja se guši odpozadi
2. obujmiti ruke oko unesrećenog
3. stisnuta šaka jedne ruke se uhvati drugom rukom tako da je palac okrenut prema stomaku te se smesti u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka
4. naglim i snažnim stezanjem ruku šake se utiskuju u trbuh i snažno povuku prema gore
5. zahvat se ponavlja dok se ne izbaci objekt gušenja

Besvesni unesrećenik ili kad se žrtvu ne može obujmiti oko tela
Žrtvu je potrebno poleći na leđa. Potrebno je kleknuti iznad žrtve s kolenima sa strane njena trupa. Šake se postave jedna preko druge kao za reanimaciju i postave na gornji deo trbuha u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka. Težina tela se koristi za snažni pritisak šakama na tom mestu sa snažnim i iznenadnim povlačenjem prema gore. Postupak se ponavlja dok se ne izbaci objekt gušenja.

Deca
1. poleći dete s licem prema gore na ravnu podlogu i kleknuti ili stajati kraj detetovih stopala ili dete staviti u krilo s licem prema napred
2. srednji prst i kažiprst od obe ruke postaviti na gornji deo trbuha u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka
3. iznenadnim i snažnim pritiskom prsti se utiskuju i trbuh te brzo utisnuti podižu prema gore
4. ponavljati dok se ne izbaci objekt gušenja

Kako sebe spasiti Heimlichovim zahvatom?
1. stisnutu šaku uhvatiti drugom rukom i staviti na trbuh u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka
2. šake je potrebno snažno utisnuti u trbuh i potegnuti prema gore
3. ponavljati postupak dok ne izleti objekt gušenja

Druga je mogućnost baciti se ili snažno pritisnuti gornji deo trbuha na neki komad namještaja s rubom, npr. na rub stolice, stola, izbočeni deo ormara, namještaj i potegnuti pritisak prema gore.

Utopljenik
Utopljeniku je potrebno napraviti Heimlichov zahvat jer se zrak ne može uvuci u pluća dok se ne izbaci voda. Postupak je sledeći:
1. utopljenika poleći na tvrdu ravnu podlogu
2. glavu okrenuti na stranu kako bi se voda mogla izlivati iz usta
3. raskoračiti noge i kleknuti iznad žrtve s licem prema žrtvi
4. šake se postave jedna preko druge kao za reanimaciju i postave na gornji deo trbuha u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka
5. težina tela se koristi za snažni pritisak šakama na tom mestu sa snažnim i iznenadnim povlačenjem prema gore
6. postupak se ponavlja dok god voda izlazi iz usta

Utopljenik u bazenu ili plitkoj vodi
Zbog uzgona je manja masa tela pa je žrtvi potrebno prići odpozadi, obujmiti rukama oko trupa, stegnutu šaku obuhvatiti drugom šakom, okrenuti palčeve prema gornjem delu trbuha pa iznenada i snažno pritisnuti i potegnuti prema gore. Ponavljati dok god voda izlazi iz usta.

Astma
Heimlichov zahvat se izvodi u akutnom napadaju astme koji ne odgovara na lekove ili bolesnik nije u mogućnosti da uzme lek. Postupak na drugima isti je kao kod gušenja, a postupak na sebi takođe je već opisan.

Komplikacije
Heimlichov zahvat može biti i opasan. Opisani su slučajevi povraćanja, tromboze aorte, aortne regurgitacije i pucanja želuca nakon njegovog izvođenja. Međutim, budući je dosad u bezbroj slučajeva Heimlichov zahvat pomogao u spašavanju života, njegova upotreba i činjenica da je najbolja metoda za spašavanje pri gušenju nije opozvana i nalazi se u svim preporukama za spašavanje života.

Literatura
1. Ayerdi J, Gupta SK, Sampson LN, Deshmukh N. Acute abdominal aortic thrombosis following the Heimlich maneuver. Cardiovasc Surg. 2002 Apr;10(2):154-6.
2. Feldman T, Mallon SM, Bolooki H, Trohman RG, Guzman P, Myerburg RJ. Fatal acute aortic regurgitation in a person performing the Heimlich maneuver. N Engl J Med. 1986 Dec 18;315(25):1613.
3. Heimlich HJ, Patrick EA. The Heimlich maneuver. Best technique for saving any choking victim's life. Postgrad Med. 1990 May 1;87(6):38-48, 53.
4. Lapostolle F, Desmaizieres M, Adnet F, Minadeo J. Telephone-assisted Heimlich maneuver. Ann Emerg Med. 2000 Aug;36(2):171.
5. Mack L, Forbes TL, Harris KA. Acute aortic thrombosis following incorrect application of the Heimlich maneuver. Ann Vasc Surg. 2002 Jan;16(1):130-3.
6. Orlowski JP. Vomiting as a complication of the Heimlich maneuver. JAMA. 1987 Jul 24-31;258(4):512-3.
7. Rosen P, Stoto M, Harley J. The use of the Heimlich maneuver in near drowning: Institute of Medicine report. J Emerg Med. 1995 May-Jun;13(3):397-405.
8. Shampo MA, Kyle RA. Henry Heimlich--Heimlich maneuver. Mayo Clin Proc. 2000 May;75(5):474.
9. Stix MS. Knees-to-abdomen "Heimlich maneuver" in a morbidly obese patient. Anesth Analg. 2001 Jun;92(6):1619.
10. Tung PH, Law S, Chu KM, Law WL, Wong J. Gastric rupture after Heimlich maneuver and cardiopulmonary resuscitation. Hepatogastroenterology. 2001 Jan-Feb;48(37):109-11.
11. Wolf DA. Heimlich trauma: a violent maneuver. Am J Forensic Med Pathol. 2001 Mar;22(1):65-7.

portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice